Schijndelaar zet zijn uitgebreide volksmuziekarchief online
Gepubliceerd: vrijdag 27 december 2013 09:30
Schijndel - Honderden volksliederen, opgetekend door volksmuzikant en liedveldwerker Ben Hartman uit Schijndel, zijn gedigitaliseerd op de nieuwe website benhartman.nl. De liederen worden gepresenteerd met muzieknotatie en luisterbestand en zijn daardoor heel toegankelijk en begrijpelijk. Behalve volksmuziek heeft Hartman op zijn website ook zijn studies naar begrafenisrituelen en de doedelzak in het werk van Jeroen Bosch gepubliceerd. [Afbeelding bij feestlied dat Ben Hartman opnam bij mw. Van Esch-den Ouden in Schijndel]
Veel materiaal zelf opgetekend De website is nog volop in ontwikkeling maar nu al een must voor de kenner en liefhebber van het mondeling overgeleverde Nederlandstalige lied, begrafenisrituelen of het werk van Jeroen Bosch. Het zal waarschijnlijk nog enkele jaren duren voordat het omvangrijke archief van Hartman volledig gedigitaliseerd is. De site heeft meerdere hoofdstukken, maar de nadruk ligt op - voornamelijk mondeling - overgeleverde volksliederen, ondergebracht in diverse rubrieken zoals beroepen, godsdienst en stapelliedjes. Veel materiaal is door Hartman zelf opgetekend in de jaren 1970-1980 in zijn directe omgeving, regio De Meierij van Noord-Brabant. In de aparte rubriek ‘Tekst en uitleg’ wordt dieper ingegaan op een aantal bijzondere volksliederen en varianten.
Begrafenisrituelen Dat Hartman niet alleen belangstelling heeft voor volksmuziek blijkt uit zijn studie naar begrafenisrituelen, vooral in de tijd van 1900 tot 1950. In 14 hoofdstukken worden deze rituelen uit de doeken gedaan, vanaf iemands ziek zijn en overlijden tot en met de dodenmalen die gebruikt werden na de begrafenis. Hartman ging niet alleen op zoek naar gegevens uit de literatuur maar verwerkte ook interviews, door de Schijndelaar zelf afgenomen bij vooral oudere mensen uit zijn directe omgeving, in de artikelen.
Jeroen Bosch Een ander interessant onderdeel van de website is de studie die Hartman doet naar de doedelzak in het werk van Jeroen Bosch (ca. 1450-1516) en zijn navolgers. Dit onderzoek krijgt niet alleen in tekst gestalte, maar vooral in beeld.