Schijndel - TVSchijndel blikt met algemeen overste van de Zusters van Liefde, zuster Agnes Vos terug op de verkoop van de historische Mariahoeve, het Rectoraat en Generalaat aan de Pastoor van Erpstraat. Op de plek van de Mariahoeve werden drie appartementsgebouwen gerealiseerd door aannemersbedrijf Hoedemakers uit Rosmalen. Maar ook het Rectoraat en het Generalaat krijgen een nieuwe bestemming. In bijgaande video kijkt TVSchijndel samen met zuster Agnes terug op het proces en de bouw van de appartementen.
De Mariahoeve is een ontwerp van de Schijndelse architect van Liempd en wordt in 1936 in Delftse stijl opgeleverd door aannemersbedrijf Schellekens. Het voorhuis van de landelijke hoeve, met uitgestrekte weilanden, was bestemd voor huisvesting van de boerenknechten. Het achtergelegen gedeelte diende voor opslag en was stal voor het vee. Zij zorgden voor vlees, melk, eieren, groenten en fruit voor de bewoners van het moederhuis, het Sint Jozefklooster. In de tweede wereldoorlog werd de Mariahoeve getroffen door een voltreffer.
In 1962 begint de firma Schellekens met een verbouwing van de hoeve om deze beter in te richten als woonhuis voor de tweede knecht Wim Dortmans, die op het punt staat te gaan trouwen. Bovendien wordt een extra woon- en slaapgelegenheid gemaakt voor de andere knechten. In 1965 wordt besloten de boerderij op te heffen en alles binnen de agrarische sector onder te brengen bij het Barbaraklooster in Wijbosch. Het voorhuis van de Mariahoeve is vanaf dat moment omgedoopt tot economisch centrum ofwel het administratiebureau, waar diverse zusters het economisch beheer, salariëring van personeel, etc. etc. van de congregatie hebben behartigd. De veestallen worden verbouwd tot schoollokalen voor zowel Mavo als kleuterschool. In 1977 komt de Mariahoeve volledig ter beschikking van de economische dienst.
De zustergemeenschap heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt, die te maken hebben met werken, wonen en gemeenschapsleven. De groei heeft plaats moeten maken voor vergrijzing, terugtrekking, inkrimping en afbouw. Door de sterke terugloop van het aantal zusters was het de wens van de Congregatie om tot de voltooiing in het Moederhuis zorgeloos te blijven wonen. Daarna zal het complex in de Schijndelse maatschappij gaan functioneren als betaalbare huisvesting voor senioren met een zorgvraag.
Door de herinrichting en verbouw van het moederhuis werden ook de Mariahoeve, het Rectoraat en het generalaat overbodig en werden in 2017 verkocht aan Hoedemakers. De zusters kozen voor deze aannemer omdat die het meest oog had voor de historie. De voorgevel van de Mariahoeve werd behouden en het Mariabeeldje uit 1936 heeft een plekje gekregen in de gevel van het middelste appartement. Een blijvende herinnering. Op de plek van de Mariahoeve en de omliggende gronden werden 39 nieuwe appartementen ontwikkeld. De bouw startte in 2020 en in de zomer van 2021 opgeleverd.
Zuster Agnes kijkt terug met een tevreden gevoel. De reportage wordt gecomplementeerd met historische foto’s van Heemkundekring Schijndel en ballonvaarder Frans van Hoofd. De videobeelden en foto’s van de bouw zijn van Jan Schellekens. Een van de bewoners van de nieuwe Mariahoeve.