foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

D Day: de bevrijding van Parijs

WiCo Bevrijding Parijs1Schijndel - Tachtig jaar geleden landden de geallieerde legers op de stranden van Normandie, op weg naar Schijndel. Om dan door te gaan naar Berlijn en een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken.

Aanvankelijk wilde het Duitse leger niet meewerken aan een snelle doortocht. Pas na tweeënhalve maand en enorme verwoestingen werd het Duitse leger na de slag bij Falaise op 21 augustus op de vlucht gejaagd. De geallieerden willen er achteraan, meteen door naar Schijndel.

Maar na de hardnekkige Duitse verdediging, steken nu de Fransen een stevige spaak in het geallieerde wiel.

Het Verzet
Het Franse verzet ziet de kans schoon, negeert alle bevelen en afspraken en komt massaal in opstand tegen de Duitse bezetting. De opstand is echter kansloos als het invasieleger niet helpt. De Franse opperbevelhebber, generaal De Gaulle, eist daarom dat eerst Parijs bevrijd wordt.

De belegering van Parijs kan maanden kosten. Dit zit niet in de planning van Eisenhower en Montgomery, de opperbevelhebbers van het Amerikaanse en het Engelse leger. Die hebben haast, Berlijn (en natuurlijk Schijndel) is het doel. Het vluchtende Duitse leger moet definitief verslagen worden voor het kan hergroeperen en versterkt met verse troepen en wapens. Parijs kan wachten.

De Amerikanen en Engelsen staan echter voor het blok en gaan met pijn akkoord. Een deel van het leger wordt naar Parijs gezonden om het verzet te steunen. De rest gaat achter de vluchtende Duitsers aan.  

De aanval
Nu begint het geluk eindelijk te keren voor de geallieerden. Niet alleen het Franse verzet, maar ook de Duitse bevelhebber van Parijs, generaal Choltitz, negeert orders. Choltitz weigert het Hitlerbevel uit te voeren om niet te capituleren en Parijs op te blazen (zoals al in vele bevrijde steden eerder wel was gebeurd). Op 25 augustus is de capitulatie van Parijs een feit.

'Operatie Overlord', begonnen in de ochtend van D-Day op 6 juni 1944, is afgerond. De weg naar Duitsland en Berlijn ligt open. Maar die loopt wel door het 430 km verder gelegen Schijndel...

Foto boven: de Vrije Fransen trekken Parijs binnen, fotograaf Jack Downey, Library of Congress (US)
Foto onder: 28ste infanterie Victory Parade, fotograaf onbekend, (National archives (US)

WiCoBevrijdingParijs


Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//