Intensieve behandeling voor kinderen met meervoudige beperkingen
Gepubliceerd: zondag 16 november 2014 09:48
Schijndel - Schijndel heeft vanaf 5 januari a.s. een gespecialiseerd centrum voor de behandeling en ondersteuning van meervoudig beperkte kinderen van 2 tot ongeveer 6 jaar. Het gaat om kinderen met zeer ernstige spraak- en taalstoornissen en bijkomende verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperkingen. De kinderen en hun ouders ervaren dagelijks ingrijpende, frustrerende belemmeringen in hun communicatie. De behandeling en ondersteuning is er niet alleen op gericht om de communicatie met anderen te verbeteren, maar ook om de stap naar leren en ontwikkeling te maken, met toegang tot regulier, passend basisonderwijs. Waar nodig, wordt bij de behandeling gebruik gemaakt van communicatiehulpmiddelen en computertechnologie, zoals aangepaste tablets en spraakcomputers. Op zaterdag 29 november is er een open dag.
Vanaf 5 januari start Stichting Milo met een eerste groep van minimaal 6 kinderen in Schijndel. Een locatie, de eerste van Milo in Nederland, is gevonden binnen de vestiging van kinderopvang De Plu in Schijndel. Die locatie wordt tevens een inloopcentrum waar ouders van kinderen met meervoudige beperkingen in de communicatie advies, training en ondersteuning kunnen krijgen.
Eén van de initiatiefnemers is prof. dr. Hans van Balkom. Namens de BOSK, Milo en Kentalis is hij hoogleraar 'Ondersteunde Communicatie voor mensen met meervoudige beperkingen' aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van Balkom, zelf woonachtig in de gemeente Schijndel: ‘De aandacht gaat bij onze aanpak ook uit naar de persoonlijke relaties van de kinderen. En we ondersteunen de kinderen bij het onderhouden en uitbreiden van het vrienden- en kennissennetwerk. Net zo belangrijk: we laten de kinderen zichzelf beter leren kennen, inclusief het herkennen en omgaan met eigen gevoelens en gedrag. Sprongen voorwaarts ‘Niet of nauwelijks kunnen praten en communicatieve belemmeringen zijn lastig’, weet Van Balkom. ‘Dat wordt nog eens verergerd als ze samen gaan met beperkingen op verstandelijk, zintuigelijk of lichamelijk gebied. Bij Milo gaan we uit van wat kinderen nog wel kunnen en daarbij zetten we de omgeving en passende technologie in. We erkennen de beperkingen en belemmeringen, stellen vast welke vaardigheden er nu al zijn en wat de aangrenzende mogelijkheden zijn. Op basis daarvan kiezen we de best passende ondersteuning voor sprongen voorwaarts.’
Het resultaat van al de inspanningen is dat de kinderen zichzelf beter redden, gelukkiger zijn en meer gelegenheden en kansen kunnen gaan benutten om daadwerkelijk mee te doen in de samenleving. Bij dat meedoen hoort, wat Van Balkom betreft, nadrukkelijk ook dat de kinderen uiteindelijk naar een basisschool in de eigen woonplaats gaan. Zonder ondersteuning bij communicatie, taalontwikkeling en het (op aangepaste wijze) leren lezen gaat dat niet. Voor de ondersteunende begeleiding van ouders en leerkrachten in dat basisonderwijs heeft Milo een specifiek programma ontwikkeld, ‘Bridge’ genaamd.
Open dag Milo nodigt ouders en hun kinderen met meervoudige beperkingen uit kennis te komen maken. Dat kan al op zaterdag 29 november. Dan wordt van 11.00 tot 16.00 bij De Plu aan de Deken Baekersstraat 10 in Schijndel een open dag gehouden. Bezoekers maken kennis met medewerkers van Milo en kunnen zien met welke materialen en andere technologische communicatiehulpmiddelen en materialen kinderen worden ondersteund en gestimuleerd. De toegang is vanzelfsprekend gratis. De kinderen zijn ook welkom. De mogelijkheid bestaat om tijdens de open dag een afspraak te maken voor een vervolggesprek. Die wordt op korte termijn gehouden, want de eerste groep begint al in de tweede helft van januari a.s.