Korte historie
Aan het eind van de negentiende eeuw kwam er enige industrie in Schijndel: in 1871 begon Antonius Bolsius een blekerij van bijenwas. Het is ook in 1871 dat de pastoor van de Parochiekerk in Schijndel goede kaarsen nodig heeft voor de mis. De gebroeders Bolsius blijken al snel de betrouwbare leverancier van kerkkaarsen waar de pastoor naar op zoek was.
Op 20 augustus 1971 werd het 100-jarig jubileum gevierd waarvoor deze film werd gemaakt. Karel Verhoeven hanteerde de camera.
Tijdsduur 30 minuten
Op kaarsengebied een begrip in Europa
Bolsius Kaarsen verwerft in rap tempo faam en in 1927 krijgt het bedrijf zelfs het predikaat ‘Pauselijk Hofleverancier’. De kaarsenmaker blijft in de volgende decennia groeien. In de jaren tachtig en negentig neemt zij verschillende productiebedrijven in Europa over om aan de stijgende vraag naar kaarsen te kunnen voldoen. Het maakt de productie steeds complexer: eind jaren negentig produceren tien fabrieken in totaal 35.000 artikelen. Deze fabrieken verzorgen zelf opslag en vervoer, produceren soms hetzelfde en leveren ook nog eens deels aan dezelfde klanten. De verkoop en logistiek worden onoverzichtelijk en moeilijk aan te sturen.
Antonius Josephus Maria Bolsius (1850-1906) |
Lambertus Josephus Maria
Bolsius (1848-1907) |
Bolsius besluit daarop de verkooporganisatie te centraliseren in drie regio’s en een centraal magazijn aan te leggen bij het hoofdkantoor in Schijndel. Daarnaast wordt ook het aantal productielocaties teruggebracht naar drie (Schijndel, Boxmeer en Kobylin, in Polen), ieder met hun eigen specialisatie. Het blijkt een goede beslissing, al is het centrale magazijn in Schijndel al gauw weer te klein. Uitbreiden betekent een enorme investering. De bouw van een nieuw magazijn, de aanleg van een IT-infrastructuur en het aannemen en opleiden van personeel kosten veel tijd en geld.
Meer informatie op www.bhic.nl.