Meierijstad - ‘Thuis in Meierijstad, Mijlpalen 2023-2026’ is de titel van het nieuwe collegewerkprogramma. Het collegewerkprogramma bevat de ambities en uitdagingen van het college van B&W van Meierijstad voor de komende vier jaar. Het college zet sterk in op duurzaamheid en versnelling van woningbouw. Daarnaast wil het college in de komende jaren werk maken van het Omnipark in Erp en het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Thuis staat vooral voor verbondenheid met inwoners, ondernemers, verenigingen, organisaties en instellingen die actief zijn in Meierijstad. Maar ook met andere gemeenten en partners in de regio of daarbuiten. Thuis, want het is goed en veilig wonen, werken en leven in Meierijstad. Het college vindt het belangrijk dat iedereen in Meierijstad zich thuis voelt, kan en mag meedoen. Het collegewerkprogramma komt daarom binnenkort ook beschikbaar in een digitaal toegankelijke versie, geschikt voor mensen met een functiebeperking.
Het college legt enkele accenten. Er wordt ingezet op woningbouwversnelling met betaalbare huisvesting voor jongeren, onder andere met het ondersteunen met een starterslening. Voor ouderen stimuleert het college - samen met partners - dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Ook is er aandacht voor huisvesting van arbeidskrachten. Het college wil een welstandsarme gemeente zijn, zodat procedures eenvoudiger en verkort worden. Op het terrein van duurzaamheid zal versneld worden geïnvesteerd in LED voor de openbare verlichting en het verduurzamen van evenementenlocaties. Er staan 40 projecten op de rol op het terrein van duurzaamheid, die samen zorgen voor minder verbruik tot het (meer) opwekken van energie. Plannen voor de bedrijventerreinen zijn in voorbereiding. Voor de realisatie van het Omnipark in Erp trekt het college de komende jaren 20 miljoen uit en voor het Bestuurscentrum in Oedenrode ruim 6 miljoen. Om de ambities te realiseren zal de ambtelijke organisatie de komende jaren uitbreiden met ongeveer 20 fte.
Bij het opstellen van dit collegewerkprogramma en de daarin opgenomen activiteiten is vooraf nagedacht of een vorm van burgerparticipatie ingezet kan worden. Daarbij gaat het om participatie op maat en beginspraak bij die onderwerpen waar invloed vanuit de samenleving ook mogelijk is. Samenwerking en participatie op maat vormen de sleutel tot succes volgens het college. Er is goed gekeken naar de maakbaarheid, betaalbaarheid en haalbaarheid van de bestuurlijke ambities. Na de coronacrisis spelen op dit moment vooral geopolitieke spanningen, welke veel onzekerheden met zich meebrengen. Die onzekerheden zijn ook van invloed op diverse beleidsterreinen en het meerjarig financieel beleid van het Rijk. Het college werkt daarom met
plannen van jaar tot jaar, afhankelijk van landelijke en internationale ontwikkelingen. Dat betekent dat de plannen voor 2023 concreet zijn gemaakt, maar dat voor de jaren daarna geldt dat deze pas dan definitief worden. Financieel ingrijpende keuzes worden pas gemaakt als de tijd daar rijp voor is en de (inter)nationale context helder. Het college roept gemeenteraad en inwoners, ondernemers, de verenigingen, organisaties en instellingen op om vooral mee te blijven denken, in gesprek of debat te gaan en te blijven. Over beleid, over de uitvoering daarvan of over de kansen die niet gemist mogen worden. Uiteindelijk is het aan de inwoners van Meierijstad en de gemeenteraad om te beoordelen of de inspanningen het beoogde resultaat opleveren.