foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

De Nachtegaal geeft eigen jubileumkrant uit vanwege twintigjarig bestaan

De Nachtegaal 20 jaar overhandiging ingelijste jubileumkrant uitsnedeSchijndel - Restaurant zaal De Nachtegaal, eigenlijk bij iedereen bekend in het Schijndelse, maar ook ver daarbuiten. Heel wat gasten hebben er in de loop der jaren weleens gegeten, gedronken en gefeest. De geschiedenis van De Nachtegaal zelf gaat terug tot halverwege de vorige eeuw. Inmiddels is de derde generatie aan het roer en bestaat de zaak onder de bezielende leiding van Richard en Francy van de Coevering alweer twintig jaar. 2 juli jl. was de officiële jubileumdag. En zoals Richard en Francy het zelf verwoorden "20 jaar geleden begonnen wij aan een avontuur, waarvan we de uitkomst niet wisten. Ondertussen zijn we trots op de familiebedrijf waarvan we de 3e generatie zijn en wat gegroeid is tot een alom bekend horecabedrijf." Al die jaren aan Bourgondisch gastheerschap geeft genoeg stof tot praten en kijkt het echtpaar terug op een voorbij gevlogen tijd. De familie van de Coevering vond dat het nu een mooi moment was om een deel vast vast te leggen op papier met als resultaat: een eigen jubileumkrant die morgen woensdag 20 juli bij de Schijndelse, Boxtelse, Gestelse en Rooise huishoudens wordt verspreid. Hieronder vindt u vooral een historisch overzicht uit de krant. Foto: v.l.n.r. Ad van de Ven (2e gen.), Rens van de Coevering (4e gen.), Francy van de Coevering (3e gen.), Jesse van de Coevering (4e gen.) en Richard vd Coevering (3e gen.) Foto ontvangen van De Nachtegaal

Eerste exemplaar jubileumkrant
In de jubileumkrant, waarvoor Richard en zijn personeel zelf de redactie heeft gevoerd, belicht De Nachtegaal een stukje eigen geschiedenis en biedt het alle gasten een blik in eigen keuken. Afgelopen dinsdag 12 juli werd het eerste exemplaar officieel uitgereikt. Na de jubileumdag met het personeel, overhandigde de 4e generatie namelijk Rens en Jesse van de Coevering het eerste exemplaar aan opa Ad (2e generatie) die de ingelijste jubileumkrant enthousiast in ontvangst nam (zie foto).
De Nachtegaal 20 jaar overhandiging ingelijste jubileumkrant

Een rijk verleden vanaf 1953
In de loop der jaren is er is er met De Nachtegaal van alles gebeurd. In 1949 brandde het café van Narus Vleuten af. Vier jaar lang lag het braak en toen kwam het terrein in handen van de familie van Kaathoven.

1e generatie Zus en Harrie van Kaathoven: Klompenmakerij – café met kruidenierswinkel
Harrie van Kaathoven kwam vanuit de klompenmakerij en dat werk ging gewoon door. Daarnaast startte het echtpaar Van Kaathoven een café met een kruidenierswinkel. Een trefpunt voor vee- en klompenhandelaren. Zo werd Zus van Kaathoven de eerste uitbaatster van 'De Nachtegaal'. Dochter Mien was toen 9 jaar. Als oudste dochter ging ze als 13-jarig kind al in de zaak aan de slag.

2e generatie Mien en Ad van de Ven – café-bar met zaaltje zonder kruidenierszaak
Van buurtkroeg naar café-restaurant, spiegelei werd entrecôte Hermalen

In 1971 trouwde Mien met Ad van de Ven en samen trokken ze in het pand. "Mijn schoonouders woonden toen al in het dorp”, vertelt Ad. “Een paar jaar later in 1974 hebben we de zaak overgenomen. Oftewel: eigenlijk heeft Mien altijd grotendeels de zaak gerund. Ik zat als verkoper in de jukeboxen en dat ben ik ook altijd blijven doen." Mien is inmiddels overleden (red. Mien is in juni 2015 overleden), maar Ad kan nog alles vertellen: "De eerste tijd hadden we ook de kruidenierswinkel nog, maar in die tijd ontstonden overal de supermarkten. In Schijndel kwam toen de Weltevreden. Aangezien de kruidenierszaak niet veel meer opleverde, hebben we de winkelruimte al vrij snel bij het café getrokken."
Jarenlang bestond De Nachtegaal uit een café-bar met een zaaltje. De zaak was de hele week open. Vooral handelslui en veel mensen uit de buurt liepen er binnen. Ad: "We hebben in die tijd heel wat dansavonden georganiseerd en natuurlijk werd er uitgebreid gekaart en gebiljart. Daarnaast hadden we onze buurt/carnavalsvereniging de Blekke Ploeg en voetbalclub De Nachtegaal. Op het veld achter het café werd gevoetbald en samen met andere cafés werd er een competitie opgezet. Elke zaterdag en zondag werd er gespeeld. De voetbalclub bestaat nu nog steeds, alleen heet de club nu 'Holy Cow'. De carnavalsdagen waren topdagen. Iedereen kwam 's ochtends met de kinderen hier naartoe. 's Middags vertrokken ze allemaal naar huis en 's avonds kwamen de volwassenen weer terug. Dit was toen het centrum van de buurt."
Toch werd het verzorgen van dansavonden langzaamaan lastiger. De opkomst van autoloze zondagen maakte het voor gasten minder makkelijk om naar De Nachtegaal te gaan. Tijdens het verbreden van de Boxtelseweg en het aanleggen van de fietspaden erlangs, lag de weg zelfs lange tijd open. Dat maakte de bereikbaarheid er niet gemakkelijker op. "Op een gegeven moment hebben we de zaal vergroot, zodat we er bruiloften en feesten konden gaan houden. Elke laatste zaterdag van de maand hielden we nog een dansavond met live muziek. De hele buurt kwam daar naartoe. De tijden waren toen heel anders", concludeert Ad: "Vroeger ging iedereen regelmatig een borreltje pakken. Niemand ging nog op vakantie. Het hele sociale leven is de laatste jaren behoorlijk veranderd."
Eind jaren '80 stopten Ad en Mien met de zaak. Aangezien de volgende generatie op dat moment geen animo leken te hebben om de zaak over te nemen, werd De Nachtegaal aan derden verhuurd.

