Bezoekers Hartemèrt dit jaar in roes van 70 jaar bevrijding, meer dan 80 oorlogsvoertuigen
Gepubliceerd: zondag 24 augustus 2014 19:44
Schijndel – Dit thema-evenement, dit jaar voor de zevenendertigste keer, brengt de bezoeker op zondag 31 augustus in de bevrijdingsroes van 70 jaar geleden. Meer dan tachtig oorlogsvoertuigen compleet met commandoposten, mitrailleursnesten, lazaret, oorlogstuig, tank, carriërs, commandowagens, die daadwerkelijk aan de oorlog hebben deelgenomen, zullen het uitgestrekte parcours bezetten. Re-enactinggroepen spelen diverse oorlogssituaties na. Voor de ouderen wordt het verhalen van toen ophalen, voor de jeugd een aanschouwelijke les geschiedenis.
Muziek van toen – speciale activiteiten voor de jeugd Soldaten en exposities verstrekken alle gewenste informatie. De geliefde muziek van toen zoals de swing, dixieland en doedelzakmuziek worden door diverse bands ten gehore gebracht en liederen uit die tijd worden volop gezongen. Jongeren kunnen zich op dit bevrijdingsfeest uitleven op de kermis, stormbaan en jumping terwijl de ouders op de terrassen kunnen neerstrijken. Er zijn dansdemonstraties en vanachter de vele kraampjes wordt volop handel gedreven. Diverse organisaties geven inlichtingen.
Meer informatie De Hartemèrt is gratis toegankelijk en is van 10.00 tot 17.00 uur voor het publiek toegankelijk. In de onmiddellijke nabijheid van Hartemèrt is voldoende parkeergelegenheid. Op de website van www.hartemert.nl kunt u een filmpje bekijken over de vorige succesvolle editie in 2004 die in het teken stond van 60 jaar bevrijding.
Archieffilm TVSchijndel Schijndel 50 jaar bevrijd In het eigen Beeldarchief van TVSchijndel kunt u de film 'Schijndel 50 jaar bevrijd' uit 1994 bekijken. Op 22 september 1944 werd Schijndel voor de eerste keer bevrijd maar kwam vrijwel direct hierna weer in Duitse handen. Pas op 23 oktober 1944 zou Schijndel definitief bevrijd worden door de Schotse 51ste Highland Division. Deze reportage bestaat in feite uit een aantal delen. Zo is er een samenvatting te zien van de 'Market Garden-tour', zoals deze op 17 september 1994 door de straten van Schijndel trok. Ook te zien zijn de twee herdenkingsceremonieën bij het Museum Bevrijdende Vleugelsen op de Markt inclusief kransleggingen in aanwezigheid van burgemeester Gerard Scholten. Hierbij waren diverse oorlogsveteranen en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. De film begint met een fotocollage van Schijndel nèt na de bevrijding in 1944.