foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Morocco Desert Challenge: Maikel Smits wint duinenetappe

MDC2018logoMarocco - In het klassement maakte Maikel Smits slechts vier minuutjes goed op Mario Patrao, maar hij pakte toch maar mooi de winst in de vijfde etappe van de Morocco Desert Challenge. De 278 kilometer lange rit van Fezzou naar Merzouga kende een paar fikse duinenstroken waar het verschil kon worden gemaakt. Patrao en Smits maakten echter allebei fouten.

Maikel Smits: “Hij heeft een penalty voor twee snelheidsovertredingen en ik heb een waypoint gemist. En we hebben allebei steken laten vallen in de navigatie. Daar baal ik wel een beetje van, want ik had meer tijd kunnen pakken. Ik ben als derde gestart, maar bij het eerste checkpoint (op km 104) was ik bij Patrao. Daarna was een snel pad en heb ik weer een gaatje laten vallen omdat ik niet in het stof wilde rijden. Veel te gevaarlijk en een te grote kans op fouten. Dat bleek ook wel, want ik ben 5 kilometer het verkeerde pad in gereden. Bij de ravitaillering (op km 166) zat ik een kwartiertje achter Patrao.


Maar daar ging hij weer de fout in: meteen na de stop was een pad naar links; meer dan haaks, zo scherp was de bocht. Daar zat ik weer goed en verloor hij tijd, dus toen zaten we weer bij elkaar. In een oued waar we allebei moesten zoeken naar het juiste spoor, kon ik weer winst boeken, omdat hij fout zat, maar bij kilometer 208 begon ik te twijfelen en ben ik gaan zoeken, terwijl mijn eerste idee het goede bleek te zijn. Maar daar kon hij dus weer bij mij komen. Ik had juist daarvoor al een fout gemaakt door links langs een berg te rijden, terwijl het rechts had gemoeten, maar ik kon niet terug. Daar heb ik een waypoint gemist.

We zijn samen de laatste duinenreeks in gereden. Hij wilde erlangs, maar dat liet ik niet toe. Dat was een principekwestie. Als ik de etappe win, wil ik ook als eerste over de finish. Ik was tien seconden eerder bij de streep dan Patrao. Daar zag ik ook dat hij twee speedpenalty’s had, dus dat stelde me wel gerust, want vier minuten is niet veel. Het was wel een prachtige dag zeg, met hartstikke mooie duinen.”

Monteurs bezorgen Van Kasteren etappezege
Op een sukkeldrafje bereikte Janus van Kasteren jr na de vierde etappe het bivak van de Morocco Desert Challenge. Een kapotte radiator had de Mammoet Rallysport-coureur genekt en de boel was dusdanig kapot dat drie monteurs de hele nacht moesten doorhalen om de Renault weer aan het rijden te krijgen. Twintig minuten voor de starttijd waren ze klaar. Van Kasteren beloonde de monteurs met de zege in de vijfde etappe. Gert Huzink, die eveneens door problemen nog achter Van Kasteren was gestart, noteerde de tweede tijd. Voor het klassement spelen beiden geen rol van betekenis meer. De leiding blijft in handen van Ales Loprais, die zijn marge op Martin van den Brink nog verder uitbouwde.

Janus van Kasteren jr: “Gisteren ging de radiator kapot en daardoor ook de koppakking. Die vervangen is eigenlijk een ondoenlijke klus, zeker in de woestijn. Volgens de fabriek staat er zestien uur voor. De monteurs van MKR hebben daarom eerst geprobeerd de boel af te dichten met kit, maar dat bleek niet genoeg, dus om 3 uur vannacht zijn ze er toch aan begonnen de kop te vervangen. Met drie man hebben ze een wonder verricht. Twintig minuten voor mijn starttijd (9.32 uur) was het klaar en hebben ze nog even snel een testritje gemaakt. Wij stonden al klaar met de helmen op om te starten.

