Meierijstad - Tijdens de Dutch Food Week, delen partijen uit de foodsector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan de productie, distributie en ontwikkeling van hun voedsel. Dat willen ze graag laten zien, horen en proeven tijdens de Dutch Food Week van 8-15 oktober. Tijdens genoemde week is een zogenaamde ‘circulair food safari’ georganiseerd in de hele gemeente Meierijstad waarbij door iedereen die dat wil op zo’n 12 plaatsen in de gemeente een partij als hiervoor genoemd uit de foodsector kunnen bezoeken en kennismaken met- en ‘proeven’. Van hun specifieke product. Hiervoor is een aantrekkelijke routemap gemaakt waarop op aangeven staat waar en op welke momenten deelnemers bezocht kunnen worden om kennis te maken met hun bedrijf en producten. Ook kan men het documentaire festival Beholders bezoeken voor een bijzonder documentaire Leuk, spannend en lekker in Meierijstad.
Meierijstad is met z’n kernen in de afgelopen eeuw uitgegroeid van een eenvoudige agrarische regio tot een vooraanstaand centrum op het gebied van food en food-gerelateerde bedrijven in Zuid-Nederland. Veel toonaangevende Nederlandse bedrijven hebben zich in de loop der jaren in de huidige gemeente Meierijstad gevestigd. Zij maken op hun beurt ook gebruik van vele kleinere lokale agrarische bedrijven en foodproducenten die hen niet alleen voorzien van grondstoffen, maar zelf actief zijn in de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten en het duurzaam gebruiken van grondstoffen. In de week van 8-15 oktober 2022 kun je op stap met de ‘Circulair Food Safari’ in Meierijstad om een kijkje te nemen in de keuken. De deelnemende bedrijven hebben elk een eigen programma en invulling. Je kiest zelf je bestemming. Meer informatie op www.circulairfoodsafari.nl (vanaf 5-10)
Deelnemende bedrijven Oijnk! Alles van het varken-winkeltje Genson Lost Fruits Herbs & Winery Schijndel Siebes Kaas Het Zuivelbos Het Voedselbos, Agri Forestry Voets Specialiteiten Schijndel Verspillingsfabriek Brouwerij De Vleeghel Noord Coffee Roasters Bij Kato Boerderij Beleving Beholders Documentaire Festival Chez Moi Distillery (limoncello)
Voets Specialiteiten Bij Voets Specialiteiten in Schijndel is vernieuwing een continu proces. De hele dag door zien, horen, lezen en signaleren we ontwikkelingen in de foodbranche. Of het nu gaat om een prachtig product of nieuws over onze organisatie. Een onmisbaar recept of een origineel idee voor het weekend. Voets Specialiteiten is een groothandel die levert aan winkels en horeca waar iedereen terecht kan die houdt van lekker, gezond en gevarieerd eten.
The Finest in Food. Daar draait het om bij Voets Specialiteiten. Omdat de beste en lekkerste delicatessen niet zomaar komen aanwaaien, reizen ze stad en land af. Alleen de meest smaakvolle en natuurlijke producten belanden in hun assortiment. Zo moet olijfolie puurder dan puur zijn, wil hij onze kritische blik overleven. En honing wel heel zuiver en bonbons wel erg bijzonder. Ze doen het niet voor minder. Op zaterdag 15 oktober van 10.00 – 14.00 uur opent Voets de deuren van haar bedrijf in Schijndel aan de Heidebloemstraat 6 en kun je letterlijk een kijkje in de keuken nemen van dit prachtige familiebedrijf.
Winery and Herbs Op de landelijke wijn en kampeerboerderij van Winery & Herbs is van alles te beleven. Je kunt zelf zien hoe planten groeien, bloeien, smaken en wat deze planten voor mensen kunnen betekenen. Er is een grote kruidentuin, een superfruit tuin, grootfruit, druiven en vele andere soorten planten waar zij allerlei producten van maken. Druiven vormen de basis voor heerlijke wijnen, kruiden voor kruidenthee en fruit voor heerlijke jams, chutney en siropen. Dit zijn een aantal voorbeelden vanuit hun eigen assortiment.
Winery & Herbs aan de Boxtelseweg 23 te Schijndel is de ideale plek om tot rust te komen en te genieten van de natuur! Heerlijk wandelen in een labyrint van wijnranken, tussen de fruitbomen, door de kruidentuin en de aardbeien of als vrijwilliger meewerken op het bedrijf. Hier kan het allemaal. Voor de Circulair Food Safari tijdens de Dutch Food Week zijn zij open van vrijdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens deze dagen kan men de winkel met streekproducten bezoeken, alsmede de tuinen. De bar is gewoon open, om diverse wijnen te consumeren. Incl. ½ glazen is mogelijk, zodat meerdere wijnen geproefd kunnen worden. Ook zijn diverse kruidenthee te proeven evenals vruchtenlimonades uit de tuin. Zowel 8 oktober als 15 oktober zijn er rondleidingen en wijnproeverijen. Aanvang 14.30 uur. Kosten 17,- pp. Wel vooraf opgeven, want vol is vol.