foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

RCPT-paratroopers herdenken 71 jaar Operatie Market Garden en landen in Eerde en Heeswijk-Dinther

dropzone Eerde 2014Eerde – Aanstaande vrijdag 17 september is het 71 jaar geleden dat ruim 20.000 parachutisten, ver achter de Duitse linies, neerdaalden in Nederland om de bevrijding van ons land en het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. Voor deze operatie, die wereldfaam verwierf onder de naam ‘Market Garden, werden velden bij Son, Eerde en het Dorshout bij Veghel aangeduid als drop- en landingszones voor de 101ste Airborne Divisie. Om stil te staan bij hun enorme offers en om hen die de hoogste prijs betaalden te herdenken, maakt het internationale Round Canopy Parachuting Team vanaf 17 september opnieuw een groot aantal parachutesprongen op plaatsen waar exact 71 jaar geleden slag werd geleverd. Dit gebeurt op vrijdag 18 september 2015, omstreeks 16.00 uur aan de Koeveringsedijk en 17.00 uur aan de Kuilen in Eerde en op zondag 20 september omstreeks 16.00 uur in Heeswijk-Dinther (nabij de Kilsdonkse Molen). Een dag ervoor op 17 september vindt de herdenking plaats bij het oorlogsmonument in Eerde [info onder lees meer]

70-jarige herdenking in 2014
Duizenden parachutisten en honderden zweefvliegtuigen zouden destijds op deze velden neerdalen. In de zware gevechten die overal in de omgeving volgden, gaven een groot aantal van de veelal jonge soldaten hun leven voor onze vrijheid. Vorig jaar werd dit tijdens de 70-jarige herdenking grootst herdacht met droppings en de Market Garden tour [video's en foto's].

Ruime landingsplaatsen
Om het publiek ook dit jaar de gelegenheid te geven om de sprongen van zeer nabij te zien en mee te maken, is gekozen voor ruime landingsplaatsen rondom Eerde en Heeswijk-Dinther.

Parkeren dropzones Eerde
Eerde - verkeersmaatregelen die van kracht zijn
Parachuting team
 Round Canopy Parachuting Team
17 sept herdenking Eerde
17 september - herdenking bij oorlogsmonument
18 september - Parachutesprongen omstreeks 16 uur [Koeveringsedijk] en 17 uur [De Kuilen] - Eerde
Vrijdag 18 september omstreeks 16.00 uur zal er gesprongen worden op het terrein aan de Koeveringsedijk in Sint-Oedenrode, ter hoogte van de ingang van de voormalige vuilstort De Vlagheide en omstreeks 17.00 uur aan de Kuilen.
Dropzones
- De dropzone aan de Koeveringsedijk kreeg destijds de codering 'A' en in de middag van 17 september 1944 landden hier de eerste parachutisten die voet op Nederlandse bodem zetten. Op deze exacte locatie daalde het 3e Batalion van het 501e Parachute Infantry Regiment neer, een onderdeel van de 101e Airborne Division. Dit Regiment had tot taak om de bruggen in Veghel te veroveren en de toegangsroute naar de bruggen, die door Eerde liep, te verdedigen. Eerde zou het toneel worden van een bloedige strijd met als climax de slag in de zandduinen op 24 september 1944, waarbij de molen en kerktoren werden vernietigd. Deze slag, onder leiding van Luitenant Kolonel Kinnard, is tegenwoordig lesstof op de wereldberoemde Militaire Academie Westpoint. Vele Geallieerde en Duitse soldaten lieten in deze strijd het leven.
- Op de dropzone aan de Kuilen zijn op 17 september de Pathfinders geland. Zij moesten de dropzone markeren voor de grote armade aan C-47’s (Dakota's) met parachutisten die even later zouden volgen. Op deze locatie wordt nu voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer gesprongen.

