foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Klok terugzetten, start wintertijd

wintertijd2018Landelijk - De datum waarop we de klok verzetten is niet ieder jaar hetzelfde. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Aanstaand weekend verzetten wij daarom in de nacht van zaterdag op zondag weer de klok. Misschien voor de laatste keer, van Brussel mag elk EU-land kiezen voor een zomer- of wintertijd. Maar wat gaat Nederland kiezen? Het kabinet laat dat binnenkort weten. Op zondag 29 oktober zetten we in ieder geval nog om 03.00 uur de klok weer een uur terug in verband met de wintertijd. Deze wintertijd duurt 5 maanden. Op zondag 31 maart 2019 gaan we de klok weer vooruit zetten voor de zomertijd. Van zaterdag op zondag vindt ook weer voor de 14e keer de Nacht van de Nacht plaats.

Restaurants doven 27 oktober lichten tijdens Nacht van de Nacht
Lichten uit en kaarsen aan tijdens de Nacht van de Nacht, dat is de oproep die de Natuur- en Milieufederaties (NMF) samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) doen aan alle restaurants in Nederland. Op zaterdag 27 oktober a.s. wordt voor de 14e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd om aandacht te vragen voor energiebesparing en de schoonheid van de nacht. Honderden gemeenten en bedrijven doven hun verlichting en ruim 600 maatschappelijke organisaties, clubs en bedrijven organiseren dan evenementen in het duister. Vorig jaar deden al 73 restaurants mee en het is de wens van de organisaties dat dit jaar in meer dan 100 restaurants gedineerd kan worden bij kaarslicht.
Restaurants die meedoen kunnen een bezoek verwachten van een van de ambassadeurs van de Nacht van de Nacht. Vincent Bijlo, ambassadeur van het eerste uur, gaat tijdens de nacht van de nacht op tournee en zal in enkele restaurants aanwaaien voor een licht- donker cabaret. Restaurants kunnen zich aanmelden via de website nachtvandenacht.nl/activiteiten. De restaurants die zich aanmelden worden gepromoot via de website, social media en persberichten. Afgelopen jaar werden er door het hele land een recordaantal van 500 activiteiten georganiseerd en bezochten 45.000 mensen de activiteiten in het donker.

KHN
Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: "Wij vinden de Nacht van de Nacht een sympathiek initiatief dat we als horecabranche graag ondersteunen. Als restaurant kan je op een eenvoudige manier meedoen: door je lichten uit te doen en alleen de kaarsen aanlaten. Dat levert je twee dingen op: een romantische sfeer en een bijdrage aan een duurzamere maatschappij waarin we bewuster omgaan met verlichting. Ik hoop dan ook dat veel restaurants meedoen!"

De achtergrond van de Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een van de grootste maatschappelijke campagnes in Nederland waarin honderden maatschappelijke- en culturele organisaties, gemeenten en bedrijven samenwerken. Samen met 12 ambassadeurs, waaronder Sacha de Boer, Bernice Nootenboom, Vincent Bijlo, André Kuipers, Govert Schilling en Anita Witzier vraagt de Nacht van de Nacht aandacht voor energiebesparing op verlichting en het voorkomen van lichthinder.

De enquête: zomer- of wintertijd?
De Europese Commissie vindt dat het twee keer per jaar verzetten van de klok maar eens afgelopen moet zijn. Brussel verkondigde lange tijd dat het overschakelen naar zomertijd leidde tot energiebesparing, voor meer plezier zorgde tijdens de lange(re) zomeravonden en eigenlijk niet tot gezondheidsklachten leidde.
Een meerderheid van de 4,6 miljoen deelnemers die meededen aan een online enquête spraken zich uit voor een permanente zomertijd. Nu de plannen voor Brussel nog. In ieder geval om het verzetten van de klok te stoppen en landen zelf te laten beslissen of ze zomer- danwel wintertijd willen.
Handhaving van een permanente zomertijd betekent dat het 's winters om 10.00 uur licht wordt. Keuze voor de wintertijd (de originele tijd voorheen) betekent het tegenovergestelde namelijk dat eerder donker wordt ’s-avonds in de zomer.

Bij voorkeur zelfde keuze
De Europese Commissie laat elk EU-land vrij om zelf te kiezen, maar heeft wel de voorkeur uitgesproken dat zij allemaal dezelfde keuze maken. Dus allemaal zomer-, of allemaal wintertijd.

Richtlijnen
Binnen de Europese Unie geldt tot nu toe een richtlijn van de Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt eind oktober. Bij overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich natuurlijk niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt.

In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht of vroeg in de ochtend gemeten.

Historie (bron KNMI)
In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Tot begin de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.

De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Van 1909 tot 16 mei 1940 kende Nederland de Amsterdamse tijd, die 20 minuten voorliep op de West-Europese tijd (Greenwich Mean Time) en 40 minuten achter op de Midden-Europese Tijd. Dus 12.00 uur in Nederland was 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn.

Overgang naar de huidige Midden-Europese Tijd vond plaats op 16 mei 1940: op bevel van de Duitse bezetters werd de klok toen één uur en 40 minuten vooruit gezet. Die zomertijd duurde ook gedurende de winters van 1941 en 1942. Pas in november 1942 werd de klok weer één uur teruggezet. In de jaren 1943-1945 gold alleen 's zomers de zomertijd, maar in 1946 werd deze voor een periode van ruim dertig jaar geheel afgeschaft. Voor de huidige tijdrekening is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin een standaardtijd geldt.

Als maatstaf (universele tijd) wordt de tijd van Greenwich in Engeland genomen. Nederland en het grootste deel van Europa liggen in de zone ten oosten daarvan, waarin het een uur later is dan in Greenwich, de Middeneuropese Tijd.
Nachtvdnacht2018
wintertijd2018

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Flip van Dijk

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Bij Jet

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Steengoed

Klik > website

Klik > Website

Winkelreus

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

Korsten tweewielers

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Rabobank

Klik > website

Klik > Website

Lekker opstaan

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2019  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal