foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

D-Day

Normandie2Schijndel - Het is al 4 jaar oorlog en Schijndel is bezet gebied. Deze ochtend, op 6 juni 1944, verschijnen duizenden schepen voor de Normandische kust. Ondersteund door meer dan 10.000 vliegtuigen worden 156.000 soldaten en luchtlandingstroepen afgezet.

De Duitse verdediging is in paniek en verwarring, de bezoekers worden pas later in de maand en 300 kilometer elders verwacht. Maar niet voor lang. Van alle kanten worden troepen op de geallieerden afgestuurd. 

6 juni 1944 ‘D-Day’
Vandaag, precies 80 jaar geleden was het eindelijk zover. De lang verwachte aanval op de kanaalkust en vestiging van een tweede front in Europa. De Duitse Wehrmacht was voorbereid en overtuigt dat de geallieerde aanval bij Duinkerken of Calais zou plaatsvinden. Het Nauw van Calais was de kortste afstand tussen het vrije Engeland en het bezette Europa. De Engelse en Franse troepen bij Duinkerken waren hier vier jaar eerder met succes geëvacueerd. En spionnen bevestigden ook dat de landingen hier waren gepland. De door de Duitsers meest gevreesde (en bespioneerde) Amerikaanse generaal, George Patton, was al maanden fanatiek met de voorbereiding. De Duitsers waren er klaar voor. De beste troepen van het Westfront stonden gereed om de geallieerden welkom te heten. Ze werden beschermd door de Atlantische Muur: een kustring van bunkers, versperringen en kanonnen, die bij Calais het sterkst waren.

Storm, invasie (bijna) afgelast
Voor 6 juni was er storm in het kanaal voorspeld en de Duitsers dachten niet dat het er de komende dagen van zou komen. De Duitse opperbevelhebber, Veldmaarschalk Rommel, ging naar huis voor de verjaardag van zijn vrouw.

Het geallieerde opperbevel was dezelfde mening toegedaan, met uitzondering van een Britse meteoroloog. Die overtuigde de legerleiding op het laatste moment dat de storm op 6 en 7 juni zou gaan liggen.


De Britse meteoroloog kreeg gelijk. En toen de Duitse legerleiding te horen kreeg dat er een vloot voor de Normandische kust lag en bombardementen uitvoerde op de Duitse stellingen, werd dit afgedaan als een afleidingsmanoeuvre. De aandacht ging naar een (schijn)aanval op Calais. De belangrijkste Duitse tankdivisies bleven tijdens die eerste ontzettend belangrijke uren waar ze waren. De informatieoorlog was alvast gewonnen door de geallieerden. En een meteoroloog.

Invasie
De invasie begon dus bijna 300 kilometer verder dan verwacht. Op 5 Normandische stranden over een afstand van 90 kilometer. Meer dan 2.800 schepen (waaronder de Nederlandse Soenda en Flores) en 4.000 landingsvaartuigen, ondersteund door 10.590 vliegtuigen. Ze brachten 156.000 Amerikanen, Britten en Canadezen aan de Normandisch kust

Door schepen te laten zinken (waaronder de Sumatra) werd een kunstmatige haven geïmproviseerd. Met landingsvaartuigen vanuit zee, ‘gliders’ en parachutisten werden mannen en materieel aan land gebracht. Na een dag van hevige gevechten werd een bruggenhoofd gevestigd, waar de komende maanden miljoenen tonnen oorlogsmaterieel en manschappen zouden worden ontscheept.

De 101ste Airborne Division 'Screaming Eagles', Montgomery’s Desert Rats en de Schotse Highland Brigade landen en trekken verder op naar Schijndel. Maar de Wehrmacht laat ze niet zomaar passeren.

De geallieerden verliezen op deze eerste dag meer dan 9.000 manschappen. Van de 12  bommenwerpers met Nederlandse bemanningen in Amerikaanse dienst, keren er 4 terug.


Nog 602 kilometer tot Schijndel…

TVSchijndel volgt het verloop van de invasie, tot aan de bevrijding van Schijndel 
Foto's: Nationaal Archief (Prinse Irene Brigade)
 
Normandie2
Normandie5
 




Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//