foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Veranderingen bij Huis & Erf - woningen betaalbaar houden voor sociale doelgroep

LogoTVSchijndelnieuwSchijndel / Regio - Afgelopen jaar is Huis & Erf van start gegaan met het nieuwe Ondernemingsplan 2014-2017 'Hart voor Goed Wonen' dat in december 2013 gelanceerd werd. De doelen en opgaves uit dit Ondernemingsplan zorgen voor veranderingen bij Huis & Erf. Gisteren woensdag 3 december jl. verzond Huis & Erf een brief aan al haar stakeholders en samenwerkingspartners. In deze brief neemt Huis & Erf hen mee in de veranderingen die Huis & Erf door gaat voeren vanuit haar rol als maatschappelijke ondernemer. Hieronder kunt u lezen wat volgens Huis & Erf er allemaal gaat veranderen en dat de eigen organisatie het door het nieuwe ondernemingsplan ook met minder medewerkers gaat doen. Het complete ondernemingsplan kunt u hieronder ook bekijken.

Waarom veranderen?
De omgeving van de woningcorporaties is sterk veranderd. De corporatiesector bevindt zich in een periode waarin door toezichthouders, de politiek, de corporaties zelf en de maatschappij de eis gesteld wordt om veel scherper te sturen op focus en kosten van de werkzaamheden. Deze focus moet enerzijds liggen bij het realiseren en beschikbaar houden van betaalbare woningen voor de sociale doelgroep, anderzijds is dat het optimaliseren van de bedrijfsefficiëntie. De opdracht aan de corporaties is het nemen van de verantwoordelijkheid om het maatschappelijk vermogen wat hen is toegekomen, nog optimaler en gerichter aan de sociale doelgroep te besteden. En deze opdracht neemt Huis & Erf zeer serieus.

Wat is er hand in de omgeving van corporaties
De ingevoerde Verhuurdersheffing en Saneringssteun (sectorale heffingen) maakt dat de kosten van de corporaties zwaar zijn gestegen. Veel corporaties moeten hierdoor hun bedrijfsvoering aanpassen. De invoering van deze sectorale heffingen doet de kasstromen van de corporaties sterk slinken. Dit maakt dat corporaties haar (kern) taken met minder middelen kunnen uitvoeren en dat daarom de huren flink verhogen. Recent onderzoek van tien corporaties met in totaal 42.000 woningen (waaronder Huis & Erf) in de regio Noord Oost Brabant, heeft uitgewezen dat op dit moment een-vijfde van de sociale huurders een verhoogd betaalbaarheidsrisico heeft. Als er geen wijziging van beleid doorgevoerd wordt, bedraagt dit in 2025 zelfs een-derde-deel. Zo ver wil Huis & Erf het niet laten komen en daarom gaat Huis & Erf in haar werkgebied daarover de komende maanden met de gemeenten en de huurdersbelangenorganisaties nadere afspraken maken.

Wat gaat er veranderen bij Huis & Erf? - Bedrijfskosten reduceren
Ook Huis & Erf heeft last van de stevig gestegen kosten. Daarboven is uit het landelijke benchmarkonderzoek van CBC naar voren gekomen dat Huis & Erf, naast de extra sectorale heffingen, sowieso al hoge bedrijfslasten heeft. "Huis & Erf moet staan voor leefbaarheid en beschikbaarheid van kwalitatieve en betaalbare woningen. Huis & Erf wil er zijn voor haar primaire doelgroep, de huurder met de smallere beurs" aldus Marcel Meulen, directeur bestuurder van Huis & Erf. "Wil Huis & Erf hier voor blijven staan dan moet ook Huis & Erf de bedrijfslasten stevig reduceren." Het maatschappelijk geld van Huis & Erf moet zo goed mogelijk bij het maatschappelijke einddoel terecht komen, te weten de huurder. Huis & Erf heeft beïnvloedbare en niet-beïnvloedbare kosten. Belastingen, Vehuurdersheffingen en dergelijke zijn voorbeelden van niet-beïnvloedbare kosten. Om de beïnvloedbare kosten te verlagen, gaat Huis & Erf daarom met een acceptabele dienstverlening, strakker sturen op haar kerntaken en rendementsdenken. Het geld wat daarmee vrij komt, wordt ingezet voor de betaal- en beschikbaarheid van sociale huurwoningen in het werkgebied.

Hoe gaat Huis & Erf dat doen? – in ieder geval met minder medewerkers
Voor het behalen van de nieuwe financiële doelen geeft Huis & Erf zichzelf vier jaar de tijd. In 2015 vindt er een transformatie plaats van de organisatie van Huis & Erf. Huis & Erf wordt een kleinere en flexibelere organisatie die zich enkel richt op haar kerntaken en andere zaken kwalitatief uitbesteed. Medewerkers halen 'buiten' de maatschappelijke vraag op en bepalen op basis van het Ondernemingsplan 2014-2017 wat Huis & Erf wel voor de sociale doelgroep doet en wat niet. De bedrijfsvoering van Huis & Erf wordt hierop aangepast. Helaas gaat dit ook arbeidsplaatsen kosten. Huis & Erf herkent zichzelf als een maatschappelijke werkgever. Zij probeert haar medewerkers zo goed mogelijk te faciliteren met een sociaal plan. Zodat medewerkers in hun kracht kunnen komen binnen of buiten de nieuwe organisatie. De medewerkers van Huis & Erf zijn inmiddels geïnformeerd en werken mee aan het bouwen van de nieuwe organisatie. De leden van de Bouwvereniging worden in de komende jaarvergadering bijgepraat. De transformatie van de organisatie is in november 2014 gestart.

Ondernemingsplan 2014-2017
Met het ondernemingsplan 2014-2017 slaat Huis & Erf een nieuwe weg in. Het ondernemingsplan geeft duidelijk richting aan de focus die Huis & Erf aanbrengt in de komende jaren.
Bekijk hier de volledige versie van het ondernemingsplan 'Hart voor Goed Wonen' van Huis & Erf.

TVE

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//