foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Verbod gebruik mobiel op o.a. fiets per 1 juli

AppentijdensfietsenbronfacebookpolitieDen Haag - Op dit moment is het niet verboden om op de fiets te bellen, appen en naar muziek te luisteren. U mag echter geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen. Het kabinet werkt sinds vorig jaar aan een verbod op het vasthouden van mobieltjes en muziekspelers als fietser en ook nog voor bestuurders van trams en van een gehandicaptenvoertuig. Appen en sms'en op de fiets mag dan niet meer met een mobieltje in de hand. Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen nog wel. De bedoeling is dat dit verbod op 1 juli dit jaar ingaat. Een hulpmiddel daarbij is het installeren en gebruik van MONO op uw mobiel. U leest er hieronder meer over.

Geen gevaar of hinder veroorzaken met fiets
Als u fietst, mag u geen gevaar zijn voor andere weggebruikers. Dit staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Veroorzaakt u wel een gevaarlijke situatie? Dan kunt u beboet of veroordeeld worden. Dit geldt ook als u een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaar lichamelijk gewond raakt.

Vanaf 1 juli 2019

Vanaf 1 juli 2019 mag u geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Als u stilstaat mag u uw telefoon of andere mobiel apparaat vasthouden en bedienen.
Het gaat om voorgenomen beleid. Dat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer er nog over moeten stemmen. Het kabinet wil het verbod op 1 juli 2019 laten ingaan. Het wetsvoorstel is op 1 februari 2019 naar de Tweede Kamer gegaan.

Ook verboden voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig

Vanaf 1 juli 2019 mag u ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als u een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Als u deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger. Maar u mag ook dan geen gevaar zijn voor andere weggebruikers.

Handsfree muziek luisteren toegestaan

Zolang u uw telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat niet met de hand vasthoudt, mag u muziek luisteren. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten.

Vanaf 1 juli 2019 boete voor vasthouden mobieltje

Als de nieuwe wet ingaat en de politie ziet dat u uw mobieltje vasthoudt in het verkeer, kunt u een boete krijgen. In het wetsvoorstel staat een boetebedrag van € 95 voor fietsers.

Fiets en rij MONO
Door social media zijn vrienden, familie en collega's altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Zeker als je met een smartphone in de auto stapt. Elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg. Gelukkig is er een simpele oplossing; je mobiel op stil zetten. Zo raak je niet afgeleid door telefoongeluiden. En kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen. MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne staat het voor met één ding bezig zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts. Zodat mensen hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO.

Wist je dat?
• 10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben en dat de helft daarvan de smartphone onderweg gebruikt?
• Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar?
• Lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot?
• Vooral binnenkomende berichten een grote verleiding vormen?
• Je jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen notificaties binnen krijgt door bijvoorbeeld je telefoon op stil of offline te zetten?

Informatie over MONO en op vragen als: wat zijn de risico's, regels en boeten, niet storen onderweg – instellen voor iPhone, MONO met Android-telefoon, andere MONO-mogelijkheden, help anderen MONO te rijden en hoe kan ik MONO rijden vindt u op de website daarkunjemeethuiskomen.nl/rijmono.
Appentijdensfietsenbronfacebookpolitie
monokruispuntdaarkunjemeethuiskomen
Rijmonorijksoverheid

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//