Verkiezingen van de Nederlandse Leden van het Europees Parlement
Gepubliceerd: maandag 19 mei 2014 07:08
Europa / Nederland / Schijndel - Aanstaande donderdag 22 mei 2014 vinden de verkiezingen plaats van de Nederlandse Leden van het Europees Parlement. U heeft daarvoor inmiddels de stembiljetten en kieslijst ontvangen in uw brievenbus. Hieronder treft u informatie over Schijndelse stemlokalen, over het eventueel aanvragen van een vervangende stempas die u voor woensdag 21 mei [12.00 uur] moet aanvragen en over het uitbrengen van een onderhandse volmacht. Ook vindt u er informatie over de Europese kieswijzers en algemene informatie over [de verkiezing van] het Europees Parlement.
Europees Parlement (EP) De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. Het Europees Parlement wordt dan ook geacht een stem te geven aan de volkeren van de 28 landen die aan de Unie deelnemen en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie een beslissing over deze voorstellen neemt.
26 Nederlandse afgevaardigden Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim een half miljard Europeanen en bestaat momenteel uit 766 afgevaardigden, waarvan 26 namens Nederland. Na de verkiezingen van 2014 zal het Europees Parlement uit 750 leden plus de voorzitter bestaan. Het Europees Parlement wordt sinds 1979 om de vijf jaar via rechtstreekse algemene verkiezingen gekozen en weet zich langzaam maar zeker een steeds sterkere positie te verwerven. De verkiezingen voor het huidige parlement zijn op 4 juni 2009 gehouden. De volgende verkiezingen zijn op donderdag 22 mei 2014.
Waarom zijn deze verkiezingen bijzonder? De Unie probeert momenteel een uitweg te vinden uit de economische crisis en de leiders van de EU moeten beslissen welke koers de EU in de toekomst wil varen. Daarom zijn dit de belangrijkste Europese verkiezingen in de geschiedenis van de Unie tot dusver. Kiezers krijgen niet alleen de gelegenheid om uiting te geven aan hun oordeel over de pogingen van de EU-leiders om de crisis in de eurozone te bezweren en aan hun mening over de plannen voor nauwere economische en politieke samenwerking, maar dit zijn ook de eerste verkiezingen sinds het Europees Parlement dankzij het Verdrag van Lissabon van 2009 een aantal nieuwe, belangrijke bevoegdheden verwierf.
Verkiezingen wanneer in welk land? Elke lidstaat beschikt over eigen kieswetten en beslist zelf op welke dag zijn inwoners tijdens de vier dagen durende verkiezingsperiode, van 22 tot 25 mei 2014, hun stem kunnen uitbrengen. De Nederlanders kiezen hun 26 vertegenwoordigers op 22 mei. De Belgen kiezen hun 21 afgevaardigden op 25 mei. De resultaten uit alle 28 lidstaten van de EU worden op zondagavond 25 mei bekendgemaakt.
Nieuwe voorzitter Sinds 17 januari 2012 is de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz voorzitter van het Europees Parlement. Na de verkiezingen in 2014 wordt een opvolger gekozen. Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is het gezicht van het Europees Parlement in Nederland.
Europese stemwijzers Net als bij nationale verkiezingen, zijn ook bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 verschillende stemwijzers beschikbaar. Ze kunnen zwevende kiezers helpen bij hun stemkeuze op 22 mei. De manier waarop dat wordt gedaan, verschilt echter per stemwijzer. Partijen en kandidaten Europese verkiezingen 2014 Aan de verkiezingen voor het Europees Parlement doen in 2014 alle Nederlandse partijen mee die nu al zitting hebben in het Europees Parlement. Daarnaast doen doen partijen mee die nu nog niet in het Europees Parlement zijn vertegenwoordigd. In dit overzicht staan alle partijen die meedoen aan de verkiezingen, met verkiezingsprogramma's (indien bekend), de lijsttrekker en de kandidaten.
Benodigde stemmen Omdat er in het EP minder (namelijk 26) Nederlandse zetels te verdelen zijn dan bij de Tweede Kamerverkiezingen (150 zetels), is een veel groter percentage van de stemmen nodig om een zetel te behalen. Met andere woorden, de kiesdeler (het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal zetels) is bij de EP-verkiezingen groter dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Voor kleine partijen is het dus moeilijk om een zetel in het EP te veroveren. Momenteel zijn er 26 zetels te verdelen. Voor het behalen van een voorkeurszetel heeft een kandidaat bij de EP-verkiezingen slechts 10% (in plaats van 25%, zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen) van de kiesdeler nodig. Aangezien de kiesdeler bij de EP-verkiezingen echter veel hoger is, zijn er toch veel meer stemmen nodig om een voorkeurszetel in de wacht te slepen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Uiteraard kan een kandidaat alleen via voorkeurstemmen in het EP komen als de lijst waarop de kandidaat staat voldoende stemmen heeft behaald voor een EP-zetel.
Overzicht Schijndelse stemlokalen
Gemeentehuis, Markt 20 (via trap of lift bereikbaar)
Mgr. Bekkershuis, Deken Baekersstraat 83
Sportcomplex De Dioscuren (ingang via HKV Amicitia), Bunderstraat 6
De Hoogakkers, Julianastraat 6
EBC De Regenboog, Hertog Jan II laan 58
Sociaal Cultureel Centrum de Vink, Hoevenbraaksestraat 28
Dorpscentrum De Schakel, Eerdsebaan 1
CC 't Spectrum, Steeg 9
Sociaal Cultureel Centrum de Kajuit, Houtstraat 14
Café de Kikvorsch, Boschweg 120
Het Gasthuis, Lidwinahof 70
Vervangende stempas Uiterlijk woensdag 21 mei tot 12.00 uur kunt u een vervangende stempas aanvragen op het gemeentehuis, afdeling publiekszaken. Vergeet hierbij niet uw legitimatiebewijs mee te brengen. U hoeft hier geen afspraak voor te maken. Mocht u alsnog de oude stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen, dat kan alleen met de nieuwe stempas.
Onderhandse volmacht Zoals bekend geacht mag worden dient de onderhandse volmacht gelijktijdig met uw eigen stem te worden uitgebracht. Vergeet daarbij niet een kopie van het legitimatiebewijs van de volmachtgever mee te nemen.
Meer informatie Meer informatie over de Europese Parlementverkiezingen op www.elections2014.eu.