Meierijstad - Stoppende boer verkoopt gronden aan Ark en pijpenstro-uil gespot in Wijboschbroek.
Agrariërs in Het Groene Woud die willen stoppen met hun bedrijf zouden echt moeten overwegen eens met ARK te praten. Dat vindt (voormalig) melkveehouder Peter Smits uit Schijndel. Hij verkocht zijn eigen land – negen hectare zeer leemrijke gronden – aan ARK. Zonder een moment spijt.
Geen spijt Peter (66) begon een paar jaar geleden na te denken over stoppen met zijn bedrijf. Vooral zijn gras- en maïsland kostte hoofdbrekens. Wat moest hij ermee doen? Want een opvolger had hij niet. Hij besloot uiteindelijk zijn negen hectare grond aan ARK te verkopen. Peter heeft geen spijt van zijn keuze, vertelt hij in een interview met ARK en het Brabants Dagblad. “Want”, zo zegt hij, “de natuur hier zit in me: ik heb met mijn opa nog door de oude leembossen gelopen. Ik denk dat hij heel blij zou zijn, als hij wist dat het nu weer bos wordt.”
Robuuste natuurverbinding Voor ARK zijn Peters gronden erg belangrijk. Ze stellen hen in staat het Elderbroek (ten westen van Schijndel) aan het Wijboschbroek (ten noorden van Schijndel) te koppelen. De natuurinrichting is inmiddels begonnen. Zo komt de gewenste, robuuste natuurverbinding tussen de leembossen van De Geelders en het Wijboschbroek weer een stap dichterbij.
Pijpenstro-uil in het Wijboschbroek: uniek in het Groene Woud Joep Steur heeft weer een bijzondere vlinderwaarneming ‘in the pocket’: de pijpenstro-uil (Apamea aquila) die hij zag op de Houterd/Liekendonk in het Wijboschbroek. De pijpenstro-uil kwam, samen met veel andere nachtvlinders, op een stroperig zoet en alcoholisch goedje af dat Joep in in juli 2024 op een reeks zomereiken had gesmeerd. De pijpenstro-uil is vrij zeldzaam in Nederland, ondanks de ruime aanwezigheid van zijn voedselplant pijpenstrootje en andere grassen. Pijpenstro-uilen houden van vochtige gebieden zoals natte heide. Zo leeft de soort ook in de Kampina, al is het hier zeker geen algemeen voorkomende nachtvlinder. Verder vind je hem vooral in hoogveen- en moerasgebieden en dus ook in leembossen. De Houterd/Liekendonk (waar Joep hem begin april waarnam) is het meest vochtige gedeelte van het Wijboschbroek. Bij zijn weten is het de eerste keer dat de pijpenstro-uil hier is waargenomen. Mogelijk voldoen de leembossen van Het Groene Woud vandaag de dag helemaal aan de eisen van deze nachtvlinder. Dat maakt de kans groot dat hij bij verdere rewilding van de bossen zijn areaal in de regio flink gaat uitbreiden.