foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Film ‘De ondergrondse vergeet niet’ en docu ‘De Schakel’

ondergrondseendeschakelRegio / Schijndel - Deze film en documentaire, van de hand van Regio Filmproducties, zijn binnenkort in diverse locaties te zien. In de documentaire De Schakel komen mensen aan het woord met eigen ervaringen uit het einde van de Tweede Wereldoorlog en uit de opbouwjaren daarna. In de film De ondergrondse vergeet niet vertelt Rosmalenaar Ad Hermens zijn belevenis over de laatste maanden van de oorlog in 1944 die hij in zijn jeugd bij het oude station Rosmalen heeft doorgebracht. Ad kan boeiend vertellen en brengt de spanning van die tijd goed over. Hij herinnert zich nog de dag van operatie Market Garden, een mooie zonnige dag. Er is twee jaar door vele vrijwilligers hard gewerkt aan deze twee producties. De film 'De ondergrondse vergeet niet' en de documentaire 'De Schakel' van Regio Filmproducties is, nadat hij eind vorig jaar in première ging in de Den Durpsherd in Berlicum, nog op nog 4 locaties te zien. In Loosbroek, Berlicum, Schijndel en Heesch. Op 2 februari in Cultureel Centrum ’t Spectrum van 20.00 tot 23.00. Kaartjes kunt u bestellen via de website, voor wat betreft Schijndel ook te verkrijgen bij Bruna.

De Stichting Regiofilm maakte twee films. De Speelfilm: De Ondergrondse Vergeet Niet en een Documentaire: De Schakel

◊ Documentaire De Schakel: aangrijpende verhalen
In De Schakel komen mensen aan het woord met eigen ervaringen uit het einde van de Tweede Wereldoorlog en uit de opbouwjaren daarna. Eén van die verhalen is een ervaringen van Mevrouw Potters die destijds in het buitengebied tussen Middelrode en Heeswijk woonde. Op het moment dat er Amerikaanse parachutisten landden was zij ooggetuige als 9-jarig meisje.

Overbrengen aan de jeugd
De opzet van de films is niet alleen het vastleggen van de oude aangrijpende verhalen, maar ook het overbrengen van deze ervaringen aan jongeren. Het verhaal van mevrouw Potters uit 1944 wordt nagespeeld door de op dit moment evenoude 9-jarige Suus van Heuvel. Suus heeft in de film vergelijkbare kleding aan als die van mevrouw Potters in 1944, een witte jurk en een grote rode strik. Suus vond het fijn om voor deze rol gevraagd te worden en heeft aandachtig naar de verhalen van mevrouw Potters geluisterd. Dit is zeker een mooi stuk in de documentaire.

Mevrouw Potters geeft neergeschoten militair een gezicht
De militair die is neergeschoten dicht bij de woning waar mevrouw Potters in 1944 woonde is later begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Mevrouw Potters is samen met een filmploeg van Regiofilmproducties mee geweest naar deze militaire begraafplaats. Het was de eerste keer dat mevrouw Potters het graf bezocht. Ze heeft er bloemen neergelegd en een foto van de omgekomen militair.


◊ Speelfilm De ondergrondse vergeet niet
Rosmalenaar Ad Hermens heeft zijn jeugd bij het oude station Rosmalen doorgebracht. Zijn ouders hadden daar het café Juliana met daarnaast een smid en een postkantoor. Ad kan veel vertellen over zijn herinneringen in de laatste maanden van de oorlog in 1944. Bijzonder was dat precies naast hun woonhuis een Rode Kruistrein tot stilstand is gekomen en maanden op het spoor heeft gestaan. Het was een trein met gewonden op weg naar Duitsland. De machinist heeft de locatief losgekoppeld en de wagons laten staan.
Ad kan boeiend vertellen en brengt de spanning van die tijd goed over. Hij herinnert zich nog de dag van operatie Market Garden, een mooie zonnige dag. De hemel was vol met vliegtuigen en Ad dacht dat ze snel bevrijd zouden zijn.
In totaal heeft Ad met twee zussen en zijn ouders een half jaar in de kelder van hun huis doorgebracht. Een kelder met een laagje water maar wel een veilige kelder.
Ad heeft zijn verhaal uitgebreid vertelt aan een cameraploeg van regiofilmproducties. Deze groep vrijwilligers maakt een speelfilm: De Ondergrondse Vergeet niet en een documentaire met ervaringen van mensen uit De Meijerij.
De film ging in première op 18 november as in Den Durpsherd in Berlicum.

Geslaagd Premièreweekend 18 en 19 november
Na twee jaar van voorbereiding opnames maken en montage was het zover. Op 18 november de première van de twee films Documentaire De Schakel en de Speelfilm De Ondergrondse Vergeet niet. Het was een succes, 3 voorstellingen een volle zaal van Den Durpsherd en veel positieve recensies over de films. Vele reacties van bezoekers direct na de voorstelling maar ook later via de mail.

Van 8 tot begin 90 jaar uit de hele Meierij
Spelers en figuranten waren van jong tot oud, de jongste figurant was Suus, Suus deed mee in De Schakel in rol als mevrouw Potters in de leeftijd die mevrouw Potter eind 1944 had toen zij parachutisten zal landen. In de speelfilm was een schoolklas uit de jaren veertig in beeld, touwtje springen, knikkeren het was een uitdaging voor de kinderen, maar geoefend hebben ze voor hun rol als figurant in de film. Van jong tot oud afkomstig uit het hele Meijerij, dat was ook het doel bij het maken van de film jong en oud kan een rol vervullen.

Meer informatie
• 13 januari in De Wis in Loosbroek 14.30 en 20.00 uur
• 20 januari De Moerkoal in Berlicum 14.30 en 20.00 uur
• 2 februari Cultureel Centrum 't Spectrum Schijndel 20.00 uur
• 17 februari De Pas Heesch 14.00 en 19.00 uur

Kaartjes via de website. Daarop is ook een trailer te bekijken.

Eerder verschenen
deschakel
 
deondergrondsevergeetniet
 
deondergrondsevergeetnietspectrum02022018
 
 
 

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//