Schijndel / Meierijstad - Recentelijk is de Seniorenraad Meierijstad gestart met het project 'ThuisHuis'. Doel van het project is onderzoek te doen naar de behoefte aan een zogenaamd 'ThuisHuis' als een vorm van wonen in de kernen Schijndel en Wijbosch en naar de haalbaarheid ervan. Het 'ThuisHuis' is een huis (of verdieping van een flat) waar circa 6 tot 10 personen met elkaar onder één dak wonen. De bewoners, mannen en/of vrouwen, meestal alleenstaand en over het algemeen ouder dan 55 jaar, hebben er elk hun eigen woonruimte (circa 40/50 m2) die bestaat uit een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer/toilet. Zij richten deze ruimte naar eigen smaak en behoefte in. Met elkaar delen de bewoners een keuken, een woonkamer een hobbyruimte, logeerkamer(s) en bij voorkeur een tuin. Waarom dit project? De overheid verwacht steeds meer dat we allemaal 'onze eigen boontjes gaan doppen'. Diverse vormen van hulp, zowel financieel als fysiek, waarvan het vroeger een vanzelfsprekendheid was dat het door de overheid werd betaald en geregeld, bestaan niet meer. Wat dreigt is een groep van ouderen die straks in een isolement terecht zullen komen. Ze missen de contacten met anderen; gelijkgestemden. Als er niets aan gedaan wordt , is de kans op sociale vereenzaming groot. De woningmarkt krijgt de komende jaren te maken met een groeiende groep van ouderen al dan niet met een zorgvraag. Een van de mogelijkheden om deze senioren van een passende woonruimte te voorzien is een ThuisHuis als een kleinschalige woonvorm.
Wat is een ThuisHuis? Het ThuisHuis staat in de wijk waaruit de bewoners van het ThuisHuis afkomstig zijn. Het huis ligt op een centrale plek in deze wijk en in de nabijheid van belangrijke voorzieningen als winkels, openbaar vervoer, gezondheidscentrum, kerk/moskee etc. Bij of in de directe nabijheid van het huis is een parkeervoorziening. De ouderen worden op individueel niveau begeleid en ondersteund door zorgverleners en mantelzorgers. Veel van de gezamenlijke voorzieningen worden gerund door een team van vrijwilligers.
Winst Voor een groot deel ligt de winst van het ThuisHuis-concept in de individuele effecten op de bewoners. Door de opzet van het ThuisHuis zijn ze niet of minder sociaal eenzaam. Dit positieve effect werkt door in bijvoorbeeld een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid van de bewoners omdat zij een gezonder dagritme krijgen, beter eten, hun medicijnen beter gebruiken etc. etc. Tel uit je winst!
Aanpak Recentelijk is tijdens diverse bijeenkomsten van de KBO onder honderden leden van de KBO’s in Schijndel en Wijbosch een mini-enquête gehouden naar de behoefte aan een dergelijke kleinschalige woonvorm. De resultaten van deze enquête worden momenteel verzameld en bewerkt en zijn zeer bemoedigend. Een eerste voorlopige conclusie is dat er in de kernen Schijndel en Wijbosch zowel bij alleenstaanden als bij samenwonenden zeker animo bestaat voor een zogenoemd Thuishuis.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Thea Haeve-van Meurs (projectleidster ThuisHuis, telefoon 073-8506979) en de heer Ad van de Meerakker (lid Projectgroep ThuisHuis, telefoon 06-15852828. Naar verwachting zal het project circa één kalenderjaar in beslag nemen.