foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Prins Maikel d’n Urste heerst dit jaar over Schorsbos

prinsmaikel1Schorsbos - Eindelijk is het dan zover, in een dampend café De HeerenMeester is de nieuwe Prins Carnaval van Schorsbos zojuist bekend gemaakt. Met als motto: ‘In Schorsbos telde mee’ gaat Maikel de la Cousine (39) komend carnavalsseizoen de scepter zwaaien over Schorsbos.

En hij heeft er zin in! Toen Maikel zo’n half jaar geleden de vraag der vragen kreeg hoefde hij hier niet lang over na te denken. “Het protocol wilde dat ik het eerst thuis zou overleggen maar ik zei ook direct dat ik het zou gaan doen”, aldus onze kersverse Prins. Lees verder onder 'lees meer'.

Bekijk de foto's van het gezellige 11-11 bal en onthulling van de Prins in het fotoboek. Wie is Maikel, wat doet hij en waar staat hij voor?
In het dagelijks leven is Maikel getrouwd met Jenny de la Cousine-Dortmans, zij staat als hofdame naast hem met carnaval. Samen hebben ze drie kinderen Finn (9), Soof (6) en Lot (2) en wonen ze aan de Klaverwei in Wijbosch. Een flink aantal (jonge) Schorsbossers en Schorsbosserinnekes kennen ‘meneer’ Maikel van school, in het begin als leerkracht, later als directeur. Ook stond Maikel aan de wieg van Let’s Play Skopos. Inmiddels werkt hij in Limburg als bestuurder in een samenwerkingsverband. “Nog altijd in het onderwijs waar mijn hart ligt, bij de kinderen”, vertelt hij. “Daarmee wordt het motto meteen een stukje duidelijker. Ik ben een groot voorstander van passend onderwijs, iedereen moet mee kunnen doen. Dat geldt zowel op school als in de hele maatschappij. En ook met Carnaval. Dat wil ik graag vieren met álle Schorsbossers en Schorsbosserinnekes, natuurlijk met de ouderen maar zeker ook met de kinderen, iedereen telt mee. Mijn vrouw Jenny is directeur van EBC Noord en met mijn achtergrond in het onderwijs zijn we geen onbekenden op dat vlak. Aangezien een groot deel van mijn Raad van Elf werkzaam is in het onderwijs zien wij hier veel mogelijkheden. Het spreekwoord luidt niet voor niks ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’.”

Hoe zit het met dat carnavalsbloed?
Maikel kreeg het carnaval vieren met de paplepel ingegoten. “Vroeger met mijn ouders gingen we dan op pad, altijd gezellig. En als we moe werden dan kropen we tussen de jassen bij De Hopbel om alvast een dutje te doen. Later ben ik een aantal jaren actief geweest bij ’t Kinderliekusfist, als begeleider van een groep. En bij het volwassen Liekusfist zat ik de laatste jaren in de jury. Die plek zal dit jaar door iemand anders moeten worden ingenomen lijkt me. Ik ben een trouwe Schorsbosser en heb Schijndel zelden verlaten om elders carnaval te vieren.” Om Maikel heen heeft zich een grote groep carnavalvierders gevormd, De Kuitenkletsers. Elk jaar organiseren we een actieve kroegentocht op carnavalsdinsdag met in elke horecagelegenheid een opdracht of spel. Deze tocht houden we al (meer dan) 11 jaar. “Een deel van deze groep is nu de Raad van Elf, of eigenlijk een Raad van Zestien. Vooraan naast mij lopen mijn twee adjudanten Ruud en Dirk, zij zijn mijn vaste carnavalsmaten en zullen me goed kunnen helpen met alles.”

Niet één maar twee secondanten
Adjudant Dirk van Boxtel (41) met hofdame Elsje van Boxtel-Geerts heeft er keiveel zin in. Ook hij is van huis uit een echte carnavalvierder. “Wij lagen dan niet bij De Hopbel tussen de jassen maar bij Peer Wouters op de vensterbank, dat sliep ook prima”, zegt hij. Dirk werkt bij een meubelbedrijf en samen met Elsje heeft hij twee kinderen Lein (9) en Jur die vandaag, op 11-11 zeven wordt. “Ook ík hoefde niet na te denken, in carnaval heb ik áltijd zin. Samen met Maikel organiseer ik al jaren die kroegentocht van de Kuitenkletsers. Dit doen we aan de hand van een thema en er komt best veel bij kijken, maar het is wel gruwelijk leuk. Net zoals de komende carnaval superleuk en gezellig gaat worden.”


De andere Adjudant is Maikels buurman Ruud Verkuijlen (38). “Wij kennen elkaar al heel lang, eigenlijk al van die garderobe bij de Hopbel”, lacht hij. “Mijn ouders waren lid van De Broekhoesters en zodoende was ik er ook al bijtijds bij.” Ruud heeft samen met zijn vrouw Chantal Verkuijlen-Steenbakkers vier dochters: Ise (11), de tweeling Noa en Lana (10) en Zoë (6). Hij heeft een leidinggevende functie bij DHL en kan naar eigen zeggen zijn werktijden zelf indelen waardoor hij ruimte creëert voor een functie als dit. “Ik heb wel een paar jaar wat minder carnaval gevierd, zo rond mijn 25e. Maar toen ik naast Maikel kwam wonen sloeg het carnavalsvirus weer in volle hevigheid toe en inmiddels ben ook ik niet meer te houden.” Ruud wordt met carnaval vergezeld door hofdame Anneke van Doornmalen-van Kessel.

En wie houdt de club bij elkaar?
Ook Hofcommissaris Anton van Vught (44) ziet het helemaal zitten. Hij woont eveneens aan de Klaverwei, samen met echtgenoot Tamara van Vught-Schel en Liz van bijna 14 en Brenn (10). Anton is wijkagent in Schijndel. “Ik had wel verwacht dat Maikel een keer gevraagd zou worden. En nu het zover is gaan we er een geweldige carnaval van maken”, zegt hij. “Mijn taak is om de zorgen dat iedereen weer op tijd naar de volgende locatie vertrekt maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Ik kom uit Uden en vroeger heb ik met de Knoerissen het carnaval beleefd. Later ben ik regelmatig te vinden geweest in Oeteldonk. We wonen in Wijbosch en onze kinderen doen graag mee met de Kinderoptocht waar wij onszelf dan ook mee bezig houden. Tamara is er zelfs nog ooit jeugdprinses geweest. Kortom, wij hebben er zin in.” Op de vraag waar hij het meest naar uitkijkt antwoordt hij direct: “Voor nu: 11-11, de spanning en geheimhouding heeft nu wel lang genoeg geduurd.”

Afgelopen weken gaven we al verschillende hints weg; deze kan je teruglezen op deze pagina

Foto Hof mede mogelijk gemaakt door: Foto Keetels

 
 prinsmaikel1

serpentinelang

Copyright 2023  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//