Meierijstad - Gemeente Meierijstad verruimt haar beleid voor mantelzorgwoningen. Dit om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden binnen de wettelijke bepalingen. Immers, met een mantelzorgwoning kan de zorg worden geboden binnen de eigen leefomgeving. Ze spreken van mantelzorg als er sprake is van intensieve zorg of ondersteuning voor personen met een bestaande sociale relatie. Mantelzorgers zijn vaak fors belast met de zorg voor hun naasten doordat de zorgvraag vaak ruim boven de grens van acht uur per week ligt. Acht uur per week wordt als ondergrens voor mantelzorg gehanteerd.
Gemeente Meierijstad heeft aandacht voor deze grote groep mensen en wil behalve verruiming van de voorwaarden voor een mantelzorgwoning ook op allerlei andere manieren ondersteuning bieden.
Wat zijn de aanpassingen voor mantelzorgwoningen in Meierijstad? Onder voorwaarden kan een mantelzorgwoning vergunningsvrij worden gerealiseerd. - Het aantonen van een mantelzorgrelatie is een stuk vereenvoudigd. Omdat huisartsen en/of wijkverpleegkundigen vaak geen mantelzorgverklaring willen of kunnen afgeven kan men voortaal terecht bij sociaal medisch bureau Argonaut voor de medisch inhoudelijke beoordeling. Ook de voorwaarden voor de beoordeling zijn laagdrempeliger gemaakt, zodat meer mensen hieraan kunnen voldoen. - Daarnaast is ook het beleid verruimd voor pre-mantelzorg, waardoor ook voor deze groep in een eerder stadium een mantelzorgwoning mogelijk wordt. Alles uiteraard binnen vastgestelde kaders. Op de website www.Meierijstad.nl/mantelzorgwoningen is alle informatie te vinden. - De gemeente Meierijstad gaat actief het verruimde beleid onder de aandacht brengen via intermediairs, zoals wachtkamers van huisartsen, bij fysiotherapeuten, apotheken, bibliotheken, wijkverpleegkundigen en zorgcentra. Aandacht voor de mantelzorger Wethouder Rik Compagne: “In Nederland zijn 5 miljoen mantelzorgers. Uit onderzoeken blijkt dat één op de vier mantelzorgers ernstig belast is. Ik vind het belangrijk om alles in te zetten om de belasting van deze grote groep mensen te verlagen. Een van de instrumenten is het verruimen van mogelijkheden voor het realiseren van een mantelzorgwoning. Dat beleid hebben we daarom aangepast aan de wensen en mogelijkheden in deze tijd. Immers, de Nederlandse bevolking wordt gemiddeld steeds ouder. Ook willen of moeten ouderen steeds meer op hoge leeftijdzelfstandig een huishouden blijven voeren, waardoor het aanbod van mantelzorg nog belangrijker wordt.”