Sanering ernstige grondverontreining bij Van Swaay Schijndel - bodembeschermingsbeschikking
Gepubliceerd: zondag 08 juni 2014 13:01
Schijndel - Vanaf 23 mei 2014 ligt deze beschikking met de bijbehorende stukken gedurende zes weken ter inzage bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en in het gemeentehuis te Schijndel. De vervuiling betreft de vijver en voormalige sloot aan Vlagheide 2 [kadastraal sectie D, nummer 6502, code KWD (Kennisgeving vordering, bevel of beschikking op grond van de Wet bodembescherming dat voor een gedeelte van het perceel geldt). Deze locatie maakt deel uit van het bedrijfsterrein met een oppervlakte van 13,5 hectare van houtbewerkingsbedrijf van Swaay. Deze beschikking vervangt de betreffende onderdelen uit de beschikking van 19 juni 1996.
Ernstige bodemverontreiniging Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging in grond [zoals bedoeld in artikel 29 Wet bodembescherming]. De sanering van de grondverontreiniging is niet spoedeisend [zoals bedoeld in artikel 37 Wet bodembescherming]. De sanering is gericht op het geschikt maken van de bodem voor gebruik als bedrijfsterrein. De sterke grondverontreiniging ter plaatse van de vijver wordt geheel (55 m3) ontgraven. De sterke grondverontreiniging met PAK in de bodemlaag tot 0,5 m -mv wordt eveneens geheel (15 m3) ontgraven. De sterke grondverontreiniging met PAK van 2,7 tot 3,2 m -mv blijft geheel achter als restverontreiniging (20 m3). Contact met deze verontreinigde grond wordt in voldoende mate voorkomen door de boven deze verontreiniging aanwezige laag schone grond. Voor de ontgraving ter plaatse van de vijver moet mogelijk de grondwaterstand worden verlaagd. Hiervoor zal in dat geval sterk met chroom en/of PAK verontreinigd grondwater worden onttrokken. Er wordt alleen grondwater onttrokken om ontgraving in den droge mogelijk te maken. Er gelden geen terugsaneerwaarden voor het grondwater.
Nazorg en gebruiksbeperkingen na afloop sanering Na afloop van de sanering zal er een restverontreiniging op de locatie achterblijven. Daarom moeten nazorgmaatregelen worden genomen en gelden er gebruiksbeperkingen. In een saneringsverslag of een nazorgplan dat in opdracht van de saneerder wordt opgesteld, wordt aangegeven welke nazorgmaatregelen en gebruiksbeperkingen noodzakelijk zijn. Het saneringsverslag en/of nazorgplan moet bij de provincie worden ingediend.
Beschikking ingevolge artikel 39 Wbb, van Swaay Schijndel bv, Schijndel Bekendmakingtype: bodembeschermingsvergunning Uitgever: Provincie Noord-Brabant Locatie: Schijndel Bij Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is op 16 augustus 2013 door van Swaay Schijndel bv te Schijndel een melding ingediend ingevolge van artikel 28, lid 1 Wbb, met het voornemen de bodem te saneren op de locatie Vlagheide 2 te Schijndel (Vijver en voormalige Sloot) te Schijndel. In de beschikking is door Gedeputeerde Staten vastgesteld dat wordt ingestemd met het saneringsplan.
Beroepschrift De beschikking en bijbehorende stukken liggen vanaf 23 mei 2014 gedurende zes weken ter inzage in Gemeentehuis te Schijndel.
Ten aanzien van de beschikking kunnen, op grond van artikel 87 Wbb juncto artikel 20.1 Wet milieubeheer juncto artikel 7:1 Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekend gemaakt beroep ingesteld worden door: - belanghebbenden die zienswijzen naar voren hebben gebracht over de ontwerp-beschikking; - belanghebbenden die het oneens zijn met de wijzigingen die in de beschikking ten opzichte van de ontwerp-beschikking zijn aangebracht; - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen naar voren te hebben gebracht over de ontwerp-beschikking. Het beroepschrift moet worden gericht en gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.
Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet tenminste bevatten: - naam en adres van de indiener - de dagtekening - de gronden van het bezwaar.
Degene die gebruik maakt van de mogelijkheid een beroepschrift in te dienen kan op grond van artikel 8:81 Awb bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's Gravenhage, om een voorlopige voorziening verzoeken indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.