De eerste 20 kilometer was het nog even spannend. Ik heb een beetje het gas eraf gehouden en de temperatuur in de gaten gehouden, maar toen die goed bleef, heb ik het pedaal ingetrapt. We zijn als elfde truck gestart, maar hebben de hele dag goed door kunnen rijden en konden een heleboel auto’s en trucks inhalen. De truck heeft zich perfect gehouden, dus deze overwinning is echt te danken aan de monteurs. Zonder hen hadden we niet eens meer kunnen starten.

Het rijden ging super en navigator Erwin van den Bosch raakt steeds beter gewend aan de snelheid. Het meeste hebben we gewonnen in de laatste duinen, hier bij Merzouga. Daar zijn we als snelste doorheen gegaan. Ze waren wel heel lastig te lezen. Je kon geen enkele diepte zien. Maar ze waren wel heel erg mooi.”

Gert Huzink: “Het is dat we opnieuw met koelingsproblemen stil hebben gestaan in de duinen – in de eerste reeks, de duinen van Ouzina – anders hadden we riant gewonnen vandaag. Dat akkefietje kostte bijna een half uur. Gisteren zijn we ook al twee uur verloren met repareren. De fans van de koeling draaien niet goed en dan wordt de boel te heet. Het zat al snel op 110 graden.

Elke dag stil staan, moeten we niet hebben. Voor het klassement doen we al niet meer mee, en een dagzege is het enige succesje wat ons nog rest. Maar dan moet wel alles kloppen en dat was ook vandaag weer niet het geval. Dus met de tweede plaats ben ik eigenlijk helemaal niet zo blij. Aan de andere kant: de duinen zijn heel goed gegaan. Als je hier geen gedonder hebt in de duinen, zit je goed. Als je vast komt te staan, ben je zo een uur verder. Eén keer hebben we bijna vastgestaan. Doordat de zon zo weerkaatst in het zand, zie je geen diepte en is het moeilijk in te schatten.

We zijn nog achter Janus gestart, dus we hebben de hele dag in het stof gereden en auto’s en trucks moeten inhalen, maar lang niet iedereen ging aan de kant als we op de sentinel drukten om aan te geven dat we er langs wilden.”

Henrard sluit inhaalrace door de duinen winnend af
De tijdstraf van 4 uur in de vierde etappe wierp Stéphane Henrard ver terug in het klassement van de Morocco Desert Challenge. Als gevolg kwam hij pas als veertiende aan de start van de vijfde etappe, zodat de rit van 278 km tussen Fezzou en Merzouga een inhaalrace werd voor de Belg. Hij kwam met de snelste tijd aan de finish. De leiding van het klassement blijft in handen van de Fransman Jean-Pascal Besson. Maik Willems was zowel in de stage (zesde) als in het klassement (zesde) de beste Nederlander.
Stéphane Henrard: “We hadden de overwinning in het eindklassement eigenlijk al opgegeven, na de gebeurtenissen van gisteren. Ik vond het een goede gelegenheid om enkele nieuwe onderdelen uit te proberen. Zo reden we vandaag bijvoorbeeld met een nieuwe rem, die trouwens niet eens helemaal perfect functioneerde. We stapten vanochtend echt gefrustreerd in de wagen, helemaal niet met de bedoeling om te winnen. Maar kijk, aan de bevoorrading hadden we al twintig minuten voorsprong op de rest. We kunnen de wedstrijd misschien niet meer winnen, maar wel nog de dagetappes.” Jean-Pascal Besson: “We waren verdwaald na CP2, waardoor we ongeveer vijftien minuten verloren. Het was best moeilijk voor ons omdat we bij de start onder druk stonden: we moesten de track openen omdat we gisteren hadden gewonnen. We moesten heel voorzichtig zijn in het zand, maar het was ook een heel gevecht met de concurrentie die achter ons aan reed. We hadden een lekke band na 30 kilometer en we hadden maar twee reservewielen bij ons, om lichter te zijn in de duinen, dus het was stressvol! Uiteindelijk ging het goed. We zijn opgelucht."
MDC2018logo

Bij Jet

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Flip van Dijk

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Rabobank

Klik > website

Klik > Website

Korsten tweewielers

Klik > website

Klik > Website

Lekker opstaan

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Steengoed

Klik > website

Klik > Website

Winkelreus

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2019  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal