Zogenaamde ‘trektellen' op Vlagheide levert record aan houtduiven op
Gepubliceerd: maandag 03 november 2014 11:23
Schijndel - Trektellen [vooral in het voor- en najaar] is het systematisch tellen van voorbijtrekkende vogels vanaf een vast punt. Het vindt in Nederland al vele tientallen jaren plaats. Dit weekend werd dit in Schijndel ook gedaan op het vaste meetpunt de Vlagheide. Afgelopen weekend leverde het tellen een record van 260.090 houtduiven op en één ijsgors, waarop dit keer voor de eerste keer geteld werd [zie gespecificeerd overzicht hieronder]. Het doel van het trektellen is om de aantallen trekvogels (en veranderingen daarin) vast te leggen. De telling vindt plaats vanaf een vast telpunt. Op de Vlagheide in Schijndel stond het oude record van het aantal houtduiven op 233.500. Dat werd dit weekend dus dik overschreden met 260.090 exemplaren. Foto: bron Sovon - IJsgors [Calcarius lapponicus]
Doel Het doel van het trektellen is om de aantallen trekvogels (en veranderingen daarin) vast te leggen. Gegevens worden onder andere gebruikt om trekpatronen of bijzondere gebeurtenissen (invasie, reactie op weer) bij vogels te documenteren, maar ook om bijvoorbeeld aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen te vermijden. Alle soorten, voor zover actief trekkend (langsvliegend) en niet lokaal gebonden (door bijvoorbeeld slaap- of voedseltrek). De telling vindt plaats vanaf een vast telpunt.
bron Trektellen.nl
Vanaf 2006 Belangrijke impulsen voor trektellen kwamen van de Club van Zeetrekwaarnemers/Nederlandse Zeevogelgroep (vanaf 1972) en de Landelijke Werkgroep Vogeltrek Tellen (LWVT; 1976-93). Vanaf 2006 worden trektellingen ingezameld in samenwerking tussen Sovon en Trektellen.nl. De telresultaten worden door de waarnemer zelf ingevoerd op Trektellen.nl, waar ook de landelijke gegevens te bekijken zijn.