Meierijstad - Per 1 juli dit jaar is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Die wet maakt het mogelijk dat de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid toekent om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast gedragsaanwijzingen op te leggen aan de overlastgever. De gemeenteraad is op 15 oktober jl. ermee akkoord gegaan deze bevoegdheid toe te kennen aan de burgemeester van Meierijstad. Daarvoor moet de APV (Algemene plaatselijke verordening) gewijzigd worden door het invoegen van een artikel over woonoverlast.
Degene die een woning of een bij die woning behorend erf gebruikt, of tegen betaling in gebruik geeft aan een persoon die niet als ingezetene met een adres in de gemeente in de basisregistratie personen is ingeschreven, draagt er zorg voor dat door gedragingen in of vanuit die woning of dat erf of in de onmiddellijke nabijheid van die woning of dat erf geen ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt. Als de burgemeester een last onder dwangsom of onder bestuursdwang oplegt naar aanleiding van een schending van deze zorgplicht kan hij daarbij aanwijzingen geven over wat de overtreder dient te doen of na te laten om verdere schending te voorkomen. De last kan in ieder geval worden opgelegd bij ernstige en herhaaldelijke geluid- of geurhinder, bij hinder van dieren, bij hinder van bezoekers of personen die tijdelijk in een woning of op een erf aanwezig zijn, bij overlast door vervuiling of verwaarlozing van een woning of een erf en tot slot bij intimidatie van derden vanuit een woning of een erf.
Besluit gemeenteraad Door wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening geeft de raad de burgemeester de bevoegdheid om woonoverlast harder aan te pakken. Het gaat om situaties waarbij sprake is ernstige en herhaaldelijke geluid- of geurhinder, hinder van dieren, bezoekers of personen en overlast door vervuiling of verwaarlozing. Het voorstel is aangenomen met 32 stemmen voor (TM,CDA,VVD,PvdA,SP,HvS,LB,D66) en 1 stem tegen (GB).