Schijndel - Schijndelaren gaan niet alleen op vakantie in de zomerperiode, maar vertrekken ook naar andere oorden voor heel bijzondere muzikale momenten.
Zo reisde muziekpedagoge Margré van Gestel naar Finland om in Helsinki deel te nemen aan een seminar georganiseerd door de commissie ‘Special Education and Music Therapy’ en was ze ook aanwezig bij het 36e Wereldmuziekcongres van ‘The International Society for music Education’(ISME). Ze presenteerde er zelf ook. Haar presentatie ging over de relatie ouder-kind en hoe muziekeducatie, muziektherapie en ‘Infant Mental Health’ de relatie ouder-kind, door samenwerking binnen de 3 vakgebieden én via muziek en zang, konden versterken.
Nieuwe muzikale ontdekkingen en ontmoetingen tijdens de ISME wereldmuziekconferentie in Helsinki, Finland 2024. Er waren meer dan 1300 deelnemers aan dit ISME wereldmuziekcongres. Iedere dag startte met een indrukwekkende keynote en er stonden ook iedere dag meerdere concerten op het programma. De deelnemers konden zelf hun verdere dagprogramma samenstellen. Die keuze was niet altijd gemakkelijk want er waren steeds 22 simultane lezingen of workshops per tijdsslot. Het openingsconcert van deze ISME wereld conferentie op maandag 29 juli 2024 in het prachtige muziekgebouw in Helsinki was fantastisch. In Finland krijgen kinderen (en hun ouders al tijdens de zwangerschap) 7 jaar lang muzieklessen aangeboden. Spelenderwijs ervaren de kleintjes de beginselen van samen zingen en muziek maken. Ook live concerten zijn er speciaal voor de baby’s, en de 1, 2 en 3 jarigen.
Muziek op schoot In Nederland kennen we deze manier van muziekeducatie ook. Margré van Gestel was, in 1990, een van de mede-initiators van muziekeducatie voor 0-4 jarigen, in Nederland bekend onder de naam ‘Muziek op Schoot’. De Finse violisten (vanaf 6 jaar) speelden de sterren van de hemel. Het publiek beloonde hen met een daverend applaus. Vanaf 6 jaar gaan de kinderen daar pas naar de basisschool. Maar die 7 jaar muziekeducatie zorgt er wel voor dat er een zeer stevig fundament gelegd is voor hun verdere ontwikkeling. Geen wonder dus dat de Finnen in heel veel schoolvakken excelleren! Muziek vanaf de geboorte Hersenonderzoek bevestigt dat muziek en zingen ‘het verschil maakt’. Margré maakte kennis met Mari Tervaniemi (Research Director, Department of Education, Centre of Excellence in Music, Mind, Body and Brain). Het onderzoek van Mari Tervaniemi en dat van haar collega’s concentreert zich op het onderzoeken van de mechanismen van menselijke auditieve cognitie, emotie en expertise. Momenteel onderzoekt Mari de invloeden en de mogelijkheden van muziek om het welzijn én het leren van kinderen te ondersteunen. Super interessant en zeker belangrijk om deze kennis wereldwijd te delen. In plaats van muzieklessen af te schaffen of te marginaliseren zouden we dus juist het tegenovergestelde moeten doen: muziek vanaf de geboorte. Niet alleen om de relatie ouder-kind te ondersteunen, maar ook om de hersenontwikkeling, en dus de mogelijkheden om je te ontwikkelen en te leren, te stimuleren.
Opleiden musici en muziekpedagogen Daarnaast waren er ook presentaties over het opleiden van musici en muziekpedagogen, over wetenschappelijk onderzoek gerelateerd aan muziek én over het belang van zingen. Dan wordt er bijvoorbeeld gesproken over DAP (Development Appropriate Pedagogy) ofwel een pedagogisch didactisch handelen dat de ontwikkeling van (jonge) kinderen ondersteunt en in goede banen leidt. Sinds 1964 zijn hier al publicaties en wetenschappelijk onderzoek over gepubliceerd. Zingen en zeker van ouders voor hun te vroeg geboren baby (K. Kostilainen, 2023) betekent een stimulans van de hersenontwikkeling en de taalontwikkeling. Doordat kinderen de klanken beter leren onderscheiden en de betekenis én de emotie van die klanken ervaren. Wanneer dreumesen mee gaan zingen zorgen de liedjes voor een betere ademhaling en concentratie én de woordenschat wordt groter. Bij samen zingen horen gebaren en bewegingen wat de ontwikkeling van de motoriek weer ondersteunt. Zingen doe je samen waardoor je zowel de waarden en normen van je cultuur meekrijgt, door o.a. de tekst en de onderwerpen in de liedjes, maar je ook een sociaal netwerk opbouwt. Geen wonder dat er zoveel kinderen en volwassenen graag zingen. Dan hebben we het nog maar even niet over de gezondheidsvoordelen voor de ‘oudere zanger’, senioren met dementie of patiënten met Alzheimer. Die zijn talrijk. Als oud bestuurslid van ISME en van de Early Childhood Music Education commissie (ECME) ontmoette Margré tijdens deze 36e wereldmuziekconferentie veel collega’s uit Australië, Amerika, Azië, Afrika en Europa, waar ze al sinds 1992 contact mee heeft. Zo’n zomerperiode is dan een vernieuwing van vriendschappen én levert ook heel veel nieuwe energie op om in het nieuwe schooljaar weer met muziek en zang mee aan de slag te gaan.
Agenda: Van 20 augustus- 7 september in Sint-Oedenrode: project ‘Zingen in Brabant’ op 4 basisscholen. Alle kinderen krijgen 3 weken muziekles en staan op zondag 8 september op het podium bij ‘Rooi Vol Koren’ om in een groot schoolkoor het lied ‘Zingen in Brabant’ uit te voeren. Woensdag 21 augustus: Schijndel: start van Kinderkoor ToF! met een groep zangertjes van 5 en 6 jaar en kinderkoor Tof! voor kinderen van 7-10 jaar. Vrijdag 23 augustus: Kinderkoor Tof! voor kinderen van 7- 10 jaar: 15.30-17.00 en Tienerkoor Tof! van 17.00-18.15 uur. Dinsdag 3 september: Lezing op het conservatorium in Tilburg voor de tweedejaarsstudenten: ‘De ontwikkeling van de kinderstem’. Daarna stage begeleiding op de basisscholen in Helmond. Woensdag 11 september: Kinderen Ouderen en Muziek. Start nieuwe cursus in Villa Rozenburg met kinderen 0-4 jaar en de senioren met dementie: 10.30-11.30 uur Op woensdag 18 september zal er een proefrepetitie plaatsvinden in Schijndel voor mensen die Taizé willen zingen. Zaaltje van de parochiekerk in Schijndel van 19.00-20.00 uur. Woensdag 9 oktober: Dag van het muziekopleiders akkoord, i.s.m. Meer Muziek in de Klas Helmond en Stichting koorplein Noord-Brabant (waarvan Margré voorzitter is.) Verder dirigeert Margré The key in Schijndel (maandagavond) en Koor Alegria in Boekel (dinsdagavond).
(Foto's; Margré van Gestel) 1. The Harmony Chorus, Bangalore, India. 2. Openingsconcert met ‘Uniarts’ Sibelius Academy. 3. Sheila Woodward (president van ISME 2014-2016) Lily Chen Hafteck (Mistec voorzitter 2024), Margré van Gestel (Oud-ISME bestuurslid 2014-2018 en Oud voorzitter ECME 2008-2014)