Kookprogramma van LOS en Fairtrade - SMEK, Smullen Met Eerlijke Kost
Gepubliceerd: zaterdag 23 januari 2016 23:48
Schijndel - Fairtrade en de Lokale Omroep Schijndel (LOS) gaan Smekken, ofwel Smullen Met Eerlijke Kost. Daarvoor komen de beste koks uit de regio naar Schijndel. Voor de camera wordt een maaltijd bereid die nagenoeg helemaal bestaat uit Fairtrade ingrediënten en streekproducten. Het eerste deel van dit programma is al opgenomen en staat op de rol voor uitzending in februari. Robert van den Brand bijt het spits af. Robert is inmiddels geen professioneel kok meer, maar veel mensen zullen hem nog wel kennen uit restaurant ’t Brandpunt waar Schijndel node afscheid van genomen heeft. De plaats van handeling is de keuken van zorghoeve ’t Binnenveld waar Caroline van Esch de Smekkers met plezier ontvangt. Caroline is dan ook de eerste gast van de het kookprogramma.
SMEK is een idee uit de koker van Marischka Klotz van de LOS en Maud Pijnenburg van Fairtrade. Tijdens een kookworkshop van Fairtrade kwamen zij op het idee om dit vaker te gaan doen en dan voor een groter publiek. “Robert kookt op aanschouwelijke manier”, vertelt Marischka. “Je kunt het zo namaken, maar het is wel heel smakelijker dan de doorsnee maaltijd die wij zelf koken.” De boodschappenlijst en de recepten van de gerechten komen op de Facebook pagina van SMEK: https://www.facebook.com/lossmek?_rdr=p. Fair en lokaal Het bijzondere aan dit kookprogramma is volgens Marischka dat het volledig uitgaat van streekproducten en Fairtrade ingrediënten. Dat past volgens haar bij deze tijd. “We willen graag eerlijk eten. Producten die van ver komen zijn vaak onder slechte omstandigheden verbouwd en verhandeld. Fairtrade ziet er op toe dat de boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het gebruik van streekproducten sluit daar op aan. Dat is fair en bovendien duurzaam. En, ook belangrijk, we eten met de seizoenen mee.” De LOS kwam met groot materieel naar het Binnenveld. Er werden maar liefst vijf camera’s gebruikt om het kookprogramma vast te leggen.