foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Herdenkingsactiviteiten Market Garden voor leerlingen en leerkrachten

75jaarbevrijdingMeierijstad(bron Cultuurkade OMG) In september 2019 wordt Operatie Market Garden (OMG) groots herdacht in Meierijstad omdat het dan 75 jaar geleden is dat de inwoners van dit gebied hun vrijheid terugkregen. Hiervoor heeft Cultuurkade samen met veel partners een groot educatief programma samengesteld voor leerlingen en leerkrachten. Sinds begin januari kan er hiervoor ingeschreven worden. De activiteiten zijn bestemd voor de groepen (6-)7-8 en het voortgezet onderwijs. Hieronder vindt u een greep uit het aantal bijzondere (lokale) educatieve initiatieven.

Geschiedenis levendig maken – onvergetelijke belevenissen
Met het 'OMG basispakket educatie' ligt er een stevige basis voor alle scholen in Meierijstad met onder andere lesmateriaal voor het voeren van mooie gesprekken over waarden, normen en het maken van keuzes (toen en nu). Tot en met 13 februari kunnen scholen keuzes maken uit het veelzijdige programma van activiteiten.

Sint-Oedenrode
- Geschiedenis Odendael
Koos van Schaïk was een 26 jarige verpleegster in 1944 en werkte ten tijde van de bevrijding van Sint-Oedenrode in het hospitaal waar nu Odendael staat. Als lid van het Rode Kruis verzorgde zij iedereen, dus ook gewonde Duitse soldaten. De verbinding wordt gelegd tussen zuster Koos en het Odagesticht en de bijzondere geschiedenis van deze plek. Leerlingen ontmoeten ouderen en voeren gesprekken in kleinere groepjes. Het dilemma van Koos kom je ook tegen in het basispakket educatie. Deze activiteit is een mooie verdieping.
- Expositie van bezetting tot bevrijding
In gemeenschapshuis De Beckart in Nijnsel wordt een tentoonstelling ingericht met een interactieve rondleiding. Het zal een goed beeld geven van de periode van de bezetting t/m de bevrijding. Alles met originele, vaak lokale items. De Beckart ligt op een steenworp afstand van de landingsterreinen waar in 1944 de eerste bevrijders per parachute en in zweefvliegtuigen naar beneden kwamen. In de tentoonstelling zullen dan ook spullen van deze landingen alsmede persoonlijke verhalen tot uiting komen.

• Schijndel
- Wandeling bevrijdingsdagen
Historisch gekleed als sergeant van de 5th Queen's Own Cameron Highlanders neemt gids Dirk Paagman leerlingen van groep 7 of 8 mee vanuit het museum Jan Heestershuis. Samen met Dirk als gids maken de leerlingen een wandeling door het centrum van Schijndel. Dirk vertelt het verhaal over de bevrijdingsdagen van de Tweede Wereldoorlog. Ter plekke zal er met vraag en wederhoor gepraat worden, aan de hand van verhalen over Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten, over welke keuzes deze mensen moesten maken tijdens een oorlog.
Start bij Museum Jan Heestershuis om 12.45 uur. De wandeling duurt tot 14.00 uur
Gids Dirk Paagman neemt vooraf contact op met begeleidende docent(en) om lezing en wandeling af te stemmen.

• Veghel
- Geronimo museum (Eerdse molen)
In het WO II Geronimo museum in de Eerdse molen zullen de leerlingen door een enthousiaste gids aan de hand van unieke voorwerpen persoonlijke verhalen te horen krijgen over personen die voor onze vrijheid gevochten hebben. Verhalen over heldenmoed, toekomstdromen, verdriet en verlies en hoop. In de molen zullen ze op de plek komen waar Jacob Wingard gesneuveld. Het gat met de kogel die hem noodlottig werd, is nog zichtbaar in de muur. Maar ook zullen ze het verhaal horen over lokale mensen die in de molen geschuild hebben.
- Expositie beeldverslag september 1944
Wat doe je als fotograaf wanneer in september 1944 de bevrijding letterlijk boven je hoofd uit de lucht valt? De fotocollectie van de Veghelse fotograaf Johan van Eerd (zie foto hieronder) vormt een uniek beeldverslag van Operatie Market Garden in onze regio. Een ingrijpend beeldverslag en een eerbetoon aan de bevrijders van Meierijstad. Het onderwijs wordt uitgenodigd om deze expositie te bezoeken en via werkvormen de leerlingen oog in oog te laten staan met 'september 1944'.

• Meierijstad
- Klondikes educatiedag / wandeling (3 locaties)
De afgelopen 2 jaar verzorgde re-enactmentgroep de Klondikes een bijzonder goed gewaardeerde educatieactiviteit. In 2019 komen ze terug met 3 routes door Meierijstad. Re-enactors zijn gekleed in uniformen en rijden in historische militaire voertuigen. Locaties worden uitgebreid aangekleed. Het programma is spannend en indrukwekkend en brengt de oorlog dichterbij. De leerlingen horen waargebeurde verhalen over personen die Market Garden echt hebben meegemaakt.
- Veteranenontmoeting
We hebben nu nog de kans om de bevrijding van Meierijstad te horen uit de monden van de mensen die daar destijds voor gevochten hebben. In september zijn deze veteranen in Veghel, maar helaas is er nog geen specifieke datum beschikbaar. Houd er rekening mee dat zij op 16 of 17 september zullen deelnemen aan een bijzonder ontmoetingsprogramma. Icc-ers krijgen een mail van Cultuurkade als de datum bekend is en er geboekt kan worden (medio februari).

• Voor leerkrachten
- Wandeling door Eerde
Gids Erwin Janssen brengt je terug naar de september 1944. Eerde is in die dagen het middelpunt geweest van zware gevechten waarbij vele slachtoffers zijn gevallen. Je bezoekt de Eerdse Molen, de kerk, de Eerdse Bergen én de Vlagheide, allen plaatsen waar geschiedenis is geschreven. Laat je verrassen door de geschiedenis zo dicht bij huis in het hart van Meierijstad. Na deze wandeling heb je voldoende informatie over de gebeurtenissen van destijds, of om zelf met leerlingen de route ook te lopen.
- Lezing door Frans Govers
Deze lezing is bestemd voor leerkrachten die naar aanleiding van het aangeboden historisch perspectief meer willen weten of het verhaal graag mondeling toegelicht krijgen. Na afloop van de lezing ben je goed op de hoogte van de geschiedenis van Meijerijstad tijdens OMG en biedt dit handvatten voor het behandelen van OMG in de klas. Er zijn drie lezingen beschikbaar, met de specifieke gebeurtenissen in Sint-Oedenrode, Schijndel dan wel Veghel.

Bekijk hier alle OMG2019 activiteiten

Agenda
- Donderdag 31 januari tussen 15.00 en 17.00 uur. Inloop voor leerkrachten, voor al je vragen over OMG2019. Locatie: kantoor Cultuurkade, CHV Noordkade
- Tot 13 februari: Inschrijven activiteiten OMG19

OMGhistorischgekleedschijndel
OMGmeierijstradklondikeswandeling
OMGbeeldverslageerde
Foto: Johan van Eerd
OMGgeronimomuseumeerde
OMGmeierijstadveteranenontmoeting
OMGverborgenherinnering
 OMGveghelInteractievetentoonstelling
75jaarbevrijding

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Lekker opstaan

Klik > website

Klik > Website

Korsten tweewielers

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Winkelreus

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

Steengoed

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Bij Jet

Klik > website

Klik > Website

Rabobank

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Flip van Dijk

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2019  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal