Event Medical Service paraat op Paaspop: een kijkje achter de schermen
Gepubliceerd: donderdag 11 april 2024 12:27
Schijndel - Event Medical Service (EMS) is dé specialist op het gebied van medische hulpverlening op meer dan 1500 evenementen en festivals en stond dit jaar tijdens Paaspop paraat om professionele medische zorg te verlenen aan bezoekers. EMS is bezig aan zijn 25ste levensjaar en is al meer dan 15 jaar partner van Paaspop op het gebied van medische hulpverlening.
TVSchijndel sprak Ronald van Litsenburg, oprichter van EMS. Van Litsenburg geeft de lezers graag een kijkje achter de schermen. Vol passie vertelt hij over de samenwerking tussen EMS en Paaspop en waar EMS zich op medisch gebied zoal mee bezighoudt op het festivalterrein.
Complex In de beginjaren van Paaspop was een team van EHBO-ers voldoende om organisatie en bezoekers bij te staan tijdens medische calamiteiten. Paaspop heeft echter een enorme vlucht genomen en daarmee is ook de organisatie van de medische ondersteuning een complex gebeuren geworden, mede door wet- en regelgeving en verzekeringseisen.
Zorgprofessionals Het team van EMS bestaat uit EHBO, verpleegkundigen, gespecialiseerde verpleegkundigen, ambulanceteams en artsen. De professionals die voor EMS werken hebben vaak een medische achtergrond en zijn o.a. werkzaam geweest (of nog steeds) op een Cardio Care Unit, als IC-verpleegkundige en op de Spoedeisende Hulp. De zorgprofessionals zorgen voor het kader waarbinnen EMS medische diensten aanbiedt en worden aangevuld met EHBO-ers en mensen met een zorgachtergrond. Dit stelt het team in staat om situaties in te schatten, snel de juiste keuzes te maken. Zij observeren, beoordelen en stabiliseren.
Tender Loving Care Op de festivals ziet EMS vooral veel 'klein leed' voorbijkomen. Diverse kwetsuren die met een paracetamol verholpen kunnen worden, knieletsel, blaren verzorgen, moeders die komen kolven, bezoekers die teveel hebben gedronken en ook feestvierders met een gebroken hart (liefdesverdriet) melden zich voor de nodige (mentale) ondersteuning. Vaak bestaat de verleende zorg uit een stukje TLC (Tender Loving Care), geruststelling, hospitality, aandacht, een luisterend oor en advies hoe de rest van het festival zo goed mogelijk door te komen.
Klein leed en ambu-ruimte Bij grotere evenementen, zoals Paaspop, wordt gewerkt met de Risico Inventarisatie & Evaluatie en de vergunningseisen om te bepalen hoeveel professionals worden ingezet, welke voertuigen en welk materiaal. De post op het festivalterrein bestaat uit een tent waar het kleine leed vooral wordt behandeld en ook uit een soort 'mini-ziekenhuis', de ambu-ruimte. Hier staan vier bedden (uit te breiden tot zes), diverse soorten monitoren, er is een koffer aanwezig met materialen voor het behandelen van een spoedgeval, er kan gehecht worden en verschillende soorten medicatie kunnen worden toegediend.
Paradise City Ook op camping Paradise City is een medische post aanwezig, waar onder andere na afloop van een dag Paaspop vervolgconsulten plaats kunnen vinden. Ook 's nachts is de post op de camping bemand: een team van vier à vijf personen draagt zorg voor het welzijn van de ongeveer 12.000 campinggasten.
Ontlasting reguliere zorgdiensten Door samen te werken met EMS zorgt Paaspop voor ontlasting van de reguliere zorg in de regio (ambulance, huisartsenposten en spoedeisende hulp). De reguliere zorg hoeft in het Paaspop-weekend niet op te schalen. En mocht er in de directe omgeving van Paaspop iets gebeuren, dan neemt de meldkamer van 112 contact op met EMS en gaan zij naar de plek van de calamiteit om daar zo snel mogelijk medische ondersteuning te bieden. Daarmee zorgt Paaspop niet alleen voor het medisch welzijn van de bezoekers van het festival, maar ook van de omwonenden. EMS kan immers sneller ter plekke zijn dan de reguliere zorg en als de reguliere zorg gearriveerd is kan EMS complementaire zorg bieden en de reguliere zorgdiensten ondersteunen.
Mobiele teams Er zijn vijf mobiele teams actief op en om het festivalterrein. Zij hebben een rugtas bij zich waar o.a. een AED en verbandmiddelen in zitten. Zij zijn bij een melding gemiddeld binnen 3 tot 3.5 minuut aanwezig op de plek van de calamiteit.
Communicatie EMS heeft een meldkamer op Paaspop. Als er een melding binnenkomt stuurt de centralist de mobiele teams aan. Een mobiel team dat bij een calamiteit komt en met een bezoeker naar de EHBO-post komt, meldt dit ook aan de meldkamer en de centralist voorziet de collega's op de EHBO-post van informatie wat ze kunnen verwachten en wat er nodig is.
Overleg CMT Elke drie uur houdt het Crisis Management Team (CMT) overleg tijdens Paaspop. Het CMT wordt voorgezeten door een afgevaardigde van de afdeling Evenementen van de gemeente Meierijstad. Verder zijn politie & security aanwezig, iemand die gaat over mobiliteit (o.a. de verkeersplannen) en een vertegenwoordiger van EMS (medische zorg en brandveiligheid). Tijdens dit overleg wordt het beeld van de voorafgaande drie uren besproken: de sfeer, de veiligheid en medische bijzonderheden. Na het vormen van dat beeld wordt beoordeeld wat er nodig is de komende drie uur en daar wordt een besluit over genomen (beeld - oordeel - besluitvorming).
Overdracht Als de laatste bezoekers het festivalterrein hebben verlaten en de hekken zijn op slot volgt het laatste overleg van het CMT. Er vindt dan ook een overdracht plaats aan de reguliere zorgdiensten (ambulance, SEH en HAP) middels een melding aan de centrale meldkamer 112.
Rustig verlopen Na afloop van Paaspop is er nog contact geweest met Van Litsenburg. Hij laat weten dat hij en zijn team terugkijken op een zeer goed verlopen editie van Paaspop. Er hebben zich geen grote noemenswaardige incidenten voorgedaan. Het was een mooie aftrap van het festivalseizoen 2024.