Heijcantschool met heemkundekring naar Kerk en Molen
Gepubliceerd: maandag 17 april 2023 10:29
Schijndel - Leerlingen van groep 4, 4/5 en 5 van basisschool de Heijcant maakten onlangs een historische wandeling door Schijndel. Op weg naar de Sint Servatiuskerk en de molen aan de Pegstukken stonden ze letterlijk en figuurlijk regelmatig stil op bijzondere plekken in Schijndel.
Het waren zeer geslaagde dagen. De leerlingen waren bijzonder enthousiast en de herinneringen aan deze dag zullen ze ongetwijfeld nog heel lang met zich meedragen. Voor de Heemkundekring en de school smaakt dit naar meer.
Op weg naar de Sint Servatiuskerk en de molen aan de Pegstukken Heemkundekring Schijndel probeert de historie van Schijndel zo goed mogelijk te bewaren voor de toekomst en wil de geschiedenis van Schijndel met zoveel mogelijk mensen delen. Dit doet ze op diverse manieren. Trees Vermeer en Berry Dekkers leek het een goed idee om de leerlingen van de Schijndelse basisscholen ook kennis te laten maken met dat verleden. Niet door een les op school maar door ze mee te nemen naar bijzondere plekken. Wetende dat leerkrachten al fors belast zijn, wilde de Heemkundekring de gehele organisatie zoveel mogelijk op zich nemen.
Basisschool de Heijcant was de eerste school die van dit aanbod gebruik maakte. Samen met Intern Cultuur coördinator Gemma Wouters werd gekeken wat mogelijk en gewenst was. Leerkrachten, leerlingen, betrokken ouders en Heemkundekring gingen samen op pad.
Molen de Pegstukken Het bezoek aan de molen aan de Pegstukken was een ervaring die de leerlingen niet snel zullen vergeten. Molenaar Ad Vermeltfoort verzorgde 3 dagen lang een tochtje door en om de molen. Hij vertelde zeer enthousiast over de boeren die het graan kwamen brengen en hoe ze met meel weer naar huis konden. De werking van de molen werd uitgelegd. De molenaar liet de molen draaien als het kon en legde uit hoe de wieken in de wind werden gezet. Hij liet zien wat er op de verschillende verdiepingen gebeurde. Sprak over “in de haak” en over “met de billen bloot gaan”. Dat laatste ging over de manier waarop de groeven in de maalsteen werden uitgebikt. Hoe de groeven precies het beste werkten, was onder de molenaars een geheim, dat ze slechts minimaal deelden. Als ze dat deden gingen ze met de billen bloot. De molenaar nodigde iedereen uit om nog eens terug te komen op een zaterdagmorgen. Om wat meel te kopen of met broertjes, zusjes of ouders nog eens rond te kijken. Bij het vertrek bij de molen lieten alle leerlingen een mooie stoepkrijttekening achter.
Sint Servatiuskerk aan de markt Anton Bijnen verzorgde een rondleiding door het grootste en oudste gebouw van Schijndel. Een plek waar lief en leed wordt gedeeld en de boodschap is voor elkaar te zorgen, er voor elkaar te zijn. Ook in deze tijd is dat nog steeds belangrijk. Hij sprak verder o.a. over de bouw, de fans van Jezus die er al eeuwen samenkomen om over dingen na te denken en het leven te vieren, het stripverhaal van de Kruisweg, Jan van Amstel en de rijke stinkerds. Jan Buil demonstreerde het kerkorgel en de beiaard. Hij vertelde over de bouw van deze grote instrumenten, de werking van schuiven en registers, kroop met de leerlingen in de buik van het orgel en liet leerlingen ervaren hoe het voelde om deze machtige instrumenten te bespelen. De mensen rondom de toren zullen wel gedacht hebben “wat gebeurt daarboven allemaal.