foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Katjesdrop en Willemientjes bij voorpremière The Visit

Alfred Ill rent met zijn koffer naar het station, achtervolgd door dorpsbewonersVenlo - Het moet een apart gezicht zijn geweest afgelopen zaterdag in de binnenstad van Venlo: castleden van The Visit van het BMT in hun jacks op weg naar de artiesteningang van Theater de Maaspoort. Na ruim twee jaar repeteren, uitstellen, repeteren, weer uitstellen is het dan eindelijk zover: de eerste opvoering van The Visit in Nederland staat te gebeuren. TVSchijndel mocht backstage meemaken wat het inhoudt om als reizend gezelschap alles in gereedheid te krijgen voor een voorstelling. Dat begint natuurlijk al van tevoren met het nauwkeurig inladen van de vrachtwagens. Kleding, decorstukken, andere materialen: het moet allemaal z’n plekje krijgen. Licht en geluid wordt ingehuurd bij de Purple Group, en die zijn ook al vroeg in de ochtend bezig. Twee van de drie laadperrons van Theater de Maaspoort zijn gereserveerd voor het BMT. Het derde perron is voor de wagens van Kenny B, die dezelfde avond in een andere zaal optreedt.

Een grote groep vrijwilligers is achter de schermen druk bezig. Onder leiding van Nik van Roozendaal is een groep de decorwisselingen aan het voorbereiden. In de kleedkamers is er van spanning nog niet zoveel te merken. Er worden toi-tjes uitgedeeld (dat zijn kleine cadeautjes die de cast elkaar geeft als manier om succes te wensen, red.) De grime en de kap gaan aan het werk.

Beneden in de kelder van het theater zitten enkele kleedsters hard te werken. Op tafel staan potten met Katjesdrop en ernaast liggen enkele Willemientjes. “Nee, niet de pepermuntjes, maar het handige apparaatje waarmee je een draad door het oog van de naald kan krijgen!”ogMaandenlang heeft de kostuumploeg gewerkt aan de kleding. Een van de medewerkers grapt in de Whatsapp-groep: ‘ik ben de afgelopen twee jaar toch wel gegroeid!’ met daarbij een foto van een te korte mouw. Daar is nu niks meer aan te doen.

En op het laatste moment moet je nog wel even met naald en draad aan de slag weet Amritha, die als castlid ook handig is met naald en draad. “Zoals bekend mag je van een BMT-er verwachten dat zij alles kan” grapt iemand.

Na de laatste soundcheck rond 1900 uur wordt het tijd om rust te pakken. De een zondert zich daar helemaal voor af, de ander bladert rustig in het 56 pagina’s tellende programmaboek: “Wij zien op het toneel niet hoe we overkomen op het publiek, en de foto’s helpen daar dan wel bij” vindt John.

Om 20 uur gaat de zaal open en het publiek druppelt binnen. Sommigen hebben een bos bloemen bij, anderen smokkelen een heus spandoek mee. Theaterbezoekers die – nu het eindelijk weer kan – af zijn gekomen op het verhaal van The Visit: Zoals op de site van BMT-producties valt te lezen: ‘The Visit vertelt het bloedstollende verhaal van de miljardair Claire Zachanassian, die na ruim 40 jaar terugkeert naar het verarmde stadje Güllen en de wanhopige inwoners twee miljard euro biedt op één enkele voorwaarde: de dood van haar jeugdliefde Alfred. Een overweldigende muzikale sneltrein van geldzucht en paranoia volgt, afgewisseld met emotionele flashbacks naar wat was en wat had kunnen zijn.

De musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Der Besuch der alten Dame’ van Friedrich Dürrenmatt en ging in 2013 onder diezelfde titel in première in Zwitserland, met musicalicoon Pia Douwes in de hoofdrol. Nu brengt award-winnend theatergezelschap BMT Producties dit tijdloze verhaal over liefde, bedrog en wraak voor het eerst naar Nederland, onder begeleiding van een groot live-orkest. Laat je meeslepen in een fascinerend dilemma tussen geld en geweten en vraag jezelf af: wat zou jij doen?”

20.15 uur: het zaallicht dimt, het orkest zet in. Bij verschillende BMT-medewerkers komt een emotie los, die te begrijpen is als je ergens heel lang op hebt gewacht, en dat kan het eindelijk!
Achter de schermen gaat alles als een geoliede machine. Op het toneel zingen Valeska Poismans en Stephan Beerens in hun rollen als Claire Zachanassian en Alfred Ill loepzuiver. De cast speelt energiek en vol vertrouwen. Ook hun zang geeft soms kippenvel!

In de pauze vertellen medewerkers van het theater elkaar dat ze dit toch niet zo hadden verwacht: “Fantastisch orkest, heel mooie zang en een spannend verhaal!”

Als na ruim tweeëneenhalf uur er een einde komt aan de eerste opvoering van The Visit in Nederland, volgt een minutenlang applaus en wordt ook duidelijk voor wie het spandoek is bedoeld. Het is van Team Joep (Kortekaas). Hij speelt een van de leden van het Trio from hell speelt, de bodyguards van Claire Zachanassian.

Het is half twaalf, de cast levert de zendermicrofoons in, er wordt afgeschminkt en dan volgt het warme bad van het publiek dat zichtbaar onder de indruk was. Producent Alexandra Peperkamp is ‘heel erg trots.”
Achter de schermen wordt druk gewerkt om de alles weer op de goede manier in de vrachtwagens te krijgen. En daarna is het nog een uurtje rijden naar Schijndel.

Op 24 maart is de officiële première van The Visit in het Chassé theater in Breda, gevolgd door een voorstelling in theater de Schalm in Veldhoven op 26 maart. Meer over The Visit is te vinden op www.bmtproducties.nl. Kaarten zijn te koop bij de theaters.
TheVisit00001
TheVisit00002
TheVisit00003
TheVisit00004
Claire Zachanassian komt in Gullen aan
Inwoners van het dorp Güllen zien de toekomst van het dorp donker in
TheVisit00008
TheVisit00010Theaterfoto’s: Jos Kaldenhoven
Backstagefoto’s: Esther van DIjk

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

De Sok

Klik > website

Klik > Website

Mutsaars

Klik > website

Klik > Website

Bloemboetiek

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Woonwinkel

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2023  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//