Op 3 januari 1985 ging kousen- en sokkenfabriek Jansen de Wit uit Schijndel failliet. Tientallen jaren een blikvanger aan de buitenkant van Schijndel. De kolossale betonnen gebouwen van het familieconcern waren niet te missen. De fabriek voorzag ook duizenden mensen uit Schijndel en omgeving van werk. Jansen de Wit werd al in de negentiende eeuw in Eindhoven opgericht door Martinus Jansen en Catharina de Wit, maar verhuisde in 1915 naar Schijndel omdat Philips in Eindhoven alle werknemers 'wegplukte'. "Toen ik in 1970 in Schijndel kwam wonen was de aftakeling van De Sok al begonnen", zegt Henk Helsdingen, die al meerdere documentaires maakte over Schijndel en Meierijstad. Er zijn heus vaker films gemaakt over Jansen de Wit, maar deze nieuwe documentaire van 34 minuten toont beelden van het begin tot en met de ondergang. Oorlogsjaren Zo zitten er zeer indrukwekkende beelden in de documentaire over de oorlogsjaren, waarin ook Jansen de Wit werd vernietigd tijdens de granaatweken. Schijndel was grotendeels verwoest, maar na ongeveer een jaar was de fabriek van Jansen de Wit weer opgebouwd. Mede dankzij de Marshall-hulp, zo is te zien in de documentaire.
Jubileum Ook zijn er prachtige beelden uit 1955 te zien van het veertigjarig jubileum van De Sok. "Die filmbeelden waren voor mij eigenlijk de aanleiding om deze film te maken", zegt Helsdingen. "Ik kreeg 16 millimeterbeelden van Schijndelaar Wim Vermeulen. En vond ze zo mooi dat ik het zonde vond om het bij alleen deze beelden over het jubileum te laten." De film uit 1955 is overigens in zijn geheel ook via ons beeldarchief te zien.
Heemkundekring En dus begon het spitten, samen met andere leden van de audiovisuele werkgroep van de Heemkundekring. "We hebben echt schitterende foto's gevonden uit de beginjaren van Jansen de Wit. In totaal ben ik zeker driekwart jaar bezig geweest met de film", aldus Helsdingen.
Nazaat Helsdingen vond ook een nog een levende nazaat van de familie Jansen: Harrie Jansen, de zoon van Harrie Jansen, een van de laatste directeuren. Helsdingen legde hem vast bij het beeld van zijn vader en zijn opa in het Jansenpark. In de documentaire zijn verder foto's en filmbeelden te zien van onder meer de sjanskousen, zoals de nylon panty’s werden genoemd en de 'tweeling schoorstenen' van Jansen de Wit die boven alles uitstaken.