foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

2 Schijndelse winnaars receptenwedstrijd

receptenwedstrijdmeierijstadwinnaarsuitsneeMeierijstad - Tijdens de maand van de Verspilling en het feestjaar Brabants Celebrates Food, vond 29 maart de prijsuitreiking plaats voor de recepten-met-restjes wedstrijd in de Verspilingsfabriek in Veghel. Hiervoor moesten kandidaten zich vóór 26 maart jl. opgeven. Uit de 50 inzendingen heeft de jury bestaande uit Bob Hutten (initiatiefnemer van de Verspillingsfabriek), wethouder Coby van der Pas en Bas van Boxtel (chefkok bij Hutten), drie winnende recepten gekozen. Hieronder leest u hoe de recepten beoordeeld zijn en welke recepten gewonnen hebben. Prijswinnaars v.l.n.r. Patricia Berg (Veghel), wethouder Coby van der Pas, Barbara Vlugman en Mario Gevers (beiden uit Schijndel)

De recepten zijn beoordeeld op:
• Originaliteit (Hoe nieuw / anders is dit recept)
• Kwaliteit (niveau smaak en ingrediënten)
• Uitvoerbaarheid (makkelijk – moeilijk te bereiden)
• Populariteit (voor een brede doelgroep bruikbaar)
• Anti-verspilling (recepten moeten echt met restjes zijn)

1e prijs: Barbara Vlugman → Japans kroket van restjes stamppot (recept is eenvoudig klaar te maken, stamppot is een gerecht dat veel mensen eten en voor veel mensen dus een interessant recept, met de spitskool salade met Tonkatsu-saus krijgt het gerecht een mooie, Japanse twist. Het is smaakvol, origineel, makkelijk te maken en voor een breed publiek interessant)
2e prijs: Patricia Berg → hartige taart van oud brood (mooi recept, vrijwel volledig gemaakt van restjes, oud brood als taartbodem, restanten groente of vlees erin, geklutst eitje en wat restjes kaas erover en smullen maar. Smakelijk, een idee waar iedereen mee uit de voeten kan)
3e prijs: Mario Gevers → groentela soep (kan met allerlei soorten van restjes van groente; heeft iedereen weleens in de koelkast liggen; leuke tip om er een appel bij te doen en mooi bewaarrecept voor roux. Smaakvol, makkelijk te maken en origineel)

Bereidingswijze winnende recepten
1e prijs recept Japanse kroket van stamppot van Barbara Vlugman
Een favoriet in veel Japanse huishoudens (en barretjes) is de 'korokke'. De naam is afkomstig van de Franse croquette, en dat is het dus ook: een soort Japanse kroket, aangevuld met eventueel met restgroenten uit de koelkast, zoals prei, bosui, wortel, etc.
Benodigdheden
• Rest van de stamppot
• Eventueel vergeten bosui/prei/wortel/etc, fijngesneden
• Bloem
• Ei (geklutst)
• Panko (of paneermeel, of broodkruim van restje brood)
• Plantaardige olie om in te frituren
• Wok of (koeken)pan
Bereidingswijze
• Maak kleine kroketjes of hamburgertjes van de stamppot
• Rol even door de bloem
• Dan door het ei halen
• Door de panko rollen
• Frituren op middelhoog vuur tot ze mooi bruin zijn
• Even uit laten lekken
Serveertip
Leg de korokkes op een bedje van ragfijn gesneden spitskool en serveer met tonkatsu-saus.

2e prijs recept: Hartige taart van oud brood van Patricia Berg
Bereidingswijze
• De bakvorm goed insmeren met wat boter en op de bodem een bankpapiertje.
• Dan de plakjes brood in de vorm leggen, zodat de rand en de bodem bekleed wordt.
• De groente en eventueel restjes vlees door elkaar mengen.
• Een paar eieren toevoegen en het groente- en vleesmengsel er door heen mengen.
• Alles in de vorm doen en een oud stukje kaas raspen en erover heen strooien.
• 40 minuten in de oven van 160 graden tot het ei goed is gestold.

3e prijs soep van overgebleven groentes van Mario Gevers
Bereidingswijze
• Een klontje boter of margarine in een pan, met liefst een dikke bodem, lekker laten smelten;
• een gesnipperde ui of sjalot met wat teentjes fijngesneden knoflook glazig bakken;
• Snij en/of schil de groenten grof en doe ze boven op de uien, alles kan van ijsbergsla tot aubergines, venkel, courgettes en paprika of appels;
• Alles net onder water zetten per ± 500 gram een bouillonblok erbij stoof alles gaar;
• Pureer het geheel met de staafmixer, als de soep te dik is doe je er wat water bij, is het te dun dan bind je het af met wat roux;
• Breng de soep op smaak met zout, peper of andere kruiden op smaak;
• Evt. gehaktballetjes of gegaard vlees na het pureren toevoegen.
• Maak de soep voor het opdienen af met eventueel wat kookroom en serveer hem naar believen met croutons
Roux
• Smelt 150 gram boter of margarine tot deze is uit gebruist maar nog wel blank is;
• Voeg hierbij 180 gram gezeefde patentbloem en laat dit al roerende even smoren;
• Stort dit op bakpapier uit en laat het afkoelen;
• Breek er stukjes van en bewaar het afgesloten in de koelkast;
• Als je het nodig hebt los je er wat van op in een beetje warm water en bind daarmee je soep af op gewenste dikte.
receptenwedstrijdmeierijstadwinnaars
receptenwedstrijdmeierijstaddeelnemers

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//