Schijndel - Wanneer je eenmaal een scholekster hebt gezien en gehoord, vergeet je hem niet meer. Deze zwart-witte vogel met z’n prachtige oranjerode snavel en luide roep. Al jaren is er een achteruitgang van het aantal scholeksters. Met de broedplateaus hoopt de weidevogelgroep in de nabije toekomst meer nesten te kunnen beschermen zodat er meer kuikens overleven.
De vrijwilligers van weidevogelgroep Schijndel e.o. hebben de handen uit de mouwen gestoken en de scholeksterplateaus gemaakt. Deze zijn de afgelopen weken in het Schijndels buitengebied geplaatst.
Het merendeel van de scholeksters in Nederland broedt aan de kust, maar o.a. door minder voedsel zijn er ook scholeksters naar het boerenland getrokken. Hier voeden ze zich met wormen, insecten etc. Het nestje is vaak een kuiltje in de grond. De eieren en kuikens vallen makkelijk ten prooi aan predatoren en landbouwmachines.
De laatste jaren zie je ook scholeksters op platte daken broeden. Best slim. Zo beschermen ze zich tegen de vos of das, maar de scholekster voedt de kuikens een paar weken op deze plek. Grote droogte, gebrek aan water en beschutting, een hoge sprong maken veel slachtoffers. Onderzoek in andere weidevogelgebieden heeft uitgewezen dat de broedplateaus een aanvulling kunnen zijn en dat de scholeksters deze gaan gebruiken om een nestje te maken.
In het voorjaar lopen vele vrijwilligers wekelijks een aantal percelen af om nesten van boerenlandvogels in kaart te brengen, te markeren en te beschermen. Dit alles in goed overleg met grondeigenaren. Bent u geïnteresseerd in de weidevogelgroep of heeft u vragen, neem gerust contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Foto Rosemarie de Wit