Studenten verrichten onderzoek naar samenwerking horeca Meierijstad (i.o.)
Gepubliceerd: maandag 08 februari 2016 11:07
Zijtaart (Veghel) - Vier studenten van de Hotel Management School Maastricht hebben op woensdagmiddag 27 januari jl. in Eethuis De Reiger in Zijtaart een adviesrapport horecabeleid aangeboden aan de burgemeesters van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Het adviesrapport is opgesteld voor Koninklijke Horeca Nederland, waarbij een zo groot mogelijk draagvlak gecreëerd is bij alle horecaondernemers en de drie gemeenten in de toekomstige gemeente Meierijstad. De aanbevelingen die uit het onderzoek zijn gekomen lopen aardig uiteen variërend van alle horeca tot 3.00 uur geopend, inzet drones bij handhaving en kritisch kijken naar opkomende locaties om het gevoel van oneerlijke concurrentie weg te nemen zoals door de ontwikkelingen aan de Noordkade in Veghel.
Toeristenbelasting Arie van den Brand uit Schijndel is horeca-ondernemer van Tapperij de Beurs en het City Theater. Hij is de initiatiefnemer van de samenwerking en reageert zelf hieronder op de presentatie van het rapport. Van den Brand kopt nog een probleempje in wat nog wat hem betreft getackeld moet worden: "benieuwd hoe er in toekomstig Meierijstad omgegaan gaat worden met de toeristenbelasting".
"Laten we eerlijk zijn, de horeca heeft het niet makkelijk" Arie van den Brand: "Toen ik hoorde van de fusie wilde ik graag meteen actie ondernemen. Laten we eerlijk zijn, de horeca heeft het niet makkelijk. Dat komt door het indrinkgedrag van de jeugd, de regelgeving en de paracommercie. Bovendien is het altijd goed om vooruit te lopen op beleid en de regie over te nemen."
Horeca-onderzoek De vier studenten uit Maastricht interviewden 28 horeca-ondernemers in de drie gemeenten. Vervolgens werd aan alle horeca-ondernemers een enquête gestuurd. De aanbevelingen in het rapport lopen flink uiteen. Zo pleiten de studenten voor een gelijke sluitingstijd van 03.00 uur op vrijdag en zaterdag. Dat zou betekenen dat Sint-Oedenrode er een uurtje bij krijgt. Verder mogen nu alleen in Veghel de terrassen net zolang open blijven als de daarbij horende horecazaak, dat zou Meierijstad breed moeten worden. Bij de handhaving moet er gekeken worden naar de mogelijkheid om drones te gebruiken. Ook adviseren de studenten om in de toekomst op evenementen te gaan werken met alcoholbandjes. Met deze bandjes moet er een verschil worden gemaakt tussen gasten boven de achttien jaar en gasten onder de achttien jaar. De studenten adviseren daarnaast om kritisch te kijken naar het bestemmingsplan van nieuw opkomende locaties zoals de Noordkade. Deze locaties moeten gelijk worden getrokken met de regels en plichten van de bestaande locaties. Daarmee vermindert het gevoel van oneerlijke concurrentie.
Vroegere sluitingstijd evenementen Arie is blij met het resultaat: "Ik ben heel gelukkig met de samenwerking. Het zorgt voor duidelijkheid voor de ondernemers. Waar ik vooral blij mee ben is de sluitingstijd van evenementen. Het zou fijn zijn als dat van 01.00 uur naar 00.00 uur gaat. Ik ben helemaal voor evenementen, maar ik vind dat horeca en evenementen elkaar moeten versterken en dat kan op deze manier." Het gebruik van drones ziet de horeca-ondernemer naar eigen zeggen overigens niet zo snel gebeuren. "Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe de gemeenten het gaan doen met toeristenbelasting. In Sint-Oedenrode bestaat dat, in de andere twee gemeenten niet."
Gezamenlijke visie Voordat het rapport wordt omgezet in een convenant en mogelijk één gezamenlijke visie voor Meierijstad moeten ook andere belanghebbenden erbij worden betrokken. Via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) blijft het in de toekomst overigens mogelijk om per kern kleine verschillen op te nemen.