
Samen muziek maken
Na het kennismakingspraatje gaan de jongens aan de slag; ze mogen een stukje spelen op de bekkens, snare drums en grote trom. Giel stelt de jongens met z’n tweeën op bij één van de instrumenten en deelt de bladmuziek uit. Het op de juiste manier opzetten van de lessenaar komt uitgebreid aan bod en blijkt nog lang niet mee te vallen. De jongens zetten in en gaandeweg de repetitie gaat het steeds beter. Naast uitleg over de muziek geeft Giel ook uitleg over de instrumenten waarop gespeeld wordt en leren de jongens al veel over samen muziek maken: naar elkaar luisteren, sneller en langzamer spelen, balans zoeken tussen de verschillende instrumenten, tempo vasthouden, naar de dirigent kijken… het komt allemaal aan de orde.
Lang gekoesterde wens
De eigen jeugdslagwerkgroep, die vanaf nu iedere donderdagavond repeteert, is een lang gekoesterde wens van het bestuur. Karin van Thiel, bestuurslid en hét gezicht van de jeugdcommissie: "Deze jongens krijgen via de vereniging slagwerkles bij het MIK (de muziekschool). Een aantal van hen speelt al bij het opstaporkest, maar daar zitten ze vaker stil omdat natuurlijk ook andere instrumentengroepen daar aan bod komen. Daarom wilden we al heel lang een eigen jeugdslagwerkgroep oprichten. Nu hebben we eindelijk een groep kinderen van dezelfde leeftijd, die voor slagwerk hebben gekozen. Daar zijn we heel blij mee."
Ook instructeur Giel is enthousiast: "Ik studeer aan de pabo, dus het werken met kinderen vind ik erg leuk. Het vraagt ook echt om een andere benadering dan slagwerkles geven aan volwassenen. Het idee van deze jeugdslagwerkgroep is overigens wel dat ze na een paar jaar doorstromen naar de slagwerkgroep van de drumfanfare. Op die manier kunnen we die groep ook groter maken. En hoe groter de groep, hoe meer we kunnen brengen."
Slagwerkgroep voor volwassenen
Naast de jeugdslagwerkgroep begeleidt Giel ook de slagwerkgroep van de drumfanfare. Deze is daarmee 'terug van weggeweest'. Giel: "Met deze groep gaan we de focus allereerst leggen op de voorbereiding voor het concours in december. Ik bekijk, in groepjes of individueel, welke partijen meer aandacht nodig hebben en waar partijen technisch anders uitgevoerd kunnen worden, zodat ze gemakkelijker worden. Na het concours gaan we ons met de slagwerkgroep richten op eigen werk. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld tijdens concerten een leuke afwisseling vormen op de muziek van het orkest."