Groene vingers gezocht bij voedselbos d’n Oetelaar
Gepubliceerd: zaterdag 14 september 2024 10:36
Schijndel - Schijndel heeft er nog een voedselbos bij, namelijk het voedselbos d’n Oetelaar op de Gemondseweg. Sinds 2020 woont Nicole Kappen-van Engeland, samen met haar man Joshua en kinderen Emily en Finn, op deze prachtige plek. Sinds dat zij hier zijn komen wonen zijn ze bezig om het landgoed, wat voorheen voornamelijk een bemest grasweiland was, om te toveren tot een natuurlijk paradijs.
Inmiddels bestaat het uit een idyllisch wandelbos, paddenpoelen, een weide vol met bloemen, inheemse bomen en fruitbomen waarbij de weide overgaat in het voedselbos. Totaal vijf hectare aan prachtige natuur, voor mens en dier. Maar dit alles blijkt toch meer werk dan gedacht en samen met de behoefte naar samenhorigheid en de drang om de oogst te delen is de samen-tuin ontstaan. Hiervoor worden op dit moment nog enkele mede-beheerders gezocht.
Ontstaan De passie en interesse naar fruit en groente begon al als kind bij haar opa Toon in de tuin. Hij had zijn volledige achtertuin in gebruik als moestuin met een enorm grote appel-en notenboom. De hele familie kon (en moest ook écht zelf) hiervan de vruchten plukken. Kilo’s bonen, vooral de boterbonen, waren het standaard assortiment. Sinds 2015 heeft ze zelf ook meerdere moestuinen gehad in de achtertuin, van klein naar steeds groter waarbij alles groeide en bloeide. Maar net zoals vele misschien herkennen had je ook wat mindere tijden en de welbekende ‘plagen’. Veel slakkenvraat, bladluizen of andere beestjes, maar vooral veel vogels die in één dag je complete langverwachte oogst verorberde. Toen dacht ze, dit moet anders kunnen en ging dit uitzoeken. Toen kwam ze op het concept van een voedselbos. In een voedselbos is een grote hoeveelheid van de planten eetbaar. Een voedselbos is een zelfvoorzienend systeem waarbij de biodiversiteit, productiviteit en veerkracht erg hoog zijn. Dit leek perfect. Na jaren onderzoek en plannen schetsen, werden de plannen in 2023 realiteit en hebben ze bijna 1 hectare weiland grond omgezet naar een heus voedselbos; genaamd het voedselbos d’n Oetelaar. In voedselbos d’n Oetelaar zijn wel 120 verschillende soorten eetbare planten geplant waarvan ze de vruchten, noten, kruiden maar ook eetbare wortels en bladeren kunnen oogsten. Nu is het nog een erg jong bos maar over 5-10 jaar zal er een heus bos ontstaan zijn waarbij de natuur in evenwicht is en er meer dan genoeg te oogsten is voor mens en dier.
Samen-tuin principe Een onderdeel van het voedselbos is de moestuin. Hierin worden vooral eenjarige planten zoals groentes, aardappels en fruit gekweekt. In vergelijking met het voedselbos is dit helaas geen zelfregulerend systeem en kost dit meer tijd om te onderhouden. Ondanks dat het veel tijd kost is er wel enorm veel te oogsten. Vanuit die gedachten is eigenlijk het plan voor het oprichten van de samen-tuin ontstaan. De samen-tuin is een principe waarbij we als groep verantwoordelijk zijn voor de moestuin. Hierbij werken ze samen als community om de moestuin volledig te beheren (denk aan zaaien, snoeien, onderhouden etc.) en wordt de oogst eerlijk verdeeld. Hoe leuk is het dat je je eigen zaadjes plant en dat je dit dan uiteindelijk ook kunt oogsten en opeten? Het is tegenwoordig zo waardevol om biologische zelfgekweekte groentes te kunnen eten maar ook om lekker in de natuur bezig te kunnen zijn. Het voordeel van de community is dat ze altijd met de gezelligheid van een groep zijn en van elkaar kunnen leren maar ook elkaar kunnen aanvullen. Op dit moment zijn er al een aantal mede-beheerders gestart maar is er nog plek voor meer vrijwilligers.
Lijkt het je dus leuk om een moestuin te hebben waarbij je je eigen onbespoten groentes kunt oogsten maar heb je zelf geen ruimte? En wil je dit samen als groep doen, lekker in de natuur en heb je tijd op vrijdagochtend? Dan is dit de ideale kans! Meld je aan viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur haar een berichtje via de socials. Ben er snel bij want vol=vol! Foto's Lynn Kapteijns