Schijndel - Op 28 mei zal Bernard Visser spreken over de geschiedenis van Veghel. Een ontwikkeling van vuursteen tot voedingsstad. De lezing begint om 20.00 uur in 't Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. De zaal is open om 19.30 uur.Bernard Vissers is geboren en getogen op een boerderij in buurtschap het Havelt in Veghel.De interesse in geschiedenis is er van jongs af aan geweest. Geïnteresseerd liep hij over akkers van zijn vader om pijpenkoppen en scherven op te rapen. Het bestuderen van oude kadasterkaarten was als het lezen van een spannend boek. `Waarom liep dat weggetje vroeger anders? Waarom heeft dat perceel zo´n bijzonder naam? Zit daar een betekenis achter? " Als scholier maakte hij een toponiemenwerkstuk over de namen in het Aadal. De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom, zij betalen € 2,00.
Voor het ontstaan en de geschiedenis van Veghel is rivier de Aa van grote betekenis. Op de hoge zandruggen zochten de vroegste bewoners precies de scheidslijn op tussen het vruchtbare en voedselrijke Aadal en toch een droge plek om te wonen. De Aa was ook van economisch en strategisch belang. Vele malen werden bruggen opgebouwd en later weer afgebroken bij het naderen van vijandelijke legers.
De vochthoudende gronden waren, net als op de Schijndelse broekgronden, ideale graslanden voor het vee en prima geschikt voor de teelt van populieren. Hiermee haalden boeren extra inkomsten binnen. Veghel was bekend om zijn kalverhandel. De naam Kuussegat is daar uit voortgekomen. Toen in 1825 in het Aadal de Zuid-Willemsvaart werd aangelegd, pleitte Veghel met succes voor een eigen insteekhaven. Hierna is kwam de economische groei pas echt op stoom. Veghel kreeg met CHV, DMV en Mars terecht de naam voedingsstad.
Dankzij het vele historische bronnenonderzoek van Martien van Asseldonk uit Zijtaart is er heel veel informatie boven water gekomen over de ontwikkeling van Veghel door de eeuwen heen. De wisselwerking tussen het landschap, de maatschappelijke ontwikkelingen en de mensen die er wonen maken het onderzoeken van de geschiedenis, en het vertellen erover, tot een boeiende puzzel.
Eenmaal werkzaam in het onderwijs, vond Bernard Visser de vaderlandse geschiedenis te veel gericht op "Holland". Daarom stelde hij begin jaren tachtig een eenvoudig boekje samen voor leerlingen uit het basisonderwijs, dat kreeg de titel mee; Veghel van Vuursteen tot Voedingsstad. Hij vertelt “Hoe dichterbij we ontdekken dat de omgeving waar we wonen een eigen geschiedenis heeft, hoe meer dat tot de verbeelding spreekt.` Het heeft iets magisch als je zelf op de plek kunt staan die indrukken en afdrukken heeft uit het verleden.”
Intussen is Bernard ruim vier jaar voorzitter van Heemkundekring Veghel en draagt de geschiedenis van Veghel graag uit. Hij vindt het mooi om dat ook in Schijndel te kunnen doen. “Samen met St. Oedenrode vormen we Meierijstad. Plaatsen met duidelijke overeenkomsten o.a. door de ligging in een prachtig stuk van onze provincie Brabant, maar iedere met hun eigen historische ontwikkeling. Hoe meer we te weten komen van onze eigen geschiedenis, hoe sterker we voelen waar we geworteld zijn. En wortels moet je onderhouden, anders verschralen we.”