Schijndel - NMC natuurlezing over het legendarisch beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 en de gevolgen voor natuur en landschap door Rob de Vrind. Het legendarisch beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 en de gevolgen voor natuur en landschap.
’s-Hertogenbosch werd de Moerasdraak genoemd. Men kon de omgeving onder water zetten zodat de stad in een wijde zee kwam te liggen. Ondoordringbaar voor kanonnen en legers en onmogelijk om er loopgraven aan te leggen. Vandaar dat Frederik Hendrik met meer dan 28.000 man de spade in de handen nam en 65 kilometer dijk aanlegde, rivieren afdamde en met rosmolens het water wist weg te pompen. Het lukte hem uiteindelijk de stad te veroveren hetgeen hem beroemd maakte bij alle vorsten en volkeren. Hoe het er toen uit zag, wat zich toen heeft afgespeeld en hoe de Stichting de Groene Vesting de linie weer beleefbaar wil maken hoort u op de lezing met veel mooie beelden en animaties. Je kunt nu ook fietsen over de linie. Rond 's-Hertogenbosch geven bordjes met linie 1629 aan hoe de fietsroute loopt. De lezing gaat ook in op wat op de fietstocht te beleven is op het gebied van de historie en de natuur. Rob de Vrind is bioloog, kent het natuurlandschap rondom de stad als zijn broekzak en verbindt dit graag met de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het legendarische beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629.
Deze lezing vindt plaats in ’t Spectrum, Steeg 9 te Schijndel, op donderdag 10 april, begint om 20.00 uur en eindigt om 22.00 uur. Voor NMC-leden is de lezing gratis, van niet-leden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Excursie over griendwerk in Heempark Zondag 6 april a.s. wordt een rondwandeling gehouden in Heempark de Blekert met als thema het Schijndels Griend. Rond 1900 waren er wel zestig kleine bedrijfjes actief in Schijndel, die grienden in het Schijndelse buitengebied in onderhoud hadden. Een griend is een wilgenakker, aangelegd om wilgenhout te leveren voor de mandenmakerij en de hoepelmakerij.
Omdat de vraag naar dit specifieke product steeds minder werd, verdwenen geleidelijk de grienden in het Schijndels landschap. In heempark De Blekert is nog een authentiek griend te zien. Het schillen van wilgentenen (blekken op zijn Schijndels) is een karweitje wat veel door mandenmakers en hoepelmakers werd gedaan, om blanke wilgentenen en -stokken te verkrijgen.
Ton Kooijmans en Jos van Aarle, de mandenmakers van de Blekert, zullen de bezoekers meenemen op deze historische wandeling en wellicht zal er ook geblekt worden.
De excursie start om 13.30 uur, en de deelname is gratis. Daarna blijft de poort (en de blokhut) open tot 16.00 uur. Het heempark is elke zondagmiddag van april t/m september open voor publiek. Dit seizoen kunt u via QR-codes een doe-het-zelf-rondleiding lopen. Bij elk landschapselement krijgt u een korte video-uitleg, en heeft u op deze manier een digitale gids. U vindt het heempark aan Beemdstraat 60 in Schijndel.
NMC-Voorjaarswandeling door de Prekers/Wijboschbroek Op zondag 6 april 2025 kunt u, onder leiding van Fia Fiers, natuurgids van Natuur- en Milieucentrum Schijndel, genieten van een mooie voorjaarswandeling door de Prekers.
Hier is het voorjaar goed te zien met mooie tapijten van de bosanemonen met hun roze en witte kleuren. Lichtgele slanke sleutelbloemen versieren de slootranden en het speenkruid bloeit overal tussendoor. Daarnaast zie je mooie waterlopen en kun je genieten van een afwisselend landschap. Ook laten zich de eerste vlinders zien.
De wandeling start om 10.00 uur bij Schaapskooi Schijndel aan Martemanshurk 12 en eindigt om ongeveer 12.00 uur. Het is nat in het Broek daarom zijn wandelschoenen of laarzen aanbevolen. Achterin de Prekers is het pad en liggen er wat obstakels, waar we overheen moeten klimmen. Wilt u daar rekening mee houden? Voor leden is deelname gratis. Aan de overige deelnemers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeanne van Esch 06 40586793 Kijk ook eens op: www.nmcschijndel.nl en op www.faceboek.nl/nmcschijndel.