Regio - Sinds drie weken zijn twee studenten van de universiteit van Wageningen bezig met een onderzoek in Den Bosch, Oss en Schijndel voor Natuur in de Wijk. Ze gaan op bezoek bij de mensen die een huismus- of gierzwaluwkast hebben gehad, en doen in een aantal wijken een huismussentelling. Bij sommige mensen hebben ze geholpen om een mooi plekje uit te zoeken, zodat het kastje kon worden opgehangen. Bij anderen hingen er naast de vogelhuisjes van Natuur in de Wijk ook nog eigen huisjes; erg leuk om te zien. Bij een adres hingen er wel twintig huisjes, en was de tuin een soort open vogelvolière: vanuit het raam waren allerlei vogels te zien die af en aan vlogen.
Totaal hebben ze 126 vogelhuisjes gezien, en hiervan waren er 24 bezet, voornamelijk door pimpelmezen en koolmezen. Vooral de eigen vogelhuisjes, die er al wat langer hangen, werden gebruikt. Één brutale koolmees heeft zelfs twee nestkasten van Natuur in de Wijk in gebruik genomen: hij heeft een begin gemaakt aan een nest in het ene vogelhuisje, maar is vervolgens verhuist naar de buren om daar te gaan broeden.
Er zijn tijdens de huismus tellingen in alle wijken al veel huismussen gezien. Tot nog toe zijn er nog maar 2 huisjes gevonden waar een huismus in aan het broeden was, maar er zijn wel indicaties gevonden van nesten op andere plekken, vooral onder dakpannen en in de goot. Een oplettende wandelaar kan in veel straten de huismus mannetjes horen en zien, fluitend op de daken, goten en schoorstenen van huizen, of in heggen, hagen en klimop in de tuinen. Heeft u ze al zien zingen?
Geef activiteiten door U kunt ook bijdragen aan het onderzoek door de nestkast af en toe zo’n tien minuten in de gaten te houden. Als er iets in broedt ziet u de vogel al gauw af en aan vliegen. Het is dus niet nodig om het kastje open te maken. De studenten zijn er u dankbaar voor. Doorgeven kan via http://www.natuurindewijk.nl