foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Heemkundekring Schijndel herdenkt bevrijding van Schijndel

Herdenking75jrbevrheemkundekringschijndeluitsneeSchijndel - Met een 'Memorial Day' wordt morgen 23 oktober de bevrijding van Schijndel herdacht 75 jaar geleden in 1944. 23 oktober is ook de start van een grote tentoonstelling, georganiseerd door Heemkundekring Schijndel, die tot en met 27 oktober in ’t Spectrum te zien zal zijn. De Heemkundekring Schijndel staat, in samenwerking met vele anderen, dit jaar uitgebreid stil bij de bevrijding van Schijndel, 75 jaar geleden. Een bevrijding die begon op 17 september 1944 met de start van Operatie Market Garden, en een dropping van minstens 1200 Amerikaanse Airborne militairen van de 501 PIR van de 101st Airborne Division op de Schijndelse heide tussen de Rooiseweg en het Duits Lijntje bij Eerde. Schijndel en Wijbosch lagen dus al vanaf 17 september in de frontlinie. De Duitsers gebruikten de dorpen als uitvalsbasis met aanvallen op Eerde, Sint-Oedenrode en de corridor ter hoogte van de Koevering.

Frontlinie
Daarna een kortstondige vreugde toen de eerste Amerikaanse troepen in Schijndel gesignaleerd werden maar Duitsers waren niet echt vertrokken en Amerikaanse en Engelse troepen kwamen terug om de Duitse troepen aan te vallen en toen kwam Schijndel pas echt in de frontlinie te liggen en werd Schijndel hoofdzakelijk door Engelse bombardementen zwaar getroffen en spreken we van de 'Granaatweken'. Weken die een grote impact hebben gehad op Schijndel, zowel materieel als immaterieel, met 79 doden, honderden gewonden en 600 veelal zwaar beschadigde huizen als gevolg. Vele mensen moesten vluchten of zaten wekenlang in schuilkelders.

Op 23 oktober 1944 volgde uiteindelijk de definitieve bevrijding van Schijndel.

Tentoonstelling en documentaire
Naast veel fotomateriaal, dagboeken en voorwerpen gerelateerd aan de oorlog wordt er ook een nieuwe documentaire vertoond die op 5 september jl. in première ging voor genodigden. In deze documentaire 'Ooggetuigen van de Granaatweken' van de hand van documentairemaker Henk Helsdingen komen Schijndelaren aan het woord, die nog een levendige herinnering aan de oorlog en de granaatweken hebben. Helsdingen heeft daarvoor zo'n tien mensen geïnterviewd en hun getuigenis vastgelegd.

Memorial Day Schijndel
Schijndel werd ongeveer 5 weken later dan Veghel en Sint-Oedenrode bevrijd. In die vijf weken lag de frontlinie in feite tussen deze plaatsen. Op 23 oktober 2019 organiseren de Heemkundekring, het oranjecomité, de harmonie, scouting en parochie samen dus een 'Memorial Day'. Deze middag bestaat onder andere uit defilé, ceremoniedienst en kranslegging (zie eerder nieuwsitem en link hierboven).

Historie
Op 6 juni 1944 landden de geallieerden tijdens D-Day in Normandië (Frankrijk). De opmars door Frankrijk en België naar Nederland verliep moeizaam. Om de bevrijding van Nederland te versnellen en rap door te kunnen stoten naar Duitsland werd door maarschalk Montgomery Operation Market Garden bedacht. Het doel was om een weg inclusief bruggen naar Arnhem zo snel mogelijk te veroveren: de zogenaamde Corridor. Op zondag 17 september 1944 begon de grootste luchtlanding uit de militaire geschiedenis: op de Sonse en Schijndelse Heide werden Amerikaanse parachutisten van de 101st Airborne Division gedropt.
In de nacht van 21 op 22 september 1944 vielen Amerikaanse paratroopers van de 101st Airborne Division Schijndel binnen vanuit Heeswijk en Wijbosch. Maar het was slechts een korte bevrijding want ’s middags werden de paratroopers terug geroepen om een Duitse aanval op Eerde en de zo belangrijke Corridor af te slaan. De Duitsers keerden weer terug in Wijbosch en Schijndel en vanaf dat moment viel er een regen van granaten in de twee dorpen. Tijdens deze zogenaamde Granaatweken vonden ongeveer 70 burgers de dood.
Pas in de nacht van 22 op 23 oktober viel het Britse 51st Highland Division Wijbosch aan om het zwaar beschadigde dorp te bevrijden. In de ochtend werd Schijndel bevrijd.
Herdenking75jrbevrheemkundekringschijndel

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//