foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

De tocht van het Bevrijdingsvuur in beeld (video + fotoboek)

Schijndel - Met een luid applaus werd Loopgroep Wijbosch maandag 5 mei 2025 welkom geheten bij Casa del Arte in Wijbosch. De lopers werden ontvangen door burgemeester Van Rooij en een talrijk publiek. De loopgroep had de hele nacht gelopen om het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Schijndel te brengen. Er werd nog een speciale stop gemaakt bij de begraafplaats in Beneden-Leeuwen waar de oudoom van Martina, één van de lopers, begraven ligt. Hij sneuvelde tijdens de verdediging van de Waal.

Saskia de Vroomen hield namens de loopgroep een ontroerende en indrukwekkende toespraak, waarin ze sprak over verbroedering, verbinding en vrijheid. TVSchijndel sprak met Alma, Eric en Saskia van Loopgroep Wijbosch. Het interview vindt u onder lees meer. Bekijk de beelden van deze bijzondere nacht in de twee fotoboeken (Geef Vrijheid Toekomst & Bevrijdingsestafette) en in de video.


Was dit de eerste keer dat jullie meeliepen?
Saskia liep voor de eerste keer mee, Eric voor de derde keer en voor Alma was het al de vijfde keer.

Hoe ging het?
Het was wederom een zeer bijzondere nacht. Het was tamelijk fris en er viel af en toe een drupje regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Er is volop genoten van de route, het was gezellig, op de wisselpunten werd even snel bijgekletst, voordat de volgende groep hardlopers en begeleidende fietsers weer vertrokken.

Hoe ver is het?
De afstand Wageningen – Schijndel is 71 km. Maar omdat we een paar keer verkeerd zijn gelopen komen we uit op zo’n 75 km. Allemaal over verharde wegen, en één keer namen we een pontje. We zijn vertrokken om 00.15 uur en waren vanmorgen om 8.45 terug in Schijndel.

Hoe was het om in het donker te lopen?
Dat loopt inderdaad soms lastig, er was weinig verlichting. Maar dat hoort erbij en maakt het extra speciaal. Het feit dat er ’s nachts wordt gelopen is symbolisch: de overgang van Dodenherdenking, het donker, naar de Bevrijding: het licht.

Met hoeveel personen waren jullie?
In totaal met 22 personen, waarvan 21 lopers en één chauffeur. Er liepen altijd tegelijkertijd vier of vijf lopers en twee fietsers begeleidden hen. Daarnaast reden drie busjes van het ene wisselpunt naar het volgende. Het lopen, fietsen en rijden werd gerouleerd. Er werd gelopen in blokken van ongeveer vijf kilometer. Niet iedereen liep even veel, lopers konden vooraf aangeven hoeveel etappes ze graag zouden willen lopen. Dat varieerde van twee keer tot tien keer lopen. Eén lid van de loopgroep liep 10 blokken en de rest van de tijd fietste hij.

Hoe lang hebben jullie hiervoor getraind?
Wij trainen het hele jaar door, twee keer in de week.

Hoe was de plechtigheid in Wageningen?
Daar kregen we niet zo veel van mee, omdat we wegens de drukte al vroeg in een zijstraat moesten klaarstaan. Wat wel indrukwekkend was, was de doortocht via het 5 Meiplein. Voor Hotel de Wereld kregen we een brandende fakkel van de burgemeester van Wageningen. We werden enthousiast aangemoedigd door mensen op tribune. Daar kregen we echt kippenvel van.

Hoe loopt het met zo’n toorts?
We lopen niet met de toorts. In Wageningen kregen we het vuur aangereikt. Met dat vuur hebben we weer twee andere kaarsen ontstoken. Die zijn in de twee verschillende busjes gezet. Twee kaarsen, zodat we altijd nog een vlam van het originele bevrijdingsvuur hebben, mocht er één kaars om wat voor reden dan ook uitgaan. Deze kaarslichtjes vervoerden we in de busjes naar Wijbosch. De toortsen werden op het einde aangestoken met het vuur van deze kaarslichtjes. Het originele bevrijdingsvuur dus, zoals we dat in Wageningen hebben gekregen!

Lopen jullie hard tijdens de tocht?
We zijn een hardloopgroep, dus we liepen gemiddeld zo’n 10 kilometer per uur. De ene wat sneller, de ander wat langzamer. De groepen waren ook zo ingedeeld, dat zoveel mogelijk de lopers met hetzelfde tempo met elkaar liepen.

Wat vinden jullie bijzonder aan deze tocht?
De onderlinge verbondenheid. Je kwam onderweg ook veel andere groepen tegen, vooral richting de brug bij Ravenstein. Daar moesten namelijk heel wat groepen uit Noord-Brabant en Limburg overheen. Dat was heel gezellig, iedereen moedigde elkaar aan. Er is een grote verbondenheid tussen de groepen onderling ook.

Word je als Loopgroep Wijbosch gevraagd om deze tocht te lopen?
Je kunt je als loopgroep zelf opgeven om mee te lopen. Lange geleden heeft de Loopgroep een keer meegedaan, en in 2015 werd door een paar leden het initiatief genomen om het vuur weer eens op te halen. Vanaf die tijd is het eigenlijk een traditie geworden om jaarlijks richting Wageningen te gaan met een groep lopers.

Is er verder nog iets wat je kwijt wil?
Graag willen wij onze sponsoren bedanken: Zorghoeve 't Binnenveld, Taxibedrijf van Kampen, Dennis van de Ven, De Viswinkel, Claassen Advocaten, Bolsius en Gemeente Meierijstad. En we hebben stiekem nog één grote wens: een sponsor vinden die ons een gastoorts zou willen schenken, zodat we wel met de fakkel in onze hand naar Schijndel kunnen rennen.
 bevrijdingsestafette18

 bevrijdingsestafette12
 bevrijdingsestafette13
 bevrijdingsestafette14
 bevrijdingsestafette15
 bevrijdingsestafette16
 bevrijdingsestafette17
 Foto's fotoboek 'Bevrijdingsestafette': TVSchijndel - Loopgroep Wijbosch - Johann Verveld - Toon van Dommelen - Jos Kaldenhoven Fotografie
 Foto omslag video: Jos Kaldenhoven Fotografie

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//