Afronding 'Natuur in de Wijk' in Oss, Den Bosch en Schijndel
Gepubliceerd: woensdag 20 december 2017 12:11
Schijndel - Natuur in de Wijk is in 2015 van start gegaan in de gemeenten Den Bosch, Oss en Schijndel. Nu komt, wat de verspreiding van nestkasten en plantmateriaal betreft, het project in deze gemeenten ten einde. De kasten en planten zullen nog jarenlang een positieve bijdrage leveren voor mens en (stads)natuur. In totaal zijn aan inwoners van Oss,Den Bosch en Schijndel respectievelijk 425, 451 en 263 kasten voor huismus, gierzwaluw, huiszwaluw, insecten en vleermuizen uitgedeeld. Daarnaast zijn in totaal vijf grote huiszwaluwtillen geplaatst op geschikte locaties in de drie gemeenten. Een speciale vermelding verdienen ook de 100 gierzwaluwkasten en 18 grote vleermuiskasten die door BrabantWonen geplaatst zijn op speciaal geselecteerde hoge plekken op hun gebouwen. Ook de aangeboden beplanting vond gretig aftrek. In totaal is ruim 7600 stuks aan haagvormende soorten en besdragende struiken uitgedeeld. Omgerekend is dit ongeveer 1,9 kilometer aan haag.
Maar wat is nu daadwerkelijk het effect van al die kasten op de doelsoorten? Dat is een vraag die we nu nog niet echt kunnen beantwoorden omdat het enige tijd kan duren voordat de kasten in gebruik worden genomen. Zowel in 2016 als in 2017 zijn studenten van diverse groene opleidingen langs de deur gegaan bij deelnemers aan het project. Hierbij bleek dat nog maar een klein aantal kasten al in gebruik is. Omdat ook bleek dat de bezettingsgraad hoger is bij kasten die mensen al hadden hangen voordat het project begon, is de verwachting dat de komende jaren ook steeds meer kasten van Natuur in de Wijk gebruikt gaan worden. Wij ontvangen in ieder geval ook de komende jaren nog graag de waarnemingen van broedresultaat in de nestkasten. Hiervoor zal ook in 2018 nog een keer een enquête rondgestuurd worden onder de deelnemers. Geweldig hoe iedereen zijn/haar steentje heeft bijgedragen aan het project. Of dat nu met het ophangen van een nestkast is geweest of met het ondersteunen van de verspreiding van de materialen. Dank gaat ook uit naar de provincie Noord-Brabant, die het project financieel mogelijk gemaakt heeft. Hetzelfde geldt voor de gemeenten Den Bosch, Schijndel en Oss, voor hun financiële bijdrage en ondersteuning bij de uitvoering van het project. Het weer, de getijden en seizoenen hebben grote invloed op ons en op de natuur. Dit heet chronobiologie; lees er meer over op NatureToday. Nu is het winter. De langste nacht komt eraan, het is donkerder, we hebben warme kleren nodig en zetten de kachel hoger. Het is genieten als er sneeuw ligt…. en we maken ons zorgen om gladde wegen. Maar heb je het winterkoninkje al gehoord, het rood van de roodborstjes gezien en mussen die er op los 'kwebbelen' in haag en heg? Als het maar even kan: ga naar buiten! Want we hebben het licht juist nu nodig. Elk plekje in of rond huis en balkon kan altijd groener en mooier. Hoe dan? Kijk op Huisje Boompje Beter of op dit filmpje. Liefde gaat door de maag Er valt met de vogels rond uw huis doorgaans niet zoveel te knuffelen. Mocht u toch uw genegenheid aan hun willen tonen, dan is het aanbieden van voer een goede manier. Zeker in de winter. Bij vorst en sneeuw kunnen ze moeilijk voedsel vinden en zullen ze dankbaar gebruik maken van het aangeboden voer. Er valt een heleboel te zeggen over het hoe, waar, wat en wanneer voeren van vogels. Op de website van de Vogelbescherming is daarover volop informatie te vinden. Bijvoorbeeld over hoe u zelf vetbollen kunt maken of hoe u het voer het beste kan aanbieden. De vogels zijn er blij mee en u kunt vanachter het raam genieten van hun kleuren, gekwetter en gedartel!
Oktober stond in het teken van de uitlevering. We hebben weer een groot aantal mensen blij kunnen maken met een nestkastje of beplanting. Met dank aan de gastlocaties Stek Breda, Bihuske en Kinderboerderij Valleike. Medio maart 2018 is de volgende uitlevering. Meedoen met nestkastjes, insectenhotel, bijenhuisje en beplanting? Opgeven kan op Natuur in de Wijk.