Schijndels evenementenbeleid 2008 moet aangepast worden - beleid in fusiegemeenten ook meegenomen
Gepubliceerd: vrijdag 18 juli 2014 13:12
Schijndel - Het Schijndels evenementenbeleid uit 2008 is aan een evaluatie toe. Diverse knelpunten zijn tegen het licht gehouden. Verder zijn ook nieuwe ontwikkelingen meegenomen en is het evenementenbeleid van de gemeenten Veghel en Sint-Oedenrode onder de loep genomen. Dit met als doel het beleid, waar mogelijk, zodanig op elkaar af te stemmen, dat er op het moment, dat de fusie daadwerkelijk een feit wordt, geen grote veranderingen in het beleid van de nieuwe gemeente hoeven te worden doorgevoerd. Hieronder vindt u een overzicht welke voornaamste knelpunten zijn benoemd in het huidige evenementenbeleid van 2008 en wat in grote lijnen de veranderingen kunnen worden. Diverse organisatoren van evenementen of belangenbehartigers daarvan worden nog in de gelegenheid gesteld op dit conept te reageren.
Evenementenbeleid 2008 Tot 2008 is nooit enig beleid vastgelegd m.b.t. evenementen. Sinds dat jaar functioneert de Evenementennotitie als toetsingskader. Om de onvermijdelijke kinderziektes en knelpunten aan te pakken dient het beleid te worden aangepast.
Knelpunten Gebleken is dat als belangrijkste knelpunten kunnen worden aangemerkt: • Het aantal vergunbare evenementendagen • Meerdaagse evenementen • Meerjarige vergunningen • Geluidproblematiek • Toezicht en handhaving • Vergunningvrije evenementen • Eindtijden
Verruiming [meerdaagse] evenementendagen Door het college van burgemeester en wethouders is op dinsdag 8 juli een concept besluit genomen, dat in het nieuw beleid het aantal vergunbare evenementendagen per deelgebied in de gemeente wordt verruimd, waardoor ook meerdaagse evenementen meer ruimte krijgen.
Normering geluid Verder doet een andere systematiek ten aanzien van de normering van het geluid bij muziekevenementen zijn intrede. Voortaan worden naast dB(A) ook dB(C) normen* opgenomen.
Meldingsplicht Ook worden meer evenementen, waarvoor nu nog een vergunningplicht geldt onder de meldingsplicht gebracht.
Meerjarige vergunning In het kader van deregulering wordt verder ook de meerjarige vergunning geïntroduceerd voor jaarlijks terugkerende evenementen, die geen noemenswaardige verandering ondergaan. Gedacht wordt ook aan een verruiming van de openingstijden van bepaalde evenementen.
Fusiegemeenten betrokken Bij alle voornemens is het beleid bij onze toekomstige fusiegemeenten Veghel en Sint-Oedenrode betrokken.
Concept Het principebesluit van het college [8 juli 2014] moet worden aangemerkt als een concept van de belangrijkste wijzigingen in het beleid. Diverse organisatoren van evenementen of belangenbehartigers daarvan worden nog in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. De belangrijkste wijzigingen in het beleid worden ter informatie voorgelegd aan de plaatselijke afdeling van Horeca Nederland. Over ongeveer twee maanden kan het nieuwe beleid dan naar verwachting worden ingevoerd.
*dB[A] en dB[C] Om de hinder vanwege basgeluiden te beperken is de normeenheid dB(C) ingevoerd. Dit heeft te maken met het frequentiespectrum van muziekgeluid en de hinderbeleving van lage frequenties. Omdat in de buitenlucht de midden en hoge tonen sneller/beter dempen dan lage (minder dan ca. 100 Hz), veroorzaakt dancemuziek in de omgeving meer hinder door de bassen, dan bands. Door dit effect blijven vooral op wat grotere afstand de bassen over. Tot 2011 zijn geluidsnormen uitsluitend aangegeven met dB(A)-waarden. De dB(A) is de eenheid waarin de sterkte van het geluid in verreweg de meeste gevallen wordt weergegeven. Deze eenheid is ontstaan vanuit de beoordeling van structureel bedrijfslawaai, waarbij de geluidsniveaus onder de 55 dB liggen. Voor de beoordeling van dit soort bedrijfslawaai is gebleken dat het A-filter een goede hindermaat is. Bij muziekgeluid bij evenementen gaat het echter om hogere niveaus waarbij ook de lage frequenties en de bassen een grote rol spelen in de hinderbeleving. Als hindermaat is hiervoor het C-filter geschikter.