Nieuwe gedragscode beschermt tijdens werkzaamheden inheemse, in het wild levende planten en dieren
Gepubliceerd: vrijdag 05 december 2014 15:28
Schijndel - Omdat de oude [landelijke] Gedragscode Bestendig Beheer en Onderhoud Groenvoorzieningen uit 2009 in het kader van de Flora- en Faunawet niet meer geldig was, is door de Vereniging Stadswerk en de Branchevereniging VHG [vereniging voor hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters] een nieuwe gedragscode [2014] opgesteld. Deze is onlangs door de minister goedgekeurd. Deze gedragscode moest echter nog door het College van B&W van toepassing worden verklaard op de beheer- en onderhoudswerkzaamheden in het Schijndelse openbare groen. Het college van B&W heeft afgelopen dinsdag 1 december besloten deze gedragscode van toepassing te verklaren in het Schijndelse openbare groen. Door deze landelijke gedragscode worden tijdens deze werkzaamheden inheemse, in het wild levende planten en dieren op een zorgvuldige manier beschermd.
Meer informatie Flora- en faunawet ontheffing en vrijstelling: De Flora- en faunawet beschermt diersoorten en plantensoorten die in het wild voorkomen. Alles wat schadelijk is voor beschermde soorten is verboden. Werkzaamheden voor ruimtelijke ontwikkeling kunnen schadelijk zijn. In bepaalde situaties kan er van de verboden worden afgeweken met een vrijstelling of een ontheffing. Voordat een ontheffing kan worden afgegeven moet eerst duidelijk zijn welke beschermde soorten er aanwezig zijn. En hoe eventuele schade aan de beschermde soorten kan worden voorkomen. Een ecologisch deskundige kan daar bij helpen. Gaat u buiten aan het werk op plaatsen waar mogelijk beschermde planten of dieren aanwezig zijn? U kunt dan te maken krijgen met de Flora- en faunawet. Volgens deze wet mag u geen schade toebrengen aan vogels en aan beschermde dieren of planten.
De complete definitieve gedragscode Bestendig Beheer en Onderhoud Groenvoorzieningen 2014 vindt u via deze link. Deze nieuwe gedragscode is geldig tot en met 29 oktober 2019. Andere vastgestelde gedragscodes Flora- en Faunawet vindt u via deze link.