Schijndel – Zaterdag 31 mei vond Schijndelse ALS Spectrumloop plaats. Deze sponsorloop is in het leven geroepen om de ALS stichting een financiële bijdrage te kunnen schenken. De start en finish vond plaats vanaf het Jet Geerkenplein bij CC ’t Spectrum aan de Steeg in Schijndel waar de 5 of 10 kilometer loop begon. 230 wedstrijdloppers, recreanten en wandelaars namen deel aan de goede doelen loop. In de avond traden nog The Oldtimers en Theo van Veghel op in het pleincafé. TVSchijndel was erbij en sprak met de organisator Jos van Uden. Jos heeft de loop voor zijn vriend georganiseerd, zijn verhaal hoort u in de video...
Wat is ALS? Amyotrofische Laterale Sclerose [afgekort ALS. Mede wordt verstaan de aan ALS gerelateerde ziekten progressieve spinale spieratrofie (PSMA) en primaire laterale sclerose (PLS)], is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Door ALS sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen af. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. ALS leidt tot progressieve zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp. Zwakte van de ademhalingsspieren is vaak de oorzaak van overlijden. Hoe snel dat gaat verschilt van persoon tot persoon, maar de gemiddelde levensverwachting van een ALS patiënt is slechts drie tot vijf jaar.
Jaarlijks overlijden 125.000 mensen wereldwijd aan ALS. De ziekte komt in de hele wereld voor met dezelfde frequentie. Nederland telt op dit moment ongeveer 1.500 patiënten. Elk jaar komen hier zo’n 500 patiënten bij en overlijden er ook ongeveer 500 patiënten. Dit aantal is in vergelijking met andere ziekten relatief klein. Toch is het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland overlijdt aan ALS bijna gelijk aan het aantal verkeersdoden, is evenveel als bij MS en wel vier maal meer dan het aantal HIV/AIDS doden. Desalniettemin was ALS tot voor kort nog relatief onbekend maar inmiddels is de naamsbekendheid aanzienlijk verbeterd.