foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Maikel Smits beste Nederlandse deelnemer tijdens 10e Morocco Desert Challenge

MDCMaikelSmitsDakar2018St-Truiden (België) - Motorrijder en de beste Nederlandse motorrijder uit Schijndel, Maikel Smits doet ook deze jubileumeditie mee aan de Marocco Desert Challenge (MDC). Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018 start de MDC in de mondaine Marokkaanse badstad Agadir om op zondag 22 april in Oujda te eindigen met een prijsuitreiking in Saïdia. Hij reed afgelopen winter een top-Dakar. TVSchijndel heeft hem toen dagelijks gevolgd. Hieronder vindt je meer informatie over zijn deelname. Op de startinglist Motorbikes, staat hij geregistreerd als nummer 103. Nieuwsfeitje: Astronaut André Kuijpers dubuteert in deze rally en gaat rijden in een Toyota Landcruiser. De MDC bestaat uit 8 etappes, eentje meer als vorig jaar. Een uniek concept: from Coast to Coast en 0 km liaison. De MDC wordt georganiseerd door Jowi Reizen, een door de VVR erkend reisbureau aangesloten bij het garantiefonds en gevestigd in St-Truiden in België.

Maikel Smits, beste Nederlander in de Dakar 2018 wordt Rymax-rider
Het was één van de zwaarste Dakars sinds jaren, maar dat weerhield Maikel Smits er niet van de finish te halen. En met een 26e plaats in het algemene klassement leverde hij als debutant een zeer knappe prestatie, in een sterk bezet veld met alle wereldtoppers van de partij.
Deze mooie prestatie ging niet onopgemerkt voorbij aan MDC hoofdsponsor Rymax Lubricants, die Smits uitnodigde om in de tiende editie van de MDC van start te gaan. In de kleuren van Rymax zal Maikel voor een topklassering gaan.
Marokko is geen onbekend terrein voor Smits. In 2017 finishte hij op een fraaie 15de plaats in de Merzouga Rally. Tijdens de MDC zal Smits er een tandje bij moeten zetten om het nog beter te doen, maar het belooft een mooie strijd te gaan worden bij de motoren.

Astronaut André Kuipers maakt rallydebuut in Morocco Desert Challenge
Hij was al eens vanaf de zijlijn betrokken bij een rally, maar zelf rijden deed André Kuipers nog niet. In de MDC maakt de astronaut, arts en spreker zijn debuut als rallyrijder.
Kuipers maakt deel uit van het Hamer Rallyteam en gaat rijden met een Toyota Landcruiser. Kuipers was meteen enthousiast toen hij door teameigenaar Fons Jans gevraagd werd mee te gaan, maar stelde wel een voorwaarde: het hele team zou gaan rijden met biobrandstof: Hydrotreated Vegetable Oil, kortweg HVO-diesel.
"Binnen de rallysport is dat nog niet gebruikelijk, maar het Hamer Rallyteam nam deze uitdaging aan", vertelt Kuipers, die de aarde twee keer vanuit de ruimte zag. "Als astronaut heb ik gezien hoe kwetsbaar onze aarde is, met de flinterdunne dampkring, de ontbossing en de luchtvervuiling. Daarom is een van mijn doelen om mensen daar bewust van te maken zodat ze zuiniger met onze aarde omgaan. De ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen en toevoegingen gaan snel. Wij willen graag laten zien dat deze stap inmiddels kan worden gezet."

1 extra etappe
Marokko heeft zoveel te bieden en naar goede traditie wil de organisatie zo veel mogelijk van het gastland laten zien. De MDC is letterlijk wat het belooft: een échte uitdaging in de woestijn van Marokko. Na het succes van 2017 is opnieuw gekozen voor de spectaculaire coast-to-coast-route: van de Atlantische kust bij Agadir en Plage Blanche naar Saïdia aan de Middellandse Zee. De route is echter geheel nieuw: nieuwe roadbooks, nieuwe bivaks en niet 7 maar 8 nieuwe etappes.

0 kilometer verbinding (liaison)
Niet alleen is de MDC een avontuur vol afwisseling, met snelle pistes, technische stukken, wijde Afrikaanse vlaktes, nog meer duinen, zoutmeren en legendarische Dakar-pistes, het biedt bovendien een nieuw unicum: 0 kilometer liaison tussen de start van de eerste special en de finish van de laatste proef. Inderdaad: geen verbindingen, alleen maar pure rallybeleving. 

Een proloog op een mythische locatie
En omdat het de 10e editie is, een heuse feest-editie, er worden vele extra's ingestoken. Onder andere een 8e racedag: een proloog van 77 km op en rond het prachtige en mythische Plage Blanche.
Hieronder vindt je de routekaart en de etappes van dag tot dag.

Sterk internationaal deelnemersveld
Traditioneel vindt een organisatie zijn grootste groep deelnemers in zijn land van herkomst, maar tradities zijn er om gebroken te worden. Na de Nederlanders (321) zijn de Belgen (98) niet langer de best vertegenwoordigde nationaliteit! Frankrijk, vorig jaar nog met 45, is dit jaar met 102 deelnemers massaal op post. De Spanjaarden (32), Portugezen (19), Britten (30) en Italianen (17) bestendigen dit jaar opnieuw hun belangstelling. Ook de exoten zijn traditioneel op post: Australië, Japan, Algerije, de Verenigde Staten, IJsland. Maar de meest opvallende trend in 2018 is toch de Oost-Europese aanwezigheid. Met tientallen vertegenwoordigers uit Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië lijkt MDC goed op weg om ook deze fanatieke rallymarkt te veroveren.
Ook qua aantal deelnemende voertuigen breekt MDC nieuwe records: 30 race trucks, 112 auto’s (4x4's, SSV's en buggy's), 53 motoren & quads.

• Zondag 15 april, etappe 1: Plage Blanche – Plage Blanche (77 km)
• Maandag 16 april, etappe 2 Plage Blanche – Touzounine (477 km)
• Dinsdag 17 april, etappe 3: Touzounine – The Dunes of the Jews (329 km)
• Woensdag 18 april, etappe 4: The Dunes of the Jews - Fezzou (397 km)
• Donderdag 19 april, etappe 5: Fezzou – Merzouga (298 km)
• Vrijdag 20 april, etappe 6: Merzouga – Boudnib (313 km)
• Zaterdag 21 april, etappe 7: Boudnib – Matarka (404 km)
• Zondag 22 april, etappe 8: Matarka – Oujda (204 km)

Prijsuitreiking
Op zondagavond 22 april vinden de prijsuitreiking en het bijhorend feest voor de 10e verjaardag van onze rally plaats in een 5-sterrenhotel in Saïdia, vlak aan het strand van de Middellandse Zee vlakbij de haven van Nador en de internationale luchthavens van Oujda en Nador.
MDCMaikelSmitsDakar2018
MDC2018andrekuijpers
MDC2018kaart
MDC2018deelnemersMaikelsmitsgedeelte
MDC2018logo

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Winkelreus

Klik > website

Klik > Website

Steengoed

Klik > website

Klik > Website

Bij Jet

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Lekker opstaan

Klik > website

Klik > Website

Rabobank

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Flip van Dijk

Klik > website

Klik > Website

Showplaza

Klik > website

Klik > Website

Arend Auto

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2018  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal