Begeleiding mensen met psychische kwetsbaarheden in eigen wijk of dorp
Gepubliceerd: vrijdag 02 maart 2018 15:09
Meierijstad - Mensen met psychische kwetsbaarheden willen net als iedereen het liefst gewoon leven in hun eigen wijk of dorp. Om dat goed te begeleiden, is de gemeente bezig met een nieuwe aanpak. Waar voorheen mensen in een specialistische omgeving werden begeleid, wordt er nu meer gekeken naar 'gewone' voorzieningen. Woningcorporaties, gemeenten en zorgaanbieders in de Meierij en Bommelerwaard zijn daarbij betrokken. Daarin trekken ze nauw op met de cliënten en hun omgeving. Foto: werkbijeenkomst thuis in de wijk in Schijndel Bron: Tekst en foto Meierijstad
Er is nu een aantal praktische en handzame afspraken gemaakt, vijf vuistregels. Die gaan het mogelijk maken dat mensen met psychische kwetsbaarheden zich thuis voelen in de wijk. Het gaat dan om: • goed wonen en een veilig thuis • gezonde financiën en geen onnodig financieel gedoe • een waardevolle daginvulling en doen wat bij iemand past • goede ondersteuning die echt bij iemand past • een fijne leefomgeving voor en met iedereen
Schijndelse pilot Afspraken zijn gemaakt in nauw contact met cliënten en hun omgeving. Dat zijn bijvoorbeeld familieleden en cliëntenraden. Voor Schijndel is het project Offenbachstraat met 23 personen met een Beschermd Wonen all-in indicatie als pilot in beeld gekomen. Na zorgvuldig gelopen individuele trajecten is met 9 personen een eigen huurovereenkomst gesloten, waarbij deze mensen volwaardig participeren in de maatschappij. Dit resultaat is samen met het sociaal wijkteam Schijndel bereikt.
Integratie Wethouder Witlox: "We zijn in gesprek gegaan met de naaste familie om samen te zoeken naar goede woon- en ondersteuningsvoorzieningen voor de bewoners uit de Offenbachstraat. Na aanvankelijke aarzeling en bezorgdheid is het voor 50% van de bewoners mogelijk gebleken te verhuizen naar reguliere woonvoorzieningen en te integreren in de wijk. Het gaat om schijnbaar eenvoudige dingen. Zaken die voor ieder mens belangrijk zijn. Maar voor mensen die het (net) niet zelf kunnen redden, zijn dat vaak de dingen die moeilijk(er) te regelen zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we deze afspraken samen maken."
Passende ondersteuning Centraal staat de vraag: hoe houden ze de regie over eigen leven en hun eigen herstel? Er wordt uitgegaan van de sterke en gezonde kant van mensen. En hebben tegelijkertijd oog voor de kwetsbaarheden. Er wordt samen met hen gezocht naar passende ondersteuning in de eigen omgeving: met persoonlijke begeleiding, een goede woonplek en sociale contacten in de wijk. Met over en weer een veilig gevoel.
Afspraken besproken In een werkbijeenkomst gisteren donderdag 1 maart zijn deze afspraken verder besproken. Cliënten, hun naasten, medewerkers, managers en bestuurders uit alle organisaties waren daarbij aanwezig. In totaal meer dan 100 mensen. Zo'n bijeenkomst helpt de afspraken ook echt tot leven te laten komen, zodat we er met elkaar ook naar handelen.