20 september - Parachutesprongen omstreeks 16 uur nabij Kilsdonkse Molen – Heeswijk-Dinther
Zondag 20 september omstreeks 16.00 uur zal er gesprongen worden op het terrein naast De Kilsdonkse Molen aan het einde van de Laverdonk. Het bezoekerscentrum zal die dag langer geopend blijven tot 19.00 uur, omdat de parachutisten na de landing zich daar zullen verzamelen. Het publiek is dan ook in de gelegenheid om de parachutisten persoonlijk te spreken of, zoals het afgelopen jaar, om samen met een parachutist op de foto te gaan. Op deze middag zal van 15.30 uur tot 17.00 uur een speciaal muzikaal optreden worden verzorgd door het Bernhezer Senioren Orkest.
Dropzone
De geplande dropzone lag in 1944 op het buurtschap het Dorshout in Veghel. De parachutisten die de dropzone moesten markeren werden neergeschoten boven het Belgische Retie, met als gevolg dat de parachutisten van het 1ste bataljon van het 501ste Regiment verkeerd werden gedropt bij kasteel Heeswijk. De velden aan de Laverdonk waren echter op 20 september 1944 een slagveld waarbij vele Geallieerde en Duitse soldaten het leven lieten. Hier vond een gevecht plaats onder leiding van Luitenant Kolonel Kinnard dat nu nog steeds op de wereldberoemde Militaire Academie Westpoint als lesstof dient.


Oorspronkelijke uniformen
De para’s van het Round Canopy Parachuting Team (RCPT), die springen in uniformen die toen werden gedragen, zullen neerdalen aan ronde, groene parachutes. Het vliegtuig waaruit gesprongen wordt, is een originele Douglas C-47 Dakota, die in 1944 ook daadwerkelijk parachutisten boven ons land heeft gedropt.

Met de fiets
Toeschouwers wordt aanbevolen om met de fiets naar de diverse terreinem te komen, in verband met beperkte parkeergelegenheid.

herdenking Eerde17 september 2015 - 19.00 uur Herdenking van de bevrijding - Eerde (Veghel)
Op 17 september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Honderden Amerikaanse parachutisten landden op Brabantse bodem om de bruggen over de rivieren en kanalen te veroveren. Dit was het begin van de bevrijding van onze regio. Om dit te vieren is er elk jaar op 17 september een herdenking bij het Airborne monument aan het Zandvliet in Eerde.

Ook dit jaar is het zeer de moeite waard om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Er zijn een aantal Amerikaanse gasten aanwezig, waaronder veteranen en familieleden van soldaten die in deze regio hebben gevochten.
Zoals gebruikelijk spelen de leerlingen van de adoptieklas een belangrijke rol in de herdenking. Fanfare De Echo Der Bergen zorgt voor de muzikale omlijsting.
De herdenking begint met een samenkomst bij de kerk in Eerde, waar om ongeveer 18.50 u een stoet met onder anderen authentieke legervoertuigen vertrekt naar het Airborne monument aan het Zandvliet. De ceremonie bij het Airborne monument begint om 19.00 uur.

Aansluitend is er een informeel samenzijn in en rond de Sint Antoniusmolen.

Het Airborne monument in Eerde is opgedragen aan het 501e Parachute Infanterie Regiment (101AB). Het 2e en 3e Battaljon van dit regiment landden op 17 september 1944 in de buurt van Eerde (gem. Veghel) en bevrijdden daarmee het dorp van de Duitse bezetting. In de daarop volgende weken heeft het 501e Parachute Infanterie Regiment zwaar strijd geleverd om de Corridor naar Arnhem open te houden. Behalve voor de 48 Amerikaanse soldaten die in en om Eerde sneuvelden is het monument ook een eerbetoon aan de 12 Britse gesneuvelden en de 9 burgers die in de strijd omkwamen.

Round Canopy Parachuting team Inc. 17 19 19 20 sept
 
 

Korsten tweewielers

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Rabobank

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Easypos

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Voetselect

Klik > website

Klik > Website

Winkelreus

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Twan Vissers

Klik > website

Klik > Website

Van Wanrooij

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Flip van Dijk

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Bij Jet

Klik > website

Klik > Website

Lekker opstaan

Klik > website

Klik > Website

Neutraal keuren

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Steengoed

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2019  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal