Hartemèrt treft het met droog weer, 70 jaar bevrijding wordt met 35.000 bezoekers gevierd
Gepubliceerd: zondag 31 augustus 2014 21:50
Schijndel – Vandaag werd voor de zevenendertigste keer Hartemèrt georganiseerd, elk jaar weer met een ander thema. Dit jaar konden de vele bezoekers zich wentelen in een bevrijdingsroes van 70 jaar geleden. Meer dan tachtig oorlogsvoertuigen compleet met commandoposten, mitrailleursnesten, lazaret, oorlogstuig, tank, carriërs, commandowagens, die daadwerkelijk aan de oorlog hebben deelgenomen, waren langs het hele parcours te vinden. Er waren tot de verbeelding sprekende oorlogssituaties te zien met bijvoorbeeld in de H. Servatiuskerk een militair hospitaal nagespeeld door re-enactinggroepen. Ook trok een doedelzakband door het dorp. De jeugd kon zich prima vermaken, onder andere op de Markt in de speciale jumpingtoestellen. Vanmorgen vond vanaf 10.30 uur de officiële bevrijdingsoptocht plaats tot rond het middaguur. TVSchijndel maakte vandaag een uitgebreide video- en fotoreportage met beelden van een succesvolle Hartemèrt met alle aandacht voor 70 jaar vrijheid en ook nog nieuws want vanaf 16 september krijgt Schijndel een snoepwinkel, de 'Snoepfabriek'....
Reportage Hartemèrt 2014
Skêndelse Kwis, Stichting Tim en Evita
Bevrijdigingsoptocht Tijdens Hartemèrt vond ’s morgens vanaf 10.30 uur de bevrijdingsoptocht plaats. Vanaf de Kabouter aan de Rooiseweg begaf het gezelschap naar het monument aan de Structuurweg waar een kranslegging, lastpost, minuut stilte en toespraak plaatsvond. Daarna vervolgde de stoet haar route naar de fontein op de kruising Wijboscheweg waarvandaan de optocht over het parcours richting Markt vertrok. Daar werd een vendelgroet door het gilde gegeven. Vervolgens werd het vredesvuur aangestoken, werd het Wilhelmus gespeeld en hield burgemeester Jetty Eugster een toespraak. Muziek van toen – speciale activiteiten voor de jeugd Re-enactinggroepen verstrekten aan het publiek alle gewenste informatie. De geliefde muziek van toen zoals de swing, dixieland en doedelzakmuziek werden door diverse bands ten gehore gebracht en liederen uit die tijd werden volop gezongen. Jongeren konden zich op dit bevrijdingsfeest uitleven op de kermis, stormbaan en jumping terwijl de ouders op de terrassen kunnen neerstrijken. Er waren dansdemonstraties en vanachter de vele kraampjes werd uiteraard weer volop handel gedreven.
De Skèndelse Kwis Vandaag heeft op Hartemèrt tijdens de speciale editie van de Skendelse Kwis met het rad van fortuin € 400 aan goede doelen opgeleverd.