Regio top 3 Nederland met laagste percentage voortijdig schoolverlaters
Gepubliceerd: dinsdag 13 maart 2018 13:49
Meierijstad - Passend onderwijs vindt de Gemeente Meierijstad voor iedereen belangrijk. De gemeente streeft er dan ook naar het aantal vroegtijdige schoolverlaters zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk jongeren een diploma naar vermogen te laten behalen. Verzuim is een belangrijk signaal voor mogelijke vroegtijdige uitval. Daarom bestrijdt zij, samen met het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO), schoolverzuim om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Uit de jaarcijfers van dit Regionaal bureau blijkt dat Meierijstad tot de regio top 3 in Nederland behoort met het laagste percentage voortijdig schoolverlaters zo laat de gemeente vandaag weten.
Professionele aanpak loont Dat gebeurt door leerplichtambtenaren in te zetten. En deze professionele aanpak in deze regio, van naleving van de Leerplichtwet en voortijdig schoolverlaten, loont. Dat blijkt uit dus de jaarcijfers van het RBL (zie diverse tabellen). Door een extra tijdsinvestering in de voortijdig schoolverlaters is het aantal gedaald naar 1,2%. Hiermee behoort Meierijstad tot de 3e regio in Nederland met het laagste percentage voortijdig schoolverlaters. Wethouder Coby van der Pas: "Na de fusie stonden we voor de keuze om het zelf te doen of via een regionaal bureau. Vanwege de kennis van de doelgroep en de regionale samenwerking van het RBL met het onderwijs , kozen we om bij hen aan te sluiten. En dat was een goede keus! Het RBL behaalt goede resultaten. Naast de daling in het aantal voortijdig schoolverlaters is het aantal thuiszitters gedaald van 67 naar 56. En we streven ernaar om verzuim nóg verder terug te dringen."
De kracht van een goede aanpak zit in samenwerking Verder is er het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het in beeld krijgen van jongeren van 16-23 jaar in een kwetsbare positie. Deze jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en entree-onderwijs kunnen soms net dat extra steuntje in de rug gebruiken om een goede stap te zetten richting de arbeidsmarkt. Het RBL heeft samen met scholen en gemeentelijke sociale diensten het afgelopen jaar veel tijd besteed aan het in kaart brengen van deze groep jongeren. Dat heeft geholpen om de mogelijkheden van de jongeren op de arbeidsmarkt beter te benutten. Dat zorgt ervoor dat elke kwetsbare jongere een goede plek in de samenleving krijgt.
Samenvoeging Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel De toen nog afzonderlijke gemeenteraden besloten nog voor de fusie dat Meierijstad per 1 januari 2017 aan zou sluiten bij het RBL BNO. In dit leerplichtjaarverslag zijn de cijfers van de gehele gemeente Meierijstad opgenomen van het hele schooljaar. Deels vielen de werkzaamheden behorend bij deze cijfers dus niet onder onze verantwoordelijkheid. De overgang van werkzaamheden van het RBL Sint-Michielsgestel, waaronder Schijndel tot 1 januari 2017 viel, verliep soepel. Dit komt mede doordat we in hetzelfde registratiesysteem werkten en er al langer nauwe contacten tussen de twee RBL's zijn waardoor werkwijze en registratie deels overeenkwam.