Fairtradeweek opent met veel tamtam - presentatie 1e Fairtrade en duurzame winkelroute
Gepubliceerd: vrijdag 25 oktober 2013 07:03
Schijndel - Vanaf morgen zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november wordt er weer de Fairtradeweek georganiseerd. Morgen tijdens de start in Schijndel zal wethouder Bart Eijkemans om 11.00 uur officieel de 1e Fairtrade en duurzame winkelroute in ontvangst nemen. Dat gebeurt op de stoep voor de Plus supermarkt aan de Hoofdstraat 21. Deze winkelroute voert langs 12 duurzame en/of Fairtrade verkooppunten in Schijndel en evenzoveel in de gemeente Sint-Michielsgestel. Het is geen toeval dat de introductie van deze winkelroute in de Fairtradeweek valt. De hele week wordt extra aandacht gevraagd voor eerlijke handel overal op de wereld.
Eerlijke handel Onder eerlijke handel wordt verstaan dat mensen genoeg verdienen om een menswaardig leven te leiden. Dat betekent om te beginnen dat ze elke dag voldoende eten kunnen kopen. Het betekent ook dat hun kinderen naar school kunnen, dat ze naar een dokter kunnen als dat nodig is en dat ze goed onderdak hebben. Helaas is dat nog lang niet overal het geval. Op veel plaatsen is nog kinderarbeid. Op andere plaatsen moeten mensen zo hard werken dat het wel met slavenarbeid te vergelijken is. Door een eerlijke prijs te betalen, zorgt Fairtrade ervoor dat boeren en arbeiders een eerlijk loon krijgen.
Fairtrade in Schijndel In Schijndel wordt veel gedaan aan Fairtrade. Er is een actieve werkgroep die ervoor zorgt dat veel mensen kennismaken met Fairtrade. En ook de winkeliers vinden het belangrijk. In veel winkels, vooral de supermarkten, zijn veel Fairtradeproducten te koop, links en rechts zijn er al restaurants die Fairtrade koffie en thee schenken, sommige winkels verkopen Fairtrade kleding en textiel en ook juweliers letten op dat ze geen foute grondstoffen inkopen. Burgemeester en wethouders zijn zeer betrokken. Burgemeester Eugster is zelfs landelijk ambassadeur van Fairtrade.
Fairtrade helpt De meest gehoorde opmerking over Fairtrade is: "Wat maakt het uit of ik hier een pak Fairtradekoffie koop of niet", terwijl dat juist alle verschil van de wereld maakt. Achter elke Fairtrade boodschap zit een koffieboer, een arbeider op een bananenplantage of in een goudmijn die een eerlijk loon krijgt. Fairtrade helpt, terwijl het de consument niet of nauwelijks iets kost. Fairtrade is ontwikkelingshulp met gezond verstand. Het helpt.