3e generatie Francy en Richard van de Coevering – restaurant, feestzalen
Terras, loungeruimte, discozaal, à la carte restaurant met Bourgondische dis

De zaak werd eind tachtiger jaren niet verkocht. Gelukkig maar, want na een jaar of 7 kwam De Nachtegaal toch in handen van dochter Francy en schoonzoon Richard, de 3e generatie en huidige uitbaters. In juli 1996 werd de sleutel overgedragen en kwam De Nachtegaal officieel in handen van Francy en Richard van de Coevering. Het was een onbezonnen start, maar het was geen onbegonnen werk. De Nachtegaal draait inmiddels nog steeds op volle toeren met een vast team aan loyale medewerkers en zo’n twintig oproepkrachten.
Toen haar ouders uit de zaak gingen, was ze 18 jaar. Francy ging de zorg in en ook haar zus volgde haar eigen richting. De Nachtegaal werd verhuurd aan derden. Toch zou één van de dochters na een jaar of 6 het roer compleet omgooien. Francy zei haar baan op. Samen met Richard besloot ze gok te wagen en De Nachtegaal over te nemen. "Iedereen verklaarde me voor gek, want wie gaat er nu een vast contract inleveren?" denkt Francy terug. Het was een sprong in het diepe.
Een aantal zaken vielen op dat moment samen. Francy: "Richard had altijd gezegd dat hij iets voor zichzelf wilde gaan doen. 'Net zoiets als bij jullie thuis', zei hij dan. In eerste instantie zag ik het niet zo zitten: we hadden helemaal geen diploma’s. Maar toen vertrokken de huurders en mijn ouders vroegen of wij geen interesse hadden."
Francy ging de opleiding tot gastheer/-vrouw volgen en ruilde haar vaste contract in de zorg in voor een nul-uren contract bij Maison van den Boer. Er moesten immers diploma's worden gehaald en ervaring worden opgedaan. Richard had een aantal jaar op de taxi gereden en was op dat moment directiechauffeur. Hij had wel zijn middenstandsdiploma, maar nog geen horecapapieren. Ook daar werd aan gewerkt. Tussen de ritten door studeerde hij en zo haalde hij zijn papieren.

Alles moest van onder af aan worden opgebouwd, maar gelukkig hoefden ze het niet helemaal alleen te doen. Richard: "We begonnen met de ouders van Francy en één kok. En na een paar maanden kwam Yoka erbij als medewerker in de bediening." Het was een onbezonnen start, maar toch weloverwogen.
De Nachtegaal is in de loop der jaren behoorlijk uitgebreid. De eerste 8 jaar woonden Richard en Francy nog boven de zaak. Daarna zijn ze naar het dorp verhuisd. Yoka is nu bedrijfsleider en naast zo’n twintig oproepkrachten, bestaat het vaste team inmiddels uit drie fulltime koks en twee medewerkers bediening. "We noemen beide dames onze manusjes van alles", lacht Richard. "Ze helpen namelijk niet alleen in de bediening, maar ook met de was, de schoonmaak, en dergelijke. Ze zijn echt overal inzetbaar."

20-jarig jubileum – jubileumkrant en hele jaar speciale acties
Het restaurant viert dus dit jaar haar twintigjarig jubileum. Richard: "Daar kunnen we toch wel op een leuke manier aandacht aan geven? Twintig jaar Bourgondisch gastheerschap is niet zomaar iets. Dat is zeker iets om onder de aandacht te brengen. Maar dan wel nét een tikje anders dan je meestal ziet. Daar houden we hier namelijk wel van." Het resultaat? Een korte terugblik op de afgelopen decennia en een blik achter de schermen. Met de speciale jubileumkrant en voor menig Schijndelaar een bewaareditie biedt De Nachtegaal iedereen een kijkje in eigen keuken. Wat blijkt namelijk? In die twintig jaar is er heel wat veranderd, maar niet qua personeel. Ook de intentie is al die tijd hetzelfde gebleven zo geeft Richard aan. "Nog steeds biedt De Nachtegaal al haar gasten een Bourgondische dis en een sfeervolle ambiance voor elk feest. En die combinatie weten nog steeds heel wat van onze gasten goed te waarderen."
Acties: Alle acties gelden tot het einde van dit kalenderjaar, met uitzondering van de feestdagen (niet geldig in combinatie met andere acties, kortingsbonnen en niet inwisselbaar voor contant geld). Houd daarvoor de facebookpagina van De Nachtegaal in de gaten.
Cover jubileumkrant de Nachtegaal